Kimdir

Yaser Arafat Kimdir?

Yaser Arafat Kimdir?

Yaser Arafat, asıl adı Muhammed Abdurrahman Abdurrauf Arafat el-Kudva el-Hüseyni ve kod adı Ebu Ammar. 1929’ da Kahire’ de doğmuş ve 11 Kasım 2004’ de Paris’ de vefat etmiş Filistin Kurtuluş Örgütünün Lideri, Filistinli Lider ve Filistin’ de ulusal yönetimin ilk başkanıdır. Özellikle Filistin’in özerkliği için İsraillilerle ara vermeden mücadele etmiştir. 1958-1960 yıllarında kurmuş olduğu el-Fetih örgütünün lideri olarak, hayatının uzunca bir dönemini geçirdi. İlk zamanlarda İsrail’in varlığına karşı olan Arafat, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kararını 1988 yılında kabul etmiş ve bu görüşünü değiştirmiştir.

1970’li yılların başında, el-Fetih ile Ürdün karşı karşıya gelmiş ve Arafat bu çıkmazın ortasında kalmıştır. Ürdün’den kovularak Lübnan’a yerleşen Arafat, ülkenin işgal edildiği 1978-1982 yılları arasında İsrail’in hedefi haline geldi. Görüşleri ne olursa olsun, Filistin halkının büyük bir bölümü tarafından “özgürlük savaşçısı” ve “şehit” olarak tanımlanmaktadır. İsraillilerin büyük bölümü ise, onu bir terörist olarak görmektedir.

Hayatının son zamanlarında, Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasında süren anlaşmazlığı bitirmek için bazı müzakerelere girişti. Bunlar arasında 1991 Madrid Konferansı, 93 Oslo İlkeler Anlaşması ve 2000 yılındaki Camp David Zirvesi bulunmaktadır. İslamcıların bazı sol görüşlü kanadı, Arafat’ın yozlaştığını ve İsrail’e çok taviz verdiğini savunarak onu kınamış ve muhalif olmuşlardır. Arafat, 1994 yılında Oslo’da ki müzakereler dolayısıyla Şimon Peres ve İzak Rabin’le beraber Nobel Barış Ödülü’ ne layık görülmüştür.

2004 yılı sonlarında Ramallah’da ki binalarda iki yılı geçen bir süreyle, İsrail tarafından zorla tutulurken hastalandı ve komaya girdi. Arafat’ın gerçek ölüm nedeni tam olarak bilinmese de, doktorlar siroz ve diyopatik bir rahatsızlıktan söz etti, fakat kendisine otopsi yapılmadı. 11 Kasım 2004’ de 75 yaşındayken vefat etti.

Yaser Arafat’ın Çocukluğu

Kahire’ de Filistinli bir baba ve annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Arafat’ın babası Gazzeliydi. Babasını annesi ise Mısırlıydı. 7 kardeş arasında ikinci olan ve sadece küçük kardeşi Fethi ile birlikte Kahire’de doğan Arafat’ın annesi, 1933 yılında Arafat 4 yaşındayken öldü.

Yaser Arafat

Arafat ve Kudüs arasındaki ilk bağlantı, tek başına 7 çocuğa bakamayan babasının, Fethi ile kendisini Kudüs’te ki akrabalarının yanına göndermesi ile başladı. 1937 yılında ise babaları onları geri aldı. Arafat ile babasının arası giderek kötüleşmiş ve Arafat, 1952’ de ölen babasının cenazesine katılmamıştır. Gazze’ye döndükten sonra bile babasının mezarını ziyarete gitmemiştir.

Yaser Arafat’ın Eğitimi ve Arap-İsrail Savaşı

1947 yılında 1. Fuat Üniversitesine kaydolan Arafat, 1950 yılında buradan mezun oldu. Yaşamının bu döneminde bir Arap milliyetçisi oldu ve gizlice ele geçirdiği silahları, Filistin’e kaçak yollardan soktu.

1948 yılındaki Arap-İsrail savaşı sürerken, üniversiteden ayrıldı ve Araplarla beraber Filistin’e gelerek İsrail birliklerine karşı mücadele veren Arap birliklerine katılmaya çalıştı. Buna rağmen, Filistin fedaileriyle birlikte savaşmak yerine, resmi olarak örgütte bulunmayan Müslüman Kardeşlerin yanında savaştı.

1949 yılı başlarında savaş İsrail’in güneyine doğru ilerlerken, Arafat bu sırada lojistik destek eksikliğinden dolayı Kahire’ye geri gitti. Üniversiteye geldikten sonra İnşaat mühendisliği okudu ve 1956 senesine kadar Filistinli Öğrenciler Birliği başkanlığı yaptı. Başkanlığının ilk senesinde Kral 1. Faruk, Özgür Subaylar Hareketi tarafından devrildi. Bu olaydan sonra üniversitenin adı Kahire olarak değiştirildi. Arafat bu sıralarda İnşaat mühendisliğinden mezun olarak, Süveyş krizindeki savaşa katılmak için Mısır ordusuna davet edildi, fakat bizzat savaş bölgesinde çarpışmadı.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN