Eğitim

İstiklal Marşının 10 Kıtası, Tarihi ve Türk Milleti İçin Önemi

İstiklal Marşının 10 Kıtası, Tarihi ve Türk Milleti İçin Önemi

Başlıklar

İstiklal Marşı

İstiklal Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmi marşı olarak bilinir. Milli marşlar arasında edebi değer bakımından en değerli eserler arasında yer alır. 2003 yılında İstiklal Marşı üzerine yapılan bir araştırma sonucunda sözleri en etkili olan marşlar arasında gösterilmiştir. Mehmet Akif Ersoy kaleme alınan bu marş,12 Mart 1921 yılında TBMM tarafından resmi marş olarak İstiklal Marşı olarak kabul edilmiş, Türk milletinin yüceliğinin betimlenmesi üzere coşkulu tonlarda oluşturulmuştur.

Sözleri Mehmet Akif Ersoy’a ait olan bu müthiş eserin bestekârı ise Osman Zeki Üngör olmuş, halkta kısa sürede bu yüce marşı kabul etmiştir. İstiklal savaşının coşkulu geçtiği dönemlerde Türk milleti arasında birlik ve beraberlik sağlanması üzerine yazılmış ve bestelenmiştir. Aynı yılda düzenlenen güzel güfte yarışmasında 724 şiir arasından en güzel şiirin sahibine yüklü miktarda bir para verildiğinden Mehmet Akif bu yarışmaya katılmayı reddetti. Fakat yakın arkadaşı Hamdullah Suphi’nin ısrarcı tavrı üzerine yarışmaya katıldı ve yarışma sonrasında şiiri resmi marş haline geldi.

İstiklal Marşının Oluşum Süreci Ve Tarihçesi;

Türk Kurtuluş Savaşı’nın sert geçtiği bir dönemde, bu savaşın milliyetçilik ruhu ile desteklenmesi ve askerlerin motive olması adına Maarif Vekâleti 1921 yılında güzel güfte yarışması düzenlemiştir. Mehmet Akif Ersoy 724 şiir arasında kazanan adayın para ödülü alacak olmasından büyük bir rahatsızlık duymuş ve yarışmaya katılmayı reddetmiştir. Fakat Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarı üzerine Taceddin Dergâhı’nda kaleme aldığı ve Türk Ordusu’na hitap ettiği milliyetçilik ruhu ile yazılmış şiiri yarışmaya koymuştur.

TBMM’nin 12 Mart 1921 tarihinde yaptığı bir oturum sonucunda çoğunluğun isteği üzerine Mehmet Akif’in şiiri sevinçle kabul edildi. Hamdullah Suphi Tanrıöver şiiri ilk okuyan ve marş fikrini veren kişi olmuştur. Mehmet Akif, İstiklal Marşı’nı başka hiçbir eserinde kullanmamış gerekçe olarak ise marşı Türk milletine hediye ettiğini söylemiştir. Şiirin bestelenmesi için 1924 yılında yeni bir yarışma daha oluşturulmuş, fakat bu yarışmaya olan talep oldukça az olmuştur. Bu şiir yarışması sonucunda, Ali Rıfat Çağatay’ın bestesi uygun görülmüştür. Cemal Reşit Rey bir röportajında yapılan melodik düzenlemelerdeki eksikliklere değinmiş, söz ve melodide yer yer görülen uyumsuzluk ve eksikliklere değinmiştir.  Protokol gereği sadece ilk dörtlük beste eşliğinde günümüzde İstiklal Marşı adı altında söylenmektedir.

İstiklal Marşı’nın Önemi ve Değeri;

İstiklal Marşı, Savaş sırasında elde edilen bağımsızlığın Türk milleti üzerindeki yansımasına dikkat çeker. İnsanların umutlarını yitirdiği bir dönemin şiirsel ifadeler ile betimlenmesi ve insanlara umut aşılanmasını amaç gütmüştür. Lakin Türk milletinin içerisinde bulunduğu buhranı kâğıda dökmek Mehmet Akif için meşakkatli bir işti. Yazılacak marşın milletin içerisinde bulunduğu mücadele durumunu anlatabileceğini düşünse de şüphe içerisindeydi. Topluma bu savaş ruhunu ve coşkuyu lanse edebilmek için çok uğraştığı bilinmektedir. Mehmet Akif İstiklal Marşı’nı yazmak istememesinin esas sebebi kelimelerin duygular karşında yetersiz kalacağını düşünmesiydi. Mehmet Akif’ten önce yazılan şiirler toplumun içerisinde bulunduğu durum için hayli yetersizdi.

Mehmet Akif, millet için yazdığı şiirin maddi boyutunu hiçbir şekilde kabullenmedi. Mehmetçiklerin öykülerini destanlaştıran bir marş Mehmet Akif’e göre maddiyatın üzerindeydi. İstiklal marşı on bölüm ve kırk bir dizeden oluşmaktadır. Milli değerlerin geleceğe taşınması ve korunması açısından büyük bir önem ve değer taşımaktadır. Milletçe tek yürek olunduğunu, bağımsızlık yolunda ilerlenmesi gerektiğini, bayrak sevgisini dile getiren bir şiirdir. Türk Milletinin geçmişinin tanınması açısından uluslararası önem taşımaktadır. İstiklal Marşı, milletin varlığı, özgürlüğü ve birlikteliğinin nesillerce aktarılmasında yardımcıdır. Bu marş hislerin asırlarca taşınmasına yardımcı olmuştur. Marş söylendiği sırada ayakta durmak sembolik bir harekettir. Bunun nedeni özgürlükten duyulan onur ve memnuniyettir. Devam eden geleneklerden biri de İstiklal Marşı söylenme stilidir.

 

İstiklal Marşının 10 Kıtası

İstiklal Marşı

İstiklal Marşımızın 10 Kıtası (İngilizce)

İstklal Marşı İngilizce

 

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN