Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Yapısına göre yüksek miktarda sabit yağ içeren üzüm çekirdeğinin faydaları, eski dönemlerden beri araştırılmakta ve bilinmektedir. Üzümün çeşidine, olgunluğuna ve iklim şartlarına bağlı olarak, yapısında %5-20 arasında sabit yağ mevcuttur. Ortalama olarak yağ içeriği ise %12 civarındadır. Yaklaşık 50 kg üzüm çekirdeğinden 1 litre sabit yağ elde edilir yani 500 kg taze üzüme ihtiyaç vardır. Yağ çıkarma işlemi ise çok zahmetli bir iştir ve teknolojiye gereksinim vardır. Üzüm çekirdeği yağı, oleik ve linoleik asitler gibi doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. İçeriğindeki doymuş yağ asitleri ise nadir olarak %15’i geçmektedir yani yüksek oranda doymamışlık özelliği vardır.

Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?

Üzüm çekirdeği yağının haricen kullanılmasında hiçbir yan etki bulunmamaktadır. Özellikle cildin nemlendirilmesi ve kırışıklıkların giderilmesi için gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Ayrıca göz çevresinde bulunan kırışıklıklara karşı da oldukça etkili bir yöntemdir. Bunların dışında eklem ağrılarının bulunduğu ve varisli bölgelerde de kullanılabilir. Saçlara ve saç diplerine uygulama yapılarak, saç bakımı yapılmasını sağlar. Bunun için bir miktar üzüm yağını ilgili bölgeye masaj yaparak sürmek ve 15-20 dakika kadar beklemek gerekir. Üzüm yağının etkileyici bir masaj yağı olduğu, yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır ve aroma terapide bu amaçla kullanılmaktadır.

Üzüm Çekirdeği Yağı

Üzüm çekirdeği yağı genel olarak yemeklerde, kızartmalarda, marine etmede ve salatalarda kullanılmaktadır. Bunun yanında sıvı yağ kullanılan her yemekte üzüm çekirdeği yağı da rahatlıkla kullanılabilir. Ağızda yağ hissi bırakmayan ve yemeklerin doğal tatlarını ön plana çıkaran üzüm çekirdeği yağı, bilhassa kızartmalarda çok tercih edilen bir yağdır. Bunun nedeni ise, diğer yağlara nazaran yanma derecesinin daha yüksek seviyelerde olmasıdır. Yüksek ısılarda dahi az tütme ve sıçrama yapan bu yağ, doğru teknikler uygulandığı sürece birçok kez tekrar tekrar kullanılabilir ve aynı sonuçlar elde edilebilir. Tadından dolayı özellikle fesleğen, sarımsak gibi baharat ve sebzelerle karıştırılarak, ev mayonezi ile sos yapımında sıklıkla kullanılır.

Üzüm çekirdeği yağı, esansiyel yağ bakımından zengin ve akışkan bir yağ olduğu için oldukça etkili bir masaj yağıdır. Bu nedenle deriye kolayca geçer ve cildi nemlendirir. Yağların genel olarak nemlendirme özellikleri bulunmaz, fakat cildin üzerinde ince bir tabaka oluşturup deri yüzeyinden buharlaştığında sıvı kaybını yavaşlatır ve cildi nemlendirir. Omega 6 (linoleik asit) bakımından zengin olan üzüm çekirdeği yağı, hücre zarlarını rejenere ederek cildi korur. Bol miktarda E vitamini barındıran ve antioksidan bir özelliğe sahip olan üzüm çekirdeği yağı, kozmetik sektöründe de cildin yaşlanmasını yavaşlatan özelliğinden dolayı kullanılmaktadır. Ayrıca Fransa’da estetik operasyonların ardından, rehabilitasyon sırasında da üzüm çekirdeği yağının kullanıldığı bilinmektedir.

Üzüm Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir?

İçeriğinde %64 oranında Omega 6 ve Omega 3 yağ asitleri bulunan üzüm çekirdeği yağı, damar iç çeperlerini korur ve dolaylı olarak kılcal damarların dolaşım sisteminin işleyişini sağlıklı bir şekilde düzene sokar. Bu özelliğinden dolayı kalp ritminin düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca yapısında bulunan E vitamini ile antioksidan bir etkiye sahiptir ve bu sayede LDL (kötü kolesterol) düzeyini azaltmaya katkı sağlar. Yapılan incelemelerde, diyetlerine belirli miktarlarda üzüm çekirdeği yağı eklenen kişilerin kanlarındaki HDL seviyeleri yükselmiş, LDL seviyeleri ise azalmıştır. Üzüm çekirdeği yağının diğer faydaları şunlardır;

  • Üzüm çekirdeği yağı, oldukça güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Buna bağlı olarak vücudu toksinlerden arındırır, temizler ve vücut direncinin artmasına yardımcı olur.
  • Dolaşım sisteminin sağlıklı bir şekilde işleyişini sağlar.
  • LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürür ve HDL (iyi kolesterol) seviyesinin yükseltilmesine yardımcı olur.
  • Kalp rahatsızlıklarına ve felce karşı vücudu korur.
  • Tümörlerin büyümesini önleyen bir etkisi vardır.
  • Eklem ağrılarının ve şişliklerin, masaj uygulamasıyla giderilmesine yardımcı olur.
  • Kanser riskini azaltır, kalp ve damar hastalıklarından korur.
  • Cilt sarkmasını ve cilt kırışıklıklarını önler, yaşlanma belirtilerini geciktirir.
  • Üzüm çekirdeği yağı, varis bulunan cilde haricen uygulanarak iyileşme sağlar.

Kırmızı üzümlerden elde edilen yağ, içerdiği E vitamini, antioksidan özelliği ve Omega 6 ile kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Vitis vinifera adı verilen üzümlerin sıkılmasıyla elde edilen yağ, yemeklik olarak kullanımın dışında saç bakımı ve masaj yağı olarak da kullanılır. Ayrıca güneş yanıklarının tedavisinde, dudak, el ve vücut kremlerinde kullanılan bir yağdır.

Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir

Üzüm Çekirdeği Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Suyu sıkılan üzüm çekirdeklerinin ayrıştırılma işlemiyle, çekirdeklerden az miktarda yağ çıkar. Üzüm çekirdeği yağı, üzüm fabrikalarında bu yöntemle elde edilir. Soğuk pres işlemi uygulanarak ortaya çıkan üzüm çekirdeği yağı çok daha sağlıklıdır, çünkü yağın elde edilmesi için herhangi bir kimyasal madde kullanılmamaktadır. Ancak dışarıdan alınan üzüm çekirdeği yağının ambalajı üstünde nasıl üretildiği konusunda bilgi yazmıyorsa, kimyasal maddeler kullanılarak üretilmiş olabilir. Cilde birçok faydası olan bu yağ, bayanlar tarafından yaygın şekilde kullanılmaktadır. Üzüm çekirdeği yağı, ciltte oluşan çeşitli sorunları giderilebilir ve bu özelliğinden dolayı kozmetik sektöründe de sıklıkla kullanılır. Cildiniz sağlığını korumak için, üzüm çekirdeği yağını nemlendiricilerle karıştırarak da kullanabilirsiniz. Yağın içeriğinde bulunan antioksidanlar, omega 6 ve A vitamini sağlık için oldukça faydalıdır. Doğal ve katkısız olan üzüm çekirdeği yağı devamlı olarak kullanılırsa, faydaları mutlaka görülecektir.

Üzüm çekirdeği yağının cilde olan faydalarından bazıları şunlardır;

  • Ciltte ortaya çıkan sivilce ve aknelerin tedavisine yardımcı olur. Orta dereceli yara izlerini, sivilceleri ve ciltte oluşan diğer lekeleri, üzüm çekirdeği yağı ile tedavi etmek mümkündür.
  • Üzüm çekirdeği yağının içerdiği linoelik asit, cildi nemlendirici ve iltihap giderici bir özelliğe sahiptir, bundan dolayı lekelere karşı etkilidir.
  • Kuru ciltlerde ortaya çıkabilen egzamanın ve güneş yanıklarının giderilmesine yardımcı olur.
  • Ciltteki gözenekleri açar ve ciltte oluşan kırışıklıkları giderir. Bu sayede yaşlanmayı da geciktirir. Ayrıca dudaklarda oluşan çatlakların ve ciltteki çizgilerin giderilmesi için de üzüm çekirdeği yağı kullanılabilir.
  • Üzüm çekirdeği yağı göz altı morluklarını yok eder. Göz altında oluşan morlukların giderilmesi için, morlukların olduğu bölgeye birkaç damla üzüm çekirdeği yağından damlatın ve parmaklarınızla hafifçe masaj uygulayın. Birkaç hafta sonra göz altınızdaki morlukların yok olduğunu göreceksiniz.
  • Üzüm çekirdeği yağı, varis sorunları için alternatif bir bitkisel ilaç olarak kullanılabilir.
  • Cildi besler, parlaklık katar ve nemlendirir. Bu özelliği ile cilt ilaçlarının birçoğundan daha iyi etki gösterir.
  • Yüksek fiyatlarla piyasada satılan birçok kozmetik üründen daha etkilidir ve iyileştirici etkisini kısa sürede gösterir.
  • Ciltte oluşan sarkıkları giderir, cildi sıkıştırıcı bir özelliği vardır.
  • Ciltteki ince çizgileri yok eder ve cildin renk tonunu dengede tutar.
  • Aşırı sıcak günlerde, güneş ışınlarının cilde verdiği zararlı etkilere karşı koruyucu bir özelliği vardır. Bu özelliği ile adeta bir güneş kremi etkisi gösterir.

Üzüm Çekirdeği Yağı Faydaları

Üzüm çekirdeği yağı, eski dönemlerden beri kullanılan ve günümüze kadar gelen mucize bir yağdır. Üzüm çekirdeği yağının faydalarını ciltte görebilmeniz için, mutlaka orijinal bir yağ kullanmanız gerekir. Bu nedenle, yağı alırken güvendiğiniz bir aktardan ya da kozmetik mağazalardan alın.

Yazıyı beğendiyseniz lütfen paylaşın!