Hayvanlar Alemi

Dünyanın En Çok Yaşayan Hayvanları (Canlıları)

Dünyanın En Çok Yaşayan Hayvanları (Canlıları)

Dünyada insandan 10 ila 15 kat daha çok ömrü bulunan canlılar yaşamaktadır, bu canlılar genelde karada ve denizde yaşayan canlılardır. İşte dünyanın en uzun yaşayan 10 canlısı

Kızıl Deniz Kestanesi

Kızıl Deniz Kestanesi

Kızıl denizkestanesi Pasifik Okyanusunda sığ sularda yaşamını sürdürmektedir, genelde farklı yosun türlerini yiyerek yaşamını sürdüren kızıl denizkestanelerinin bazı türlerinin 200 yaşını geçebildikleri gözlemlenmiştir. Kızıl denizkestanelerinin her türü 200 yılı geçkin yaşamaz içlerinde 30 yıldan daha uzun yaşayanlarda bulunmaktadır.

Kaba Göz Kaya Balığı

Kaba Göz Kaya Balığı

Kaba göz kaya balığı 97 cm boyuna kadar ulaşmaktadır, pasifik Okyanusunda yaşamını sürdüren bu canlı 200 yıl yaşayabilmektedir. Kaba göz ismini gözaltlarında bulunan ve 10 adet çıkma özelliğine sahip olan kılçıklardan almıştır. Pembe, kahverengi ve taba renkleri ile dikkat çeken balık bazı balık çeşitleri, karide ve yengeç ile beslenerek yaşamını sürdürmektedir.

Antarktika Süngeri

Antarktika Süngeri

Antarktika’da yaşayan bu canlı oldukça soğuk sularda yaşamayı sever, oldukça yavaş şekilde büyümektedir. Kabuğu bulunmayan ve hareket özelliği bulunmayan bu canlı bir bitkiye benzer. Yapılan araştırmalar neticesinde 1550 yaşında Antarktika süngerinin var olduğunu ortaya çıkartmıştır. Ayrıca Antarktika süngerinin ağır şekilde büyümesi ve yaşamını sürdürmesi de uzun yaşamasına olanak sağlar.

Grönland Balinası

Grönland Balinası

Sırt kısmında yüzgeç bulunmayan Görland balinası koyu bir renge sahiptir, mavi balina türleri arasında boyu uzun olan ikinci balinadır. Yapılan araştırmalar neticesinde4 tane Gröland balinasının 100 yaşını geçmiş olduğu tespit edilmiştir. Bu balinalar genelde en fazla 70 yaşına kadar yaşamaktadır.

Siğilli Oreo

Siğilli Oreo

Siğili Oreo okyanusta yaşayan bir balık türüdür, okyanusun derinliklerinde yaşamını sürdürmeyi seven Siğili Oreo’ların boyları 42 cm bulabilmektedir. Sürü mantığı ile hayatlarına devam eden bu canlılar diğer balık türleri ile beslenir. Siğili Oreo’lar 210 yaşına kadar yaşamalarını devam ettirebilir.

Kısa Tırmık Kaya Balığı

Kısa Tırmık Kaya Balığı

Kısa tırmık kaya balığı yine Pasifik Okyanusu’nda yaşayan bir balık türüdür. Boyları bir metreyi aşan balıkların türünün tükenmesinin önüne geçmek için avlanmasına sınırlamalar getirilmiştir. 2013 senesinde yakalanan kısa tırmık kaya balığının 50 ila 175 yaş aralığında olduğu söylenmiştir.

Kaplumbağa

Kaplumbağa

Karada yaşayan kaplumbağaların uzun süre yaşadığını hemen hemen herkes bilmektedir. Yaşadıkları ortama ve kaplumbağanın sağlığına göre 100 yıl ve daha üstü yaşayabilirler. Adwaita isimli Hindistan’da hayvanat bahçesinde yaşamını sürdüren kaplumbağa 250 yaşında ölmüştür. Saint Helena adasında bulanan kaplumbağa ise 182 yaşında halen hayatına devam etmektedir.

Tatlı Su İnci Midyesi

Tatlı Su İnci Midyesi

Türü tehlikede olan tatlı su inci midyesi çift kabuğa sahip bir yumuşakçadır. Bu midyeler akıntıları sever ama bulunduğu ortamda kolaylıkla adapte olarak yaşamını sürdürebilir. Bu midyelerin en yaşlısı Estonya’da 1993 de yakalanan, 134 yaşında olan incidir.

Okyanus Tarağı

Okyanus Tarağı

İskoç sahillerinde sık şekilde gözlemlenen Okyanus tarağı midyeye benzemektedir, hareket etme özelliği neredeyse olmayan Okyanus tarağı çamur ve kumun içine kendini gömen bir yumuşakçadır. Kendini gömmüş olduğu çamur ve kum içinden çıkmadan uzun süreli olarak yaşar. Bu canlılar 400 yıl boyunca yaşayabilmektedir, uzun süre yaşamalarından kaynaklı olarak da çok kısa zamanda büyürler.

Denizanası

Denizanası

Denizanası hemen hemen her insanın hayatında bir kere karşılaştığı canlılar içinde yer almaktadır. Şapka tarzı tepeleri ve jöle tarzı görüntüleri ile insanların korktuğu canlılardandır. Dokunaçlarında yer alan kimyasallar ile avını sersem hale getiren denizanaları denizlerde ve okyanuslarda yaşamaktadır. Teorik açıdan ölümsüz olan denizanaları çocukluk, erişkinlik ve yaşlılık dönemleri geçirmektedir. Yaşlılık dönemlerinde hücre yenileme işlemi oldukça yavaş olduğundan dolayı ölürler. Bu canlı kendi istediği zaman çocukluk dönemine hemen geçebilir, bundan dolayı da ölümsüz olarak nitelendirilmektedir. Yaşamsal açıdan döngüsü değişen denizanalarının yaşının belirlenmesi imkânsızdır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN