Sanat

Trombon Nedir?

Trombon Nedir?

Başlıklar

Trombon üflemeli bir çalgı çeşididir, günümüz orkestralarında kullanılmakta olan bu çalgı huniye benzer olan ağız kısmı ve silindir şeklindeki borusu ile bir nevi trompeti andırmaktadır. Trompetten ayıran özelliği ise kayarak işlemekte olan sürgü kısmıdır. Sürgü kolu ve üfleme ile çalınmakta olan trombon sesi oldukça gösterişlidir.

Fincan şeklinde olan ağızlığa dayanmakta olan dudakların titremesi ile ses ortaya çıkmaktadır. Trombonda bulunan sürgü farklı notların ortaya çıkmasına olanak sağlamaktadır.  Bu çalgıyı kullanan kişiler kolu iterek ya da çekerek titreşmekte olan havanın yer aldığı kolu uzatmakta ya da kısaltmaktadır. çalgıda bulunmakta olan sürgü farklı sesleri çıkartmak için iki oktavı geçmekte olan kromatik bir ses merdiveni sağlamaktadır.

Trombon ilk olarak 15. Yüzyılda kullanılmıştır ve perde değiştirici özelliği bulunmaz. Çalınacak olan müzikler her daim normal perde seslendirmelerine göre yazılmaktadır. Trombonun en sık kullanılan çeşitlerinden bir tanesi de pistonlu olan trombonlardır. Bu tarz trombonların 3 pistonlu olanları bandolarda kullanılır. Ayriyeten normal sürgü ile çalınan trombona bir piston eklenmiş, bu sayede hem piston hem de sürgü sisteminin kullanılmış olduğu birleşik trombonlar ortaya çıkartılmıştır.

Trombon çalgısının ilk virtüözüF.A. Belcke’ nin ve Ferdinand David’ inkonçertosudur. Berlioz’ un Kahramanlık Senfonisi’ nde de oldukça geniş bir şekilde trombon solosu olan Funeral Oration isimli bölüm kullanılmıştır.

trombon

Trombon Çeşitleri

  • Sürgülü Trombon
  • Pistonlu Trombon
  •  

Pistonlu Olan Trombon Çeşitleri

  • Kontrbas Trombon
  • Bas Trombon
  • Tenor Trombon
  • Alto Trombon
  • Soprano Trombon

Günümüzde kullanılmakta olan trombon çeşitleri bas ve tenor olanlardır, pistonlu olan çeşitlerde sol el çalgının tutulmasını sağlarken, sağ el ile piston yürütülme işlemi yapılmaktadır. Sürgülü olan trombonlarda ise; içiçe geçmiş olan boru sistemi sağ el yardımı ile farklı aralıklara getirilmektedir. Sol el de çalgıyı tutmaya olanak sağlamaktadır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN