Sağlık

Saç Dökülmesi Neden Olur, Nasıl Önlenebilir?

Saç Dökülmesi Neden Olur, Nasıl Önlenebilir?

Saçların sağlıklı şekilde görünmesi, parlak olması, dökülmemesi ve kırılmaması adına insanların çözen içinde bakması gerekmektedir. Saç dökülmesi erkeklerde daha büyük sorun olsada kadınlarda bu sorundan fazlasıyla etkilenmektedir. Bundan kaynaklı olarak saç dökülmesine sebep olan etkenlerin en doğru şekilde bilinmesi ve önlemlerinin de buna göre alınması gerekir.

Saç Dökülmesinin Önemsenmesi Gerekli Olduğu Durumlar

Yapılan araştırmalar neticesinde günlük olarak 100 saç telinden daha çok saç dökülmesinda muhakkak doktara başvurulması gerekmeketdir. Yapılacak olan kontroller ve testler sonucunda saç dökülmesine sebep olan nedenler belirnecek ve bu doğrultuda çözüm yolu bulunacaktır. Saç dökülmesi çevresel nedenlerden kaynakladığı gibi tıbbi açıdan sorunlardan da oluşabilmektedir. Dengesiz beslenme, bakımsızlık,hormon sorunları, demir eksiklikleri, kansızlık saç dökülmesine yol açabilmektedir. Bu anlamda sorun yaşayan kişilerin gereken testleri yaptırması sonucunda nedenler belirlenecektir.

Saç Dökülmesine Yol Açan Çevresel Etkenler

Saç dökülmesi ile alakalı olarak kişilerde tıbbi bir sorun bulunmuyorsa dış etkenlerin araştırılması gerekmektedir. İlk olarak kişilerin beslenme alışkanlıklarına ve sigara alışkanlığına bakılması gerekir. beslenme açısından var olan olumsuzluklar mineral ve vitamin açısından zayıf kalan saçların dökülmesine sebebiyet verecektir. Sigara kullanımı saçın dökülmesine etki eden en büyük sebepler içinde yer almaktadır. Saçların güneşten soğuk havada, rüzgardan, kirli havadan olumsuz şekilde etkilenmesi ve saç bakımlarının düzenli şekilde yapılmaması saç dökülmesine sebebiyet vermektedir. saç bakımı yeterli düzeyde yapılmadığında saçlar gerekli olan nemini kaybedecek ve dökülmeye başlayacaktır. Kişilerin muhakkak belli dönemlerde saçlarına bakım kürleri uygulaması gerekir, saçların gereken nemi alması adına susam yağı, argan yağı, zeytinyağı, badem yağı kullanması gerekmeketdir. Bu tarz ürünlerin saçlara masaj yapılarak sürülmesi gerekir.

Saç Dökülmesinin Nedenleri

  • Cilt altında bulunan yağ bezeleri zaman içinde tepe ve alın bölgesinde açılmalara sebep olabilmektedir.
  • Demir eksikliği, kansızlık, üst solunum yollarında oluşan enfeksiyonlar, şeker hastalığı, kan kanseri kadın ya da erkek fark etmeksizin saç dökülmesine yol açar.
  • Gebelik ve emzirme dönemi kadınlarda saç dökülmesine sebep olmaktadır.
  • Genetik olan sorunlar saç dökülmesine yol açar, özelikle erkekler bu sorunu fazlasıyla yaşamaktadır.
  • Yetersiz ve dengesiz şekilde beslenme saç dökülmesi nedenleri içine yer almaktadır, saçlar ihtiyacaı olan vitamin ve mineralleri almadığı zaman kırılır ve dökülmeye başlar.
  • Stresli bir yaşam saçların dökülmesinde oldukça büyük bir etkendir.
  • Saç bakımı için kullanılmakta olan şampğuan ya da saç kremlerinin saç tipine uygun olmaması dökülmelere yol açabilir.
  • Saç bakımı için gerekli olan özenin gösterilmemesi saç dökülmesini tetiklemektedir.
  • Sigara kulanı olan kişilerin saç dökülmesi ile karşılaşması olasıdır, çünkü alınan besinlerin emilimlerini sigara azaltmaktadır.
  • Demir eksikliğinden kaynaklı olarak guatr ve kansızlık tarzındaki hastalıklar saçların dökülmesine sebep olabilmektedir, bu hastalıkların tedavi edilmesi şarttır.

Saç Dökülmesi Sorununda Saç Kıran

Alopesi areta rahatsızlığı insanlar arasında saç kıran olarak bilinmektedir, bu sorunda saçsız bölgelere kortizon tedavisi ve kortizonlu krem uygulaması yapılmaktadır. Bazı zamanlarda sistematik olarak adlandırılan kortizon tedavisi uygulaması da yapılmaktadır.

Saç Dökülmesi

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Ne Anlama Gelir?

Erkek tipi saç dökülmesi, tepe ve şakak bölgesinde bulunan saçların seyrelmesi ya da tamamen dökülmesidir. Bu tarz saç dökülmesi erkeklerde daha çok görülmektedir ve kalıtsal olan saç dökülmesi olarak da bilinir. Erkeklerde tepe ve şakak bölgesi açılırken, kadınlarda saçlı derilerin üst kısımlarında seyrelme şeklinde görülmektedir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilmelidir?

Erkek tipi saç dökülmesinde Minoksidil % 2 solüsyon gün içinde 2 kez uygulanmalı ve 6 ay boyunca düzenli şekilde kullanılmalıdır. Minıoksilin düzenli şekilde kullanılması kadınlarda sık şekilde saçların çıkmasına, erkeklerde ise % 30 saç çıkışına katkı sağlamaktadır. Minoksidilin kullanımında en iyi sonucu saçlarında kellik olmayan seyrelme olan kişiler görmektedir, bu ilacın kullanımı saçlarında dökülme oluşmuş olan yaşlı bayanlarda oldukça etkilidir. Erkek tipi saç dökülmesindeki diğer bir tedavi şeklide erkeklerde etkili olan finasterid  içermekte olan hapın düzenli şekilde kullanılmasıdır. Bu hap gün içinde bir kez yutulur ve hap kıl köküne etki sağlamaktadır.

Saç Dökülmesinde Çinko Eksikliği

Çinko eksikliği yetişkin olan kişilerde saç dökülmesine sebep olurken çocuklarda da gelişimin durmasına sebebiyet verebilmektedir. Çinko besinlerin çoğunluğunda bulunur, hayvansal olan yiyeceklerde bulunan çinkonun emilimi bitkisel olan yiyeceklere oranla daha yüksektir. özelliklede karaciğer ve et çinko açısından oldukça zengindir. Bitkisel besinler en çok çinko mantar, bulgur ve badem içinde yer almaktadır.

Saç Dökülmesi ve Sonbahar

Sonbahar döneminde saçlarda 150 tele kadar dökülme oldukça normaldir, bu dönemde insanlar yeterli düzeyde vitamin almadıklarından kaynaklı olarak saç dökülmeleri yaşayabilmektedir. Kış ayının girmesi ile insan vücudu soğuğa adapte olacağından dolatı saçların yenilere çıkmaya başlayacaktır. Kış ayının gelmesi ile saçlarda oluşan dökülmelerde azalma yoksa mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. bu tarz sorunlarda besleme özelliği olan ve vitamin içeren şampuanlar önerilmektedir.

Saç ekimi yaptırmak isteyen okuyucularımız, saç ekiminden sonra dikkat edilmesi gereken hususları inceleyebilirler: https://www.bilgibaba.com/yazi/sac-ekimi-sonrasi-yapilmasi-gerekenler

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN