Hayvanlar Alemi

Bukalemun Nedir, Bukalemun Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

Bukalemun Nedir, Bukalemun Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

Bukalemun; renk değiştirme yeteneği olan ve yaklaşık olarak 180 çeşidi bulunan bir sürüngendir. Bu sürüngenlerin bazıları kendi ten rengini değiştirir ve diğer hayvanlardan ayrı bir yerde tutulur. Ağaçların üstüne yapışan, keskin pençeleri bulunan ve sağlam bir kıvama sahip hayvanlardır. Ayrıca aynı anda değişik yönlere bakabilirler ve çok iyi bir kamuflaj ustasıdırlar. Renk değiştirme özellikleri genellikle sıcaklık, doğanın diğer şartları ve sosyal sinyalizasyon durumuna göre farklılık göstermektedir. Bu tür özellikler, bukalemunların sürüngenler arasında kuvvetli birer avcı olmalarını sağlamıştır.

Bukalemun Türleri ve Özellikleri

Fischer Bukalemunu: Büyüklük ve çeşitlilik bakımından, dişiler ile erkekler arasında farklılık gösteren bukalemun türleridir. Erkeklerin uzunlukları yaklaşık olarak 40 cm’dir. Alınlarına kadar uzanan ve 2,5 cm büyüklüğünde olan etkileyici bir boynuza sahiptirler. Ayrıca küçük dişleri vardır. Dişilerinin ise başlarının üstünden çıkan sadece 0,3 uzunluğunda ufak boynuzları vardır.

Bukalemun

Casqued Bukalemun: Orta ölçekli bukalemun sınıfındadırlar ve çok renkli olurlar. Güneş ışınlarından gelen ısıyı absorbe ederler ve genel olarak karanlık bir renge dönüşürler. Bunun yanında oldukça yetenekli bir avcıdırlar. Erkekler, dişilere göre daha büyüktür ve tek boynuzları vardır. Ayrıca diğer erkeklerle mücadele ederlerken parlak bir renge geçerler. Dişi ve erkek Casqued üreme döneminin sonuna kadar birlikte kalırlar ve yavruları olduktan sonra ayrılırlar. Kenya, Uganda ve Doğu Afrika’da sıklıkla görülen bir bukalemun çeşididir. Örümcek ve küçük böceklerle beslenirler.

Panter Bukalemun: Diri renklere sahiptirler ve hayvanlar aleminin en göz alıcı bukalemun çeşididirler. Erkeklerin uzunluğu 60 cm, dişilerin uzunluğu ise yaklaşık olarak 45 inçtir. Ayrıca erkekleri, dişilere göre daha renkli olurlar. Panter bukalemunların ortalama ömürleri 10 sene kadardır. Yumurta bırakan dişiler, bu dönemden sonra 2-3 sene yaşar ve ölürler.

Jackson Bukalemunu: En fazla 30 cm uzunluğunda olurlar ve orta ölçekli bukalemun çeşitleri arasında yer alırlar. Jackson bukalemunlarının yaşam süreleri değişkenlik gösterir, fakat erkekleri dişilerden daha çok yaşar. Genç Jackson bukalemunları 5 ay gibi kısa bir sürede cinsel olgunluğa ulaşırlar. Dişilerin gebelik süreleri 5 ile 6 ay arasındadır ve genellikle 8-10 yavru doğururlar. Jackson bukalemunlarının rengi genel olarak parlak yeşildir, ancak mavi ve sarı renklerine de dönüşebilirler. Doğal yaşam alanları ise Kenya ve Tanzanya’dır.

Bukalemun Nedir

Meller Bukalemunu: Uzunlukları yaklaşık olarak 24 cm’dir ve 600 gram ağırlıkları vardır. Diğer bukalemun çeşitlerinde olduğu gibi, dişilerin boyu erkeklerden daha kısadır. Kahverengi, yeşil ve siyah renkte olabilirler. Meller bukalemunlarının gövdesi üzerinde koyu yeşil ve beyaz çizgili renkler mevcuttur.

Namaqua Çöl Bukalemunu: Renk olarak harika uyarlamaları vardır ve sert geçen çöl şartlarında yaşayabilmek için olağanüstü bir mücadele verirler. Namaqua bukalemunları soğuk günlerde daha çok ısı absorbe etmektedirler. Gün boyunca gri olan renkleri, gölgede koyu bir renge dönüşür.

Parson Bukalemunu: Tüm bukalemun çeşitleri arasında ikinci büyük olan bukalemun türleridir. Parson bukalemunlarının Calumma S ve Calumma Cristtifer olmak üzere iki alt çeşidi vardır. Dişileri iki senede bir 50 kadar yumurta bırakır.

Cüce Bukalemun: Uzunlukları en çok 7,5 cm’dir ve en ufak bukalemun türleridir. Renk değiştirebilmek için sinirli ya da stresli olmaları gerekir. Cüce bukalemunlar genellikle kahverengine dönüşürler.

Bukalemun Türleri

Örtülü Bukalemun: Diğer adı ribbon bukalemundur ve bulunduğu ortama göre rengini değiştirebilir. Genellikle yeşil renkte olurlar, fakat ruh hallerine veya çevrelerine göre kırmızı ya da koyu kahverengine de dönüşebilirler. Örtülü bukalemunların erkekleri olgun şekilde büyümeye başlar.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN