Tarih

Zeus Heykeli Nerededir ve Nasıl Yapılmıştır?

Zeus Heykeli Nerededir ve Nasıl Yapılmıştır?

Başlıklar

Zeus Heykeli ya da heykele ait olan kalıntılar, günümüzde Atina’nın (Yunanistan) 150 km batısında Olympia antik kentinde bulunmaktadır. Burası aynı zamanda ilk olimpiyatların yapıldığı yerdir. O dönemlerde, Olimpiyat düzenlendiği zaman savaşlar duruyor ve dünyanın her tarafından gelen sporcular bu heykelin önünde toplanarak törenler yapıyorlardı. M.Ö. 450 yılında yapılan Zeus Heykeli’nin tapınağı ise çok daha önce yapılmış. M.Ö. 770’li yıllarda olimpiyatların başlamasının ardından çok sade bulunan tapınağa 13 metrelik bir heykel eklenmiştir. Zaman geçtikçe, insanlar sadece tapınmak amacıyla değil, heykeli ziyaret etmek için de tapınağa geliyorlardı.

MÖ 200’lerde restore edilmesinin ardından, heykel Roma’ya taşınmış ve bazı hasarlar görmüştür. 391 yılındaki olimpiyatların yasaklanmasıyla da heykele gösterilen ilgi kaybolmuş ve deprem, sel gibi olaylar yüzünden oldukça yıpranmıştır. Zengin bir Yunanlının İstanbul’a getirttiği heykel, 462 yılında çıkan büyük bir yangın sebebiyle tamamen yok olmuştur. 1829’da heykele ait bazı parçalar Olimpos’ ta bulunmuş ve Fransa’ya götürülmüştür.

Zeus Heykeli Nerede

Zeus Heykeli Tarihi

Zeus Heykeli MÖ 450 yılında, Yunanlıların baş tanrısı olarak kabul edilen Zeus için yapılmıştır. Zeus Heykeli, ünlü heykeltıraş Phidias tarafından yapıldı. Parthenon tapınağına Athena heykelini yapan heykeltıraş da Phidias’dır. Tahta bir iskelet üzerine fildişi ve altın metal parçaların yerleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Tapınağın içerisinde bulunan heykel, bulunduğu yere zar zor sığıyordu. Hatta oturur şekilde tasvir edilen Zeus, ayaklansa tapınağın tavanı çökecekmiş gibi duruyordu.

Heykelin koyulduğu taban 1 metre yükseklikte ve 6,5 metre genişliğindeydi. Heykelin kendisi ise tam 13 metre yüksekliğindeydi. Heykelin sağ elinde Nike (zafer tanrıçası) vardı. Solda ise, üzerinde kartal ve değişik metallerden kakmalar olan bir kral asası bulunuyordu. Fildişi, abanoz ve altından yapılmış olan, üzerinde değerli taşların olduğu taht, heykelin kendisinden daha çok göz kamaştırıyordu. Bunların dışında, Yunan tanrılarının ve sfenks şeklinde mistik hayvanların görüntüleri de mevcuttu. Zeus Heykelinin elbisesi, saçları ve sakalı altından, derisi ise fildişinden yapılmıştı. Özellikle parlak fildişi, karanlık bir yerden geçildikten sonra görülebildiği için insanların gözünü alıyor ve onları fazlasıyla etkiliyordu.

Olimpiyatların 391 yılında Theodosius tarafından putperestlik olarak görülüp sona erdirilmesiyle, Zeus Tapınağı da kapanmıştır. O dönemlerde zengin bir Yunanlı tarafından İstanbul’a getirilen heykel, Dünyanın 7 harikasından birisi olarak kabul ediliyor. Olimpos antik kentinde 1829 yılında bulunan heykele ait parçalar, bugün Paris’teki Louvre Müzesinde ziyarete açık olarak sergilenmektedir.

İkinci bir kaynağa göre Zeus Heykeli; Yunanlı heykeltıraş Phidias’ın Olimpos’ta bulunan Zeus tapınağı için yaptığı ve 12 metre yüksekliği olan bir heykeldi. Çok büyük bir sandalyeye oturtulan Zeus’un kafası neredeyse tapınağın tavanına çarpıyordu. Bedeni fildişi, giysileri altın ve gözleri değerli taşlardan oluşuyordu. Anlatılanlara göre, Zeus bu heykelden hoşlandığını göstermek için gökyüzünden yıldırımlar yağdırmıştı. O dönemlerin meşhur heykeltıraşı Phidias’ın 453 yılında yapımını tamamladığı heykelin yüksekliği de 12 metreydi. Tahtadan yapılmış olan heykelin her yerinde değerli taşlar bulunuyordu. Heykelin üzerinde olan örtü, sadece tören zamanlarında açılıyordu.

Yunanlıların eski dönemlerde en görkemli festivali, “Tanrıların Kralı Zeus” için düzenlenen Olimpiyat şenlikleriydi. Günümüzdeki Olimpiyat Oyunlarına benzerlik gösteren bu yarışlarda, Suriye, Anadolu, Mısır, Sicilya ve Yunanistan’dan katılan sporcular yarışıyordu. 4 yılda bir düzenlenen bu Olimpiyatlar ilk kez M.Ö. 776 yılında düzenlenmeye başladı. Oyunların amacı ise, Yunan devletlerinin bütünlüğünü sağlamak ve bunu devam ettirmekti. Yunanistan’ın batısında yer alan Peloponnesus bölgesine de Zeus adına bir tapınak yapılmıştı. Kutsal sayılan bu oyunlar süresince, devletler arasında yapılan savaşlar sona eriyor ve Olimpiyat için gelecek olanlara güvenli bir geçiş yolu sağlanıyordu.

Olimpiyatların yapıldığı bölgede kutsal bir koruluk ve bir de stadyum vardı. Yunanlılar, ilk zamanlarda yapısı basit olan tapınağın yerine, Zeus’un adına yakışan yeni bir tapınak yapmak istediler. Bunu gerçekleştirmek için de Libon adlı bir heykeltıraş yeni bir tapınak yapmaya başladı ve Zeus Heykeli’nin yapımı M.Ö. 456 yılında tamamlandı. Heykel, dikdörtgen bir zemin üzerine yapılmıştı ve tapınağın yanlarında bulunan 13 tane büyük sütun, tavanı destekliyordu. Tapınağın her köşesinde 6 tane sütun vardı ve üçgen şeklindeki tavan başka heykellerle doldurulmuştu. Herakles’in heykelleri, kolonların üzerindeki pedimentleri süslüyordu. Tapınağın içerisinde de Tanrıların Kralı olarak görülen Zeus’un görkemli heykeli bulunuyordu.

İlginizi çekebilir: Dünyanın Yedi Harikası (Resimli)

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN