Eğitim

Kriz ile Başa Çıkmanın Yolları

Kriz ile Başa Çıkmanın Yolları

Kriz ve Baş Etme Yolları

Kriz, herhangi bir kuruluşun üst düzeydeki hedeflerinin ve işleme biçiminin tehdit altına girmesi ya da tehlikeye sokulması, önleme sistemlerinin yetersiz hale gelmesi, acil kararlar verilmesi gerektiren durumların oluşması ve uyumun yetersiz düzeyde olması durumudur. Kriz, beklenmedik bir anda ortaya çıkabilen ve önlem konusunda geç kalınabilecek durumların ortaya çıkmasıdır.

Kriz ile Başa Çıkmanın Yolları

Krizin Özellikleri Nelerdir?

  • Paniğe yol açması
  • Korkuya yol açması
  • Karar verme mekanizmasında gerilim yaratması
  • Strese sokması
  • Ani değişikliklere yol açması
  • Beklenmedik durumların içine sokması
  • Acil müdahale gerektirmesi
  • Varlıkların ve hedeflerin tehdit altında kalması

Krize Neden Olan Faktörler

  • Toplumsal faktörler
  • Yasal faktörler
  • Politik faktörler
  • Teknolojik faktörler
  • Ekonomik faktörler
  • Doğal faktörler

Kriz ile Başa Çıkmanın Yolları

İnançlı Olmak

Kriz ile baş etme yolları arasında en etkili yöntem inançtır, insanlar inanç ile alakalı faktörlere fazlasıyla başvurur. İnsanların çevresinde var olan olaylar bazen anlamsız ve içinden çıkılmaz duruma gelebilir. Bu tarz durumlarda insan eksi düşüncelere kapılarak strese girer, bunları hafifletmek için insanlar inançları doğrultusunda hareket eder.

Duygular ile Başa Çıkmak

Kriz durumlarında insanlar duygularını ifade etme yoluna gider, bağırarak, ağlayarak, kavga ederek, konuşarak ifade etme yolunu seçebilirler. Duygular ile ifade yöntemini kriz zamanlarında en çok bayanlar tercih eder, çünkü bayanlar erkelere göre duygularını daha kolay ifade edebilir. Kriz durumlarında duygusal anlamda yaşanmış olan çöküntülerin ifade edilmesi hem erkek hem de bayan açısından rahatlatıcı bir etki yaratmaktadır. Ayrıca hem erkeklerin hem de bayanların bu tarz bir durumda bir yazıya ya da bir resme duygularını dökmesi rahatlaması açısından önemlidir.

Sosyalleşmek

İnsanlar yapıları gereği karşısındaki ile paylaşmayı, iletişim kurmayı ve zaman geçirmeyi sever, kriz dönemlerinde bu tarz ihtiyaçlar karşılanmazsa bir taraf eksik kalacaktır. İnsanların kriz dönemlerinde başa çıkamadığı olaylar karşısında çevresindekiler ile paylaşım yapması, herhangi bir vakıfta gönüllü olarak çalışması, belli başlı aktiviteler ile oyalanması üzerinde var olan stresini ve sıkıntısını ortadan kaldırmak için yardımcı olmaktadır. Bu tarz paylaşımlar ve aktiviteler insanların zihninin boşalmasına yardımcı olacaktır.

Hayal Gücü

Beyninin sağ tarafı hayal kurma, yaratıcı faaliyetler ortaya çıkartma, sezgisel olaylar ile baş etme gibi durumlarda aktif bir şekilde çalışmaktadır. Ama insanların beyinlerinin her iki tarafını da dengeli şekilde kullanması onlara mutluluk getirir. Kriz dönemlerinde de hem analitik düşünüp hem de hayal kurma eylemi dengeli bir şekilde çalışırsa insanlar olayların sonrasında daha huzurlu şekilde hayatına devam edebilir. Baskıların, gerilimlerin ve yaşanan olayların karşısında dans etmek, resim çizmek, müzik dinlemek, kitap okumak rahatlamaya olanak sağlamaktadır.

İnsanlar kriz dönemlerinde kendisini baskı altında, engellenmiş durumda, elinden bir şey gelmeyecek durumda ve duygusal anlamda çöküntüde hisseder. Bu tarz olayların içinde insanlar  kendilerini çaresiz ve çözüm bulamayacak bir cenderenin içinde bulurlar. İnsanların kriz durumlarında çevresinden ya da psikolojik açıdan destek alması gerekmektedir.

Kriz durumunda insanlarda oluşan psikolojik sıkıntılar genelde birkaç hafta içinde ortadan kalkar ama insanların bu süreyi oldukça iyi bir şekilde yönetmesi gerekir. bu durumu en düzgün şekilde yönetebilen kişiler ortada var olan sıkıntıların kısa süre içinde çözüldüğünü görecek ve rahatlamaya başlayacaktır. Kriz dönemlerinde çevrede bulunan kişilerin sağlayacağı destek büyük bir önem taşır, yakın çevrede bulunan kişilerin destekleri olaylar ile daha çabuk, hızlı ve kolay bir şekilde baş etmeye olanak sağlamaktadır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN