Yemek ve İçecek

Vasabi (Wasabi) Nedir, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Vasabi (Wasabi) Nedir, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Başlıklar

Vasabi, Turpgiller familyasına üye olan bir bitkidir. Orijinal dilde Eutrema Japonica ya da Wasabia Japonica olarak geçer. Japon turpu olarak da bilinir, fakat bu familyanın türüne ait değildir. Kökü çok acıdır ve bu yüzden yemeklerde çeşni olarak kullanılabilir. Acı biberlerde bulunan kapsaisin maddesinden daha çok, hardalın solunum yollarında ve burunda yarattığı acıya yakın bir tadı vardır. Japonya’daki nehir yataklarında doğal olarak yetişmektedir. Wasabi Japonica’nın dışında, Wasabi Tetsuigi ve Wasabi Koreana türleri de bulunur. Yemek piyasasında bulunan iki türü ise, Wasabi Japonica’nın “Drauma” ve “Mazuma” türleridir.

Vasabi Nasıl Kullanılır?

Vasabi, diş macunu tüpüne benzer tüplerin içinde, sonradan ince rendelenmek üzere kullanıma hazır veya ham kök haliyle satılır. Özellikle lokantalarda macun hali hazırlanır. 15 dakika içine aromasını yitiren vasabi, suşi hazırlanırken pilav ve diğer malzemelerin arasına koyulur. Bu şekilde tadı daha uzun süre korunabilir. Taze vasabinin yaprakları yenebilir, çünkü köklerinde olan tat yapraklarında da bulunur. Vasabide bulunan acı, yağ bazlı olmadığı için acı biberlerin verdiği etkiden daha kısa süreli acı hissi verir.

Vasabi

Vasabi buharının solunması, kuvvetli ve uyarıcı bir etki yaratır. Duyma sorunu olan kişilerin tehlikeli durumlara karşı uyarılması için kullanılabilen bir bitkidir. Bu amaçla yapılan bir deneyde, deneklerden birinin uykudan 10 saniye içinde uyandığı ortaya çıkmıştır. 2011 yılında, bu yönde yaptıkları çalışmalar nedeniyle birçok kişi Nobel Kimya ödülü kazanmıştır.

Vasabiye kendi öz tadını veren bileşen, uçucu bir özelliği olan allyl isothiocyanate’dir. Bu bileşen, sülfür ve şeker glikozu içeren organik bileşenleri birleştiren bir maddenin (thioglucoside) hidrolizi ile ortaya çıkmaktadır. Hidroliz reaksiyonu, kökün rendelenmesi sırasında meyana gelen myrosinase enzimiyle katalize olur. Bu işlemin ardından thioglucoside, glikozlara ayrılır. Yapılan bir araştırma ile bu tür isotların mikroorganizmanın büyümesini engellediği sonucuna varılmıştır. Vasabinin özellikle çiğ et bulunan yemeklerde zararlı bakterileri yok etmesi, bu çeşit yemeklerde kullanılmasının nedenlerinden biridir. Japonya’nın kuzeyindeki Hokkaido ve güneyindeki Kyuşu bölgelerinde, yapay alanlarda vasabi üretilmektedir. Bu ülkede gerçek vasabiye yüksek talep olduğu için Yeni Zelenda, Çin ve Tayvan’dan ithal edilmektedir.

Gerçek Vasabi ile Taklit Vasabi Nasıl Anlaşılır?

Gerçek vasabinin fiyatı, hasat edilmesi zor olduğu için yüksektir. Yüksek fiyat nedeniyle acırga (yaban turpu), nişasta, yeşil gıda boyası ve hardalın karışımı ile yapılan taklitleri sıklıkla kullanılmaktadır. Japonya’nın dışında gerçek vasabi bitkisi bulmak çok zordur. Piyasada bulunan ürünlerin paketlerinde “vasabi” ibaresi bulunsa bile, içeriğinde gerçek vasabi bitkisi olmayabilir. Taklidinin tadı, yaban turpu ve vasabi arasında olsa bile kolaylıkla anlaşılabilir. Taklit vasabi Japonya’da da bulunur, fakat Batı Vasabisi (Seiyo Wasabi) olarak adlandırılır.

Vasabi Nedir

Vasabinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Çok fazla tüketilen ve bilinen bir bitki olmamasına rağmen, sağlık açısından oldukça etkili faydaları vardır. Çağın hastalığı olarak kabul edilen kansere karşı etkilidir. Ayrıca koruyucu bir özelliği vardır ve vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı koruma sağlar. Etkili bir antibiyotik özelliği de bulunan vasabi; beyin felci, baş ağrıları ve beyin kanamaları gibi durumlara karşı kan pıhtılaşmasını önlemektedir.

Faydaları ile bilinen bir turp çeşidi olmasına rağmen, doğru bir şekilde kullanılmadığı takdirde vücudu olumsuz yönde etkileyebilir. Vasabinin salatalarda (bilhassa avokado salatası içinde) kullanılması önerilmemektedir. Vasabi ile avokado aynı türden bitkiler oldukları için, midede şişkinlik sorunlarının yaşanmasına neden olabilir. Ayrıca fazla tüketilmesi sonucu midede ekşime ve yanma gibi problemlerde ortaya çıkar.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN