Eğlence

Anime Nedir? Animenin Doğuşu ve Yükselişi Nasıl Olmuştur?

Anime Nedir? Animenin Doğuşu ve Yükselişi Nasıl Olmuştur?

Başlıklar

Anime; Japonca bir kelime olmakla birlikte, kökeni Fransızca olan ve çizgi film ya da animasyon anlamına gelen bir terimdir. Animeler, genel olarak mangaların sinemaya veya televizyona uyarlanmasıdır. OVA ya da OAV şeklinde adlandırılan videolar halinde de piyasaya çıkarılabilir. Animeler, bilgisayar yapımı ya da el çizimi olabilirler.

Japonya’da çağdaş animasyonun öncüsü olarak kabul edilen Shinpei Osamu Tezuka, henüz genç yaşındayken 8 milimetrelik kamera ile küçük animeler çekmeye başlamış ve bu animasyonlarda Max Fleischer ile Walt Disney’in eserlerinden ilham almıştır. Daha sonra Tezuka’nın izinden giden sanatçılar yeni eserler yaratmış ve anime adı verilen bir stil oluşturulmuştur. Anime’nin tarihi, 20. Yüzyıl başlarında Japonyalı yapımcıların; Almanya, Fransa, Rusya ve Amerika’da ki animasyon tekniklerini bulmalarıyla başlamıştır.

Anime

Bu dönemlerde Japonya’da ki filmlere alternatif olarak hikaye anlatımı sunabilen animasyon, çok popüler hale gelmiştir. ABD’de şovlar ve filmler için çok büyük bütçeler bulunurken, Japonya’da küçük bir bütçe, aktör ve yer eksiklikleriyle mücadele ediliyordu. Batılı aktörler gibi görünen oyuncuların olmaması, Amerika ve Avrupa’da Asyalı oyuncuların bulunmasını imkânsız kılıyordu. Japonlara benzemeyen karakterlerin ve yerlerin yaratılmasına da, animasyonun farklı kullanımları neden olmuştur.

Manga çizimleri özellikle 1970’li yıllarda büyük ilgi görmüştür. Çizimlerin büyük bir kısmı da animeler de kullanılmıştır. Bilhassa Tezuka efsane haline gelmiş ve “Manganın Tanrısı” olarak kabul edilmiştir. Diğer tasarımcıların ve Tezukanın da etkisiyle, anime içinde var olan karakteristik özellikler ve anime türleri günümüze kadar gelmiştir. Mecha denilen animasyon tarzı da Tezuka tarafından şekillendirilmiş ve Go Nagai denilen diğer türler de geliştirilmiştir. Macross ve Gundam gibi mecha animeleri, 1980’li yılların klasikleri arasına girmiştir. Mecha türündeki anime, günümüzde bile Japonya ve diğer ülkelerde popülerdir. Özellikle 1980’li yıllarda anime, Japonya’da büyük bir üretime geçmiş ve esas görüş haline gelmiştir. Bunun dışında, manga da başta Japonya olmak üzere tüm dünyada popülerliğini sürdürmüştür.

Anime ve Çizgi Film Arasındaki Fark Nedir?

Animeler, normal olarak insanların anladığı tarzda çizgi filmler değildir. Çizgi film dendiğinde insanların düşündüğü şeyler; Scooby Doo, Tweety, Tom ve Jerry gibi daha çok çocuklara hitap eden animasyonlardır. Animeler ise her yaştaki insanlar için yapılır ve gerçek yaşamda olan ya da olmayan her şey animenin konusu olabilir. Çizimleri çok etkileyici ve farklıdır. Japonya’da izlenme aralığı ölçülerinin yapıldığı Prime Time sistemine konan animelerin, milyonlarca kişi tarafından izlendikleri ortaya çıkmıştır.

Animelerin Görsel Özellikleri

Uzun bacaklar ve büyük gözler, animelerin karakteristik özelliğidir. Animelerin çoğunda bulunan karakterlerin uzun bacakları ve büyük gözleri olmaktadır. Bu durumu, Japonların çekik gözlü ve kısa boylu olmalarına bağlayanlar vardır, fakat bu anlayış çizimlerin kökünde batılı örnekler bulunduğunun bilinmemesinden kaynaklanır. İlk yapılan Walt Disney çizgi filmlerinde karakterler uzun bacaklı ve büyük gözlüydü (Bambi). Bahsedilen çizim tarzı, bugün hala bazı batı animelerinde kullanılmaktadır. Örneğin; TRT ve Show TV’de yayınlanan Genç Pocahontas ve İngiltere’de yapılan Genç Robin Hood animasyonları bu sınıfa girer. Bunlarda da uzun bacakları ve büyük gözleri olan karakterler vardır, fakat bunlar anime değildir!

Anime Nedir?

Osamu Tezuka’nın Walt Disney’den etkilenerek yaptığı animeler, Disney’in yukarıda bahsettiğimiz çizimlerini kullanmıştır ve bu işleyiş bazı animelerde günümüzde de mevcuttur. Anlaşılması gereken şey, bu çizimlerin Japonların çekik gözlü ya da kısa olmasıyla değil, Walt Disney’in etkisiyle bağlantılı olduğudur. Bütün animelerde büyük göz ve uzun bacak kullanılmaz. Ülkemizde genel olarak bu tarz animeler yayınlandığı için, insanlar tarafından hep öyleymiş gibi algılanırlar.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN