Coğrafya

Finlandiya Hakkında Bilgi

Finlandiya Hakkında Bilgi

Rusya ve İsveç arasında yer alan Finlandiya Baltık denizinde kıyısında yer almaktadır.  Başkenti Helsinki olan ülkenin nüfusu yaklaşık olarak 6 milyona yakındır ve kuzey iklimi yaşayan bir ülkedir. Ülke arazi bakımından genelde düzlükler ile doludur, göller ve yüksek olmayan tepeler mevcuttur. Finlandiya halkı Ural ve Volga nehirlerinin olduğu bölgeye M.Ö 3000 senesinde Finliler yerleşmiştir ve birkaç bin yıl içinde buradan kaybolmuşlardır. Çok zaman geçmeden Estonya’dan gelen Finliler ülkenin güney kısmında yerleşik düzene geçmişlerdir.

1150 senesinde İsveçliler tarafından işgal edimlisiyle Hıristiyanlık ülke topraklarına girmemeye başlamıştır. 1555 senesinde Gustave Vasa’nın Helsinkiyi kurması ve kilise varlıklarının tamamına el koyması ile ülke çapında reform olmuştur. Rusya ile arasında oluşan savaşlar sonucunda ülke maddi ve manevi açıdan fazlasıyla yıpranmıştır. Zamanla Rusya ve başka ülkelerin hâkimiyeti altında yaşayan Finlandiya 19. Yüzyılda bağımsızlığını ilan edilmiştir. 1919 senesinde Cumhuriyetini ilan ve ülkesinin bağımsızlığını kurdu.

Fiziki Yapısı

Ülke yüksek enlemlerde olduğundan kaynaklı olarak sert iklim etkisi altındadır. Ülke çapında mevsimler oldukça az şekilde görülmektedir. Kış ayları uzun, sert ve üşütücü geçerken yaz ayları oldukça nemli ve ılık şekilde geçmektedir. Senesin nerdeyse tamamında kar yerden kalkmaz, bazı zamanlar Finlandiya körfezinin buz ile kaplandığı gözlemlenmektedir.

Finlandiya

Doğal Kaynakları

Finlandiya’nın neredeyse yarısından fazlası ormanlar ile kaplıdır, karaağaç, akağaç, çam, iğne yaprakları, kayın ağaçları ve kozalıklar ülkenin birçok bölgesinde mevcuttur. Maden bakımından da zengin olan ülkede çinko, nikel, demir, sülfür ve bakır çıkarılmaktadır.
Sosyal Yaşam ve Nüfus

6 milyona yakın olan nüfusunun yarısından fazlasını Finliler oluşturmaktadır, kuzey kesimde Laponlari, batı ile güney kesimde de İsveçliler bulunur. Finliler uzun boylu, açık tenli, renkli gözlü ve sarı saçlı insanlardır. Ülke çapında konuşulan resmi dil Fincedir, ülkede yaşayan kişilerin % 25’ lik kısmı başkent olan Helsinki de yaşar. Finlandiya da 7 ila 15 yaşa aralığında olan çocukların eğitim ve öğretim görmeleri mecburidir ve ülke çapında 20 tane üniversite bulunur.

Ülke Ekonomisi

Finlandiya önceki dönemlerde ormancılık ve tarım ile ülke ekonomisine katkı sağlarken, gelişen teknolojinin de desteği ile ekonomiye katkı için sanayi sektörünü geliştirmiştir. Ülke % 85 oranlarında ürün ihracatı yapılır ve ülke çağındaki en önemli olan sanayi dalı elektronik ve metal sanayidir.

Tarım

Ailelerin küçük çiftliklerinde uğraştıkları tarımında katkısı ile ülke uzun zamandır bu yanan zirai açıdan kendini kolay şekilde beslemektedir. Ayriyeten Finlandiya yumurta, süt ve süt ile alakalı olan ürünler bakımından büyük bir ihracatçıdır. Finlandiya’nın güney kesiminin en önemli olan ürünleri içinde çavdar, buğday, patates, arpa ve yulaf yer alır. Ülkenin kuzey kesiminde otlakların fazla olmasından dolayı süt ürünlerinin ve hayvanlığın yoğun olduğu kısımdır. Ülkede bulunan birçok gölde balıkçılık yapılmaktadır.

Endüstri

Ülke endüstriyel açıdan kâğıt hamuru imalatı, kâğıt ve ahşap işleri ile uğraşmaktadır, ayriyeten ülkede yapılan ihracatta endüstriye açıdan önemli bir yere sahiptir. Mühendisli ve metal ülkede hızlı şekilde gelişen ve halen gelişmekte olan sanayi kolu içinde yer alır. Hidroelektrik enerjisi Finlandiya’nın temel enerji kaynağıdır, tabii gaz, petrol ve kömür bulunmamasından kaynaklı olarak bu anlamdaki açık ithalat yolu ile giderilmektedir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN