Bitkiler

Maydanoz ve Maydanoz Suyunun Faydaları Nelerdir, Zararı Var mıdır?

Maydanoz ve Maydanoz Suyunun Faydaları Nelerdir, Zararı Var mıdır?

Maydanoz, küçük ama sağlık bakımından oldukça önemli, özellikle salatalara katılarak tüketilen bir Akdeniz bitkisidir. Maydanozun sağlığa faydaları eski dönemlerden beri bilinmektedir. Öncelikle çok iyi bir A vitamini kaynağıdır. Bunun yanında bol miktarda C ve K vitaminleri içerir. Bronşit, solunum yolu enfeksiyonları, astım, sindirim sistemi, bağırsak, böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelmektedir. Kalori açısından oldukça zengindir ve çok az yağ içerir. Maydanoz, günlük olarak düzenli bir şekilde tüketildiğinde, vücudun ihtiyacı olan kalsiyum ve demir miktarının büyük bir bölümünü karşılar. 100 gr taze maydanozun içeriğindeki besin değerleri şöyledir; 34 kalori, 760 miligram potasyum, 200 miligram kalsiyum, 4.040 mikrogram betakaroten, 190 miligram C vitamini, 10 miligram folikasit ve 7,7 miligram demir.

Maydanozun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Maydanoz, farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen hastalıklara karşı vücudu önceden mücadeleye hazırlar ve genel olarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp sağlığını koruması ve kanser hastalıklarına karşı metabolizmayı dirençli bir hale getirmesi, maydanozun en önemli faydaları arasındadır. Maydanozun birçok insanın haberi bile olmadığı, mucize olarak nitelendirilebilecek daha pek çok faydası mevcuttur. İşte onlardan bazıları;

Maydanozun Kalp Sağlığına Faydaları: Amino asit, vücutta yüksek miktarda bulunur. Bunun sonucu olarak da, damar ve dolayısıyla kalp sağlığını olumsuz etkiler. Maydanozun içeriğinde bulunan folatlar, amino asitleri zararsız molekül haline dönüştürür ve kalp sağlığının korunmasına katkı sağlar. Ayrıca vücudu koroner krizlere ve inmelere karşı da dirençli hale getirir.

Maydanozun Kansere Karşı Faydaları:  Düzenli maydanoz tüketmek, sindirim sistemi, cilt, prostat ve meme kanseri gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Anti kanser özelliği olan apeginen, maydanozun içeriğinde bulunmaktadır ve güçlü bir antioksidandır. Bu gibi maddeler yardımıyla enfeksiyonlara karşı da etkilidir.

Maydanoz

Bağışıklık Sistemine Faydaları: Maydanozda bulunan esansiyel yağlar, kalıcı iltihaplara karşı oldukça etkilidir. İltihapların neden olduğu rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır ve bağışıklık sistemini korur.

Astım Hastalığına Faydaları: Maydanoz suyunun, astım ataklarının şiddetini azalttığı ve bronşları açtığı yönünde bulgular vardır.

Maydanozun Damarları Koruyucu Etkisi Vardır: Kalp sağlığı için tehdit oluşturan amino asitler, aynı zamanda damarlar için de tehdit oluşturmaktadır. Amino asitlerin kanda fazla miktarda bulunması, felç ve kalp krizi riskini arttırır. Maydanozda bulunan B vitamini bu asitlerin seviyesini dengeler ve damarları korur. İçerdiği beta-karoten, kılcal damalar için faydalıdır.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarına Faydaları: Maydanoz üzerine yapılan araştırmalar, bu bitkinin idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisi için önerilebileceğini ortaya çıkarmıştır. Bu tür hastalıkların tedavisi için ilaç kullanıyorsanız, öncelikle doktorunuza danışmanız daha doğru olacaktır.

Maydanozun Cilde Faydaları: Cilt sağlığını koruyan maydanoz, serbest radikallere karşı oldukça etkilidir. Bilhassa akne ve sivilcelere çok iyi gelmektedir. Maydanoz suyunu, doğal zeytinyağı ve badem yağıyla karıştırıp cildinize uygulayabilirsiniz. Bu uygulama ile ciltte oluşan lekelerin temizlenmesi sağlanabilir.

Maydanozun diğer önemli faydaları şu şekildedir;

  • İçerdiği B12, C, A ve K vitaminleri ile kemik sağlığını korur. Bu vitaminler ayrıca sinir sistemi sağlığının korunması için de önemlidir.
  • Maydanozda bulunan bileşen ve vitaminler, böbreklerin sağlıklı ve düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
  • Folik asit, kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Maydanozda bulunan folik asit, kan basıncı seviyesini düzenler ve kalp krizi riskini azaltır.
  • Maydanozda bulunan esansiyel yağlar, kafa derisi ve saçlara iyi gelmektedir. Maydanoz suyunun saçlara uygulanması ile saç dökülmesi önlenebilir.
  • Birçok araştırma sonucunda, maydanozun romatizmaya ve eklem ağrılarına iyi geldiği ortaya çıkmıştır. Bunun dışında iltihap ve enfeksiyonlara karşı da oldukça etkilidir.
  • Sindirim sistemine ciddi anlamda katkı sağlar ve kabızlığa iyi gelir. Genel olarak bağırsakların hareketsiz kalması sonucu ortaya çıkan kabızlık sorunu, maydanoz tüketilerek önlenebilir.
  • Uyku sorunlarına karşı etkili bir bitkidir. Yatmadan önce bir yaprak maydanoz tüketildiğinde, rahat bir uyku çekilebilir. Sinir sistemini koruduğu için yorgunluğu da giderir.

Maydanoz Nedir?

Maydanoz Suyunun Faydaları Nelerdir?

Maydanoz suyu, maydanozun kendisinden çok daha konsantre olur. Bundan dolayı tüketimine dikkat edilmelidir. Bilhassa düşük tansiyonu olanlar, maydanoz suyu tüketmeden önce doktora danışmalıdır. Çünkü maydanoz suyu, zaten tansiyonu düşürmektedir. Bu önemli ayrıntıya değindikten sonra maydanoz suyunun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Demir eksikliğini giderir,
  • Enfeksiyon ve iltihaplara karşı mücadele eder,
  • Toksinleri vücuttan atar, böbreklerin çalışmasına yardımcı olur,
  • İçerdiği B12 vitamini ile karın bölgesinde oluşan şişliklere karşı etkilidir,
  • Prostat ve karaciğer sorunlarının çözülmesine katkı sağlar, kansızlığı önler,
  • Maydanoz, yağ yakımı için tüketilebilecek en iyi besinlerden biridir,
  • Karaciğer yağlanmasını önleri
  • Cilt sağlığı bakımından etkili bir bitkidir. Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olarak cilde sağlıklı bir görünüm kazandırır.
  • Cilt altında oluşan enfeksiyonlu hastalıklara karşı etkilidir.

Maydanozun Zararları ve Yan Etkileri Var mıdır?

Her bitkide olduğu gibi, maydanozun da aşırı ve yanlış kullanılması sonucu bazı zararları olabilir ve yan etkiler ortaya çıkabilir. Özellikle tansiyonu düşük olanlar ve hamileler, maydanoz tüketirken dikkatli olmalıdır.

Gebelikte maydanoz tüketimi rahmi uyararak kasılmalara neden olabilir ve beraberinde birçok yan etkiyi ortaya çıkarabilir. Bundan dolayı, hamilelikte kontrollü olarak maydanoz tüketilmesi gerekir. Bu durum bilimsel olarak kanıtlanmasa bile, risk almaya gerek yoktur. Burada bahsedilen maydanoz tüketimi, salatalarda veya yemeklerde kullanılan maydanoz değildir. Maydanozun içeriğinde bulunan luteolin, sağlık bakımından faydalı bir antioksidandır.  Hamilelik döneminde kontrollü olarak az miktarda tüketilebilir. Bu sayede bağışıklık sistemi güçlenmektedir.

Maydanozda bulunan A ve C vitaminleri antioksidan özelliklerine katkı sağlar. Ayrıca içerdiği demir, gebelik anemisi olarak adlandırılan hastalığı önlemektedir. Tüm bunlara rağmen, gebelikte maydanoz tüketimi ile ilgili araştırmalar halen devam etmektedir, fakat dozla ilgili kesin bir bilgi de verilmemiştir. Bundan dolayı tedbirli olunmalı ve mutlaka doktora danışılmalıdır. Maydanoz yapraklarında bulunan uçucu yağların da gebelik döneminde olumsuz etkileri olabilir.

Gebelikte (Hamilelikte) Maydanoz Tüketmenin Riskleri Nelerdir?

Maydanozun içerdiği uçucu yağlar, kürtaj ve düşük yapmak için uyarıcı olarak kullanılan myristicin ve apiol adlı maddeleri içermektedir. Bu maddeler prematüre doğuma da neden olabilir. Bundan dolayı özellikle ilk 3 ayda kesinlikle maydanoz tüketilmemelidir. İlerleyen dönemlerde ise kontrollü olarak tüketilebilir. Apiol abortif adı verilen madde, çocuk düşürücü etkisi olan maddeler arasında yer alır. Maydanozda bulunan bu maddenin damarları genişleten bir özelliği olduğu da hesaba katılırsa, hamilelik döneminde yapılacak en doğru şey, maydanozun tüketilmemesi olacaktır.

Maydanozun Faydaları

Bunların dışında, maydanozun içerdiği myristicin adlı madde plasentaya ulaşarak bebeğe kadar gelebilir. Bunun sonucunda bebeğin kalp atışlarında ani değişiklikler yaşanır. Anne adayının da kalp atışları hızlanabilir ve daha sonra denge kaybı, baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkar. Tüm bu nedenlerden dolayı gebelikte maydanoz kürü, maydanoz çayı ve maydanoz suyu tüketmemeniz gerekir. Bu, maydanoz tüketildiğinde veya maydanoz suyu içildiğinde gebeliğin sonlanacağı anlamına gelmez. Kesinlikle bu tür amaçlarla kullanmayın çünkü geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabilirsiniz. Salatalarda ve yemeklerde kullanılacak miktar için de doktorla görüşünüz. Maydanozun (nadiren de olsa) alerjiye neden olduğunu da hatırlatalım.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN