Teknoloji

Harddisk Nedir, Nasıl Çalışır, Alırken Hangi Özelliklerine Dikkat Etmek Gerekir?

Harddisk Nedir, Nasıl Çalışır, Alırken Hangi Özelliklerine Dikkat Etmek Gerekir?

Harddisk, gerekli olan verilerin saklanması amacıyla kullanılmakta olan teknolojik birimdir. Sabit disk metal ya da plastikten yapılmış olan ve üstünde plakalar bulunan, bu plakalarda var olan okuma ve yazma kafalarından oluşmaktadır. İşlenmiş olan verilerin tamamı sabit disk üstünde yer alan bu plakalara kayıt edilir. Sabit diskin üzerinden birçok plaka bulunur ve bu plakaların hem altına hem de üstüne veriler yazılabilir.

Harddisklerin Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  • Kullanılacak olan ara birim
  • Dâhili olan veri transferi
  • Erişim ile alakalı olan süre
  • Dönüş sayısı
  • Depolama ile alakalı olan kapasite

Harddisklerin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  • Jampır ayarının uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir.
  • Hard disklerin kapaklarının vidalarının gevşetilmemesi gerekir.
  • Çalışma esnasında yerinden oynatılması bazı sorunların yaşanmasına sebep olabilir.
  • Hard disk kullanımında dışarıdan gelebilecek olan darbelere karşı dikkatli olmak gerekir.
  • Bağlantı için kullanılmakta olan uçların kırmızı olanlarının birbirlerine dönük olması gerekir.
  • Hard disklerin kasanın en alt kısımlarına monte edilmesi gerekir.

Harddisklerin Çalışma Şekli

Hard diklerin tamamının çalışma açısından temel prensipleri aynıdır. Hard diskler; verilerin depolanmasına yarayan plakalar, okuma ve yazamaya yarayan kafa kısımları, bu kafaların hareketlerinin kontrollerini sağlayan motorlar ve belli başlı devrelerden oluşmaktadır.

Gelişen teknolojinin de sayesinde şu günlerde masa üstü olarak kullanılmakta olan bilgisayarlarda 60 GB ve 300 GB arasında veri kaydetme özelliği bulunur. Diskin üstüne yüklenmiş olan dosyaların tamamı sistemde bulunan ve plaka üstünde yer alan veri paketçiklerinin üzerine kayıt edilir, bu paketçiklere de byte adı verilmektedir.

Harddisk

Plakalar

Plaklar verileri saklamak amaçlı kullanılır, cam ya da alüminyum tarzında manyetik açıdan duyarlılığı olmayan maddelerden yapılmış olması gerekir. Hard disklerde birçok plaka bulunur. Gelişmiş olan teknoloji sayesinde electroplating adı verilen ve kobalttan yapılmış olan bir dilim ile plakalar kaplanmıştır. Verilerin tamamı plakalarda yer alan izler ve sektörler şeklinde hard disklerde saklanmaktadır. Sektörlerin tamamı belirli sayılarda byte içerir, plakaların boyunca yan yana durmakta olan sektörlerin oluşturmuş olduklara yapılara da iz adı verilir.

Plakaların üstünde verilerin depolandığı noktalar molekül boyutunda olduğundan dolayı hard disklerin içine girecek olan bir toz zerreciği bile çizilmesine yol açabilir. Bundan kaynaklı olarak hard disklerin tamamı tozsuz olan steril bir ortamda üretilerek hemen kapatılır. Hard disklerin içinde oluşabilecek olan basıncın önüne geçmek için ve dış basıncı dengelemek adına üstünde hava deliği bulunmaktadır.

Okuma ve Yazma Kafaları

Plaka üstünde bulunan okuma ve yazma işlemlerini yapar, okuma ve yazma kafası küçük olan elektro mıknatısıdır. Okuma ve yazma işlemleri esnasında bu kafalar plaka ile temas kurmazlar, hard disklerin yaratmış olduğu hava akımları onların sürekli olarak yukarıda kalmasına olanak sağlar. Hard disk çalışmadığında okuma ve yazma plakaları Landing Zone adı verilen kısımda sabit olarak kalır, bu bölge bilgilerin depolanması amacı içermemektedir. Plaklara bilgi yazılması için kafalardan akım dalgaları yönlendirilir ve akım dalgaları ile hedef olarak algılanan nokta porlanmaktadır. Kafalarda okuma ve yazma için ayrılmış olan özel kısımlar bulunur. Kafaların hareketlerini sağlayan motor bulunur bu motor sayesinde farklı izlerin üstünde işlemler yapılabilmektedir. Gelişen teknoloji sayesinde modernleşmiş hard diskler üstünde voice coil ismi verilmiş olan motor teknolojisi kullanılır, çalışma işlemi ise hopörler ile aynı şekildedir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN