Otomobil

Volvo Şahin Kazası Volvo Neden Bu Kadar Sağlam?

Volvo Şahin Kazası Volvo Neden Bu Kadar Sağlam?

Son dönemlerde sosyal medyada dolaşan bir kaza haberi trend olmuştu. Ordu’nun Fatsa ilçesinde meydana gelen trafik kazasında Volvo ve Tofaş otomobiller çarpışıyor. Volvo’ya arkadan vuran Tofaş’ın ön tamponu tamamen içeri doğru çökerken, Volvo’nun darbe alan arka tamponunda büyük bir hasar görülmüyor. Kaza sonrası çekilen fotoğraflarda Tofaş aracın kullanılamaz hale geldiği anlaşılıyor. Kazanın ardından bu olaya benzer bir kaza daha yaşanıyor. Başrollerde bir kez daha Volvo ve Tofaş var. Önceki kazaya benzer bir şekilde, Tofaş Volvo’ya arkadan çarpıyor. Tofaş’ın ön bölümü çökerken, Volvo’da küçük ezilmeler ve çizikler meydana geldiğine şahit olunuyor.

Volvo Şahin Kazası

Bu iki kazayla ilgili sosyal medyada birçok tartışma yaşanmıştı. Bazı insanlar bu durumu normal karşılarken, bazı insanlar kazanın nasıl gerçekleştiğinin incelenmesi gerektiğini savunuyor. Ancak bir gerçek var ki, dünyanın en sağlam aracı olarak lanse edilen Volvo, bu sıfatı sonuna kadar hak eden bir geçmişe sahip. Peki, Volvo neden bu kadar sağlam?

Volvo’nun Geçmişi ve Kuruluşu

Volvo, 1927 yılında İsveç’te kuruldu ve Göteborg şehrinde ilk fabrikaları açıldı. Üretime başlanmasından kısa bir süre sonra Volvo şirketi Avrupa’ya binek otomobil ihraç etmeye başladı. Volvo kelimesinin sözlük anlamının “yuvarlanmak” olması, insanların markaya yönelmelerinde etkili oldu. 1930 yılı geldiğinde Avrupa’da Volvo markalı araç sayısı 500’ü geçmişti.

Volvo Şahin Kazası

İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle Volvo şirketinin üretim hacimleri standart bir ilerleme kaydetti. Savaşın sona ermesiyle birlikte otomotiv ve araç güvenliği alanında yenilikler başladı. Sırasıyla “devrim niteliği” taşıyan bu yenilikleri inceleyelim:

  • 1944 yılında “iç koruma kafesi” bulundu.
  • Yine 1944 yılında “lamine cam” bulundu. Kaza sırasında kırılan camın dağılarak insan vücuduna zarar vermesi engellenmiş oldu.
  • 1950 yılında ön camlarda yaşanan buzlanmaların engellenmesi sağlandı.
  • 1958 yılında dünya üzerindeki en önemli buluşlardan biri olan “emniyet kemeri” bulundu. Nils Bohlin ismindeki Volvo mühendisinin icadı olan emniyet kemeri sayesinde, yaşanan kazalardaki ölüm oranları büyük bir düşüş göstermiş oldu. Bu icat günümüze kadar geliştirildi ve en son halini aldı.

Volvo Şahin Kazası

  • 1960’lı ve 1970’li yıllarda araç güvenliğiyle ilgili gelişmeler sağlandı. Bebek koltukları ve güvenlikli kapı kilitleri icat edildi.
  • 1970 yılında Volvo tarafından “Kaza araştırma ekibi” kuruldu. Yaşanan kazalar analiz edildi ve değiştirilmesi gereken parçalar belirlendi.
  • 1980 yılında araç koltukları üzerine sağlamlaştırmalar yapıldı. Böylece kazada alınan darbe sonrasında yaşanabilecek sakatlıkların boyutu en aza indirilmiş oldu.
  • 1984 yılında ABS (air break system) ani fren sistemi bulundu.
  • 1987 yılında hava yastığı bulundu. Sürücünün ve yolcuların kaza anında yaralanmalarını önleyen bu sistemin patenti bütün otomobil firmalarına ücretsiz olarak verildi.
  • 1991 yılında yandan gelebilecek darbelere karşı koruma sistemi bulundu. Böylece darbenin etkisinin en aza indirilmesi sağlandı.
  • 1990 sonrasında park sensörü, çarpma uyarısı, akıllı sürücü sistemi gibi önemli atılımlar sağlandı.
  • 2000’li yıllarda darbelere karşı dayanıklı yeni sistem geliştirildi. Ön camın su tutmaması sağlayan teknoloji kullanılmaya başlandı.
  • “City Safety” ismi verilen sistem bulundu. Şehir içi trafiğinde ani reaksiyonlara karşı otomatik fren sistemi icat edildi.
  • Otomobillerin parçaları en kaliteli malzemelerden yapıldı. Volvo araçlar için “Çeliği daha iyi bükecek varsa buyursun gelsin” sözü oldukça ünlüdür.

Volvo Şahin Kazası

Görüldüğü üzere Volvo şirketi, otomotiv sektörünün ve insanlığın kaderini değiştiren buluşlara imza atmış bir şirkettir. İnsan hayatını düşünerek geliştirilen sistemler sayesinde, günümüzde birçok otomobil kazalardan daha az hasarla kurtulabiliyor. Volvo ve Şahin kazasında ortaya çıkan görüntüye bu yüzden hiç şaşırmamak gerekir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN