Coğrafya

İsviçre Hakkında Bilgi

İsviçre Hakkında Bilgi

İsviçre, Orta Avrupa yer alan bir devlettir ve 25 tane eyaletin bir araya gelmesi ile oluşmuş olan konfederasyondur. Avrupa’da yer alan ülkeler arasındaki en dağlık ülkedir ve topraklarının yaklaşık olarak % 60’lık kısmı dağlardan oluşur. Özellikle Alpler ülkenin büyük bir bölümünü kaplarken Jura dağı da ülkenin topraklarında önemli bir yer kaplamaktadır. Turizm cenneti olan ülkenin denize kıyısı bulunmaz ama çok sayıda göl bulunmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında 1500 adet göl ile en fazla gölü olan ülkedir. Bundan kaynaklı olarak da cazibe merkezi ve turizm cenneti olarak bilinir.

Nüfus Yapısı

Ülke Avrupa’da yer alan önemli kültürlerin uğrak yeri olmuştur, bundan dolayı ülkede kullanılan dil ve bulunan kültürde etkilenmiştir. İsviçre’de 4 adet resmi dil bulunur. Bunlar;

  • Orta İsviçre’de ve kuzey kesimde Almanca
  • Batı kesiminde Fransızca
  • Güney kesiminde İtalyanca
  • Güneydoğu kesiminde Graubünden kullanılmaktadır.

Yazılı iletişimlerde, televizyon ve radyo da standart olan yüksek Almanca kullanılmaktadır. Ülkenin çoğunluğu iki dil bilir.

Fiziki Yapısı

Avrupa’nın en dağlık olan ülkesi İsviçre’nin, kuzeybatısının Fransa sınırı boyunca Jura dağları yer alırken güney kesiminde Alpler yer alır. Bu iki dağı Mitteland yaylası ayırmaktadır. En yüksek tepesi 4478 m ile Matterhorn’dir. Alplerde yer alan en yüksek tepeler arasında 4274 m ile Finsteraarrhorn ve 4166 m ile Jungfrau yer alır. Avrupa’da yer alan 2 büyük akarsu da İsviçre Alplerinden doğarak yol almaktadır. Knostanz Gölüne ve Ren Nehrine 2 pınardan kaynaklanmaktadır. Ülkede çok sayıda göl bulunur ve en büyüğü Konstanz Gölüdür. Önemli olan gölleri arasında Leman, Lulerne, Neuchatel ve Zürich yer alır.

İklimi

Ülkenin iklimi oldukça değişiktir, Ticino Kantonun’de nemli olan sıcaklık, Rhetia Alplerinde havanın açık olmasına rağmen kuruluk, Lugarna ve Magiore Göllerinde Akdeniz iklimi gözlemlenir. Dağların en üst kısımları yıl boyunca kar ile kaplı kalır. Yaz aylarında sıcaklık 27°C’ye kadar çıkar, kış ayalarında ise 0°C’nin altına düşer.

Bitki Örtüsü

İsviçre topraklarının % 23’lük kısmı ormanlardan meydana gelmiştir. Ormanların yaklaşık olarak % 70’lik kısmı kozalaklı ağaçlar ile kaplıyken geri kalan % 30’luk kısmı da yapraklı olan ağaçlar ile kaplıdır. Orman içlerinde kestane, çam, ceviz, kayın ve meşe ağaçları ile karşılaşmak mümkündür.

Tarım

Ülkenin dağlık olmasından kaynaklı olarak tarıma elverişli olan bölgelerde yüksekte yer alır ve üzerinde işlem yapılması oldukça zordur. Ülke topraklarının yaklaşık olarak % 6’lık kısmı ekilebilmektedir. Tarım ürünleri arasında mısır, çavdar ve patates ilk sıralarda yer almaktadır ve bağcılıkta oldukça gelişmiştir. Dağa eteklerinin belli kısımlarında ve göl kıyılarında meyvecilik yapılır. En çok yetiştirilmekte olan meyveler arasında kiraz, erik, armut, üzüm ve elma yer almaktadır.

Hayvancılık

Av kuşları, dağ sıçanı, yavşan ve dağ keçisi ülkede en çok görülen hayvanlar içerisinde yer alır. Hayvancılık ülke ekonomisi açısından önemlidir ve insanlar açısından büyük bir önem taşır. Ülke topraklarının yarısından çoğu otlak ve devamlı olarak yeşillenen çayırlardan oluştuğu için doğal kaynaktır. Yüksek olan kesimlerde genelde koyun ve keçi yetiştiriciliği tercih edilmektedir. Hayvancılıkta özellikle iner ve sığır kesimi yapılırken, süt hayvanlarına da çok önem verilir. Yıllık bazda ele geçen süt miktarı 4.000.000 ton iken peynir miktarı da 130.000 tondur. Peynir açısından dünya çapında adını duymayan yoktur. Hatta dünya çapında çikolata konusunda da söz sahibidir.

Madenler

Yer altı zenginlikleri bakımından İsviçre zengin bir ülke değildir. Kömür yatağı ve tuz yatakları bulunur ama tuz yatakları daha önemlidir.

İsviçre

Nüfus

Ülkenin nüfusu yaklaşık olarak 7 milyon civarındadır, çoğunluğu şehirde yaşarken belli bir kısmı da yayla bölgelerinde yaşamayı tercih etmiştir. Önemli olan şehirleri arasında Cenevre, Zürich, Basel ve Bern yer alır. Bu şehirlerde insan yoğunluğu daha fazladır.

Dini

Halkın % 49’u Hıristiyan, % 47’si Protestan ve geri kalan kısmı Katoliktir.

Eğitim

Ülkede okuryazarlık oranı % 100’dür ve eğitim seviyesi oldukça yüksektir. 6 ila 14 yaş arası eğitim zorunlu şekilde tutulmuştur. Ülke çapında 8 adet üniversite bulunur ve bu üniversitelerin 7 âdeti dünya çapında ünlüdür. Hatta bu üniversitelere dünyadan gelen birçok öğrenci bulunmaktadır.

Sanayi

Ülkede iş gücünün yaklaşık olarak % 40’lık kısmı sanayide çalışmaktadır. Özellikle çelik sanayi daha yaygın biçimde faaliyet göstermektedir. Türbün, lokomotif, makine ve ağır sanayi ürünleri imal edilir ve optik – bilimsel araç üretimleri, elektrikli makinalar ülke sanayisi açısından önemlidir. Ülkede ilaç ve kimya sanayisi de gelişmiştir ve ülkede ekonomik anlamda katkı sağlamaktadır. Saatçilik ülkede ünlü olan sanayi dalı içinde yer alır hatta İsviçre saatleri oldukça ünlüdür. Sanayi içinde yapılan üretimlerin % 90’lık kısmı yurtdışına ihraç edilir.

Ticaret

Ülkede üretilen ürünlerin büyük bir çoğunluğu ihraç edildiği için ihracat önemlidir. İhracatı yapılan ürünler arasında;

  • Kimya ürünleri
  • İlaç ürünleri
  • Çikolata
  • Saat
  • Süt ürünleri
  • Dokuma ürünleri
  • Türbün
  • Lokomotif
  • Makine
  • Elektrikli motorlar yer alır.

Ayrıca ülke dünya çapında mali yaşamda bankacılık açısından önemli bir merkezdir. Ülkede yaşayan kişilerin % 10’luk kısmı iş anlamında bankacılık ile uğraşır. Bu sektörden ülkesine ekonomik açıdan büyük bir gelir sağlamaktadır. Gelir kaynaklarından bir tanesi de turizmdir, kış ve yaz ayları boyunca turist akınına uğrayan ender ülkeler arasında yer alır. Yurtdışından ithal ettiği ürünler içinde ilk sırayı petrol almaktadır, sonrasını besin maddeleri ve sanayi maddeleri takip eder.

Ulaşım

Ülkede 64.855 km karayolu bulunur, bu karayolunun 1.057 km milletlerarası karayolu şebekesine bağlı şekilde işler. Demiryolları ise 4991 km uzunluğundadır. Ayrıca 830 km uzunluğuna sahip olan özel hatlarda ülkede yer alır ve havadan İsviçre’ye ulaşım Swissair sağlanır. En önemli olan limanı Basel limandır, deniz ticareti filosu 30 adet gemiden meydana gelmektedir.

İsviçre’nin En Çok Ziyaret Edilen Şehirleri

  • Lozan
  • Zürih
  • Cenevre
  • Basel
  • Bern

İsviçre’ye Ne Zaman Gidilir?

İsviçre turizm açısında oldukça zengin olduğu için her mevsim gidilebilecek ve aktivitesi bol olan bir yerdir. Hava koşulları yaz aylarında ve bahar aylarında daha iyi durumdadır, kış aylarında ise kayak turizmi fazlasıyla gelişmiş durumda ziyaretçilerine hizmet verir.

İsviçre Mutfağı Ne Yenilir ve Ne İçilir?

İsviçre’de yemek açısından var olan kültür bölgelere göre değişkenlik göstermektedir. Rösti, raklet ve fondü tarzındaki yiyecekler popüler olan ve en çok tercih edilen yiyecekler arasında yer almaktadır. İsviçre’de üretilen çikolatalar ise dünya çapında bir üne sahiptir. Ayriyeten çikolata üretiminde dünya çapında ilk sıra yer alır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN