Yemek ve İçecek

Tarçın Nedir, Tarçının Faydaları Nelerdir?

Tarçın Nedir, Tarçının Faydaları Nelerdir?

Yemeklerde baharat olarak ya da bazı hastalıkların iyileştirilmesinde doğal bir ilaç olarak çok eski dönemlerden beri kullanılan tarçın, aynı adı taşıyan ağacın kabuklardan elde edilmektedir. Seylan ve Cassia (Çin) şeklinde 2 tür tarçın çeşidi vardır. Bu tarçınlar görünüm ve tat olarak birbirine benzerler, fakat Seylan tarçını daha tatlıdır ve kan şekerini düşürmek için Çin tarçınına nazaran daha etkilidir. Aynı zamanda zor bulunan bir tarçın çeşididir.

Tarçının faydaları olarak ilk sırada, besin lifi bakımından zengin bir baharat olduğu için kan şekeri dengesini muhafaza etmesi ve sindirimi kolaylaştırması yer alır. Alternatif tedavi yöntemleri gibi birçok farklı kullanım alanı da olan tarçının faydalarından bazıları bilimsel incelemeler sonucu desteklenmiş ve bazıları da nesiller arasında aktarılan bilgilerden ibaret olmuştur.

Tarçın

Tarçının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Tarçın ağacı kabuklarının alternatif tıpta yaygın olarak kullanılması ve sağlığa faydalarının sebebi; içeriğinde bulunan sinnamil asetat, sinnamil alkol ve sinamaldehid adı verilen bileşenlerdir.

Kan Pıhtılaşması ve Tarçın: Bedensel yaralanmalarda kanı pıhtılaştırarak kanamayı önleyen trombositler, bazı hallerde herhangi bir fiziksel yaralanma olmamasına rağmen damar içinde birikir ve damar tıkanıklığına sebep olabilir. Bu tehlikeli pıhtılaşma üzerinde, tarçının tesiri hakkında birçok bilimsel gözlemler mevcuttur. İçerdiği sinamik aldehit (sinamaldehid olarak da bilinir) istenmeyen pıhtılaşmaları engeller. Bu özelliği ile tarçın, ayrıca iltihaplanmaya karşı olarak da kullanılmaktadır.

Mikroplar ve Tarçın: Geleneksel olarak doğal bir temizleyici ya da mikrop önleyici olarak kullanılan tarçın yağının bu özelliği, laboratuvarlarda yapılan testlerle de kanıtlanmıştır. Mantar ve bakteri gibi hastalıkların vücuda yayılmasını engeller. Ayrıca gıda sektöründe, gıdalarda meydana gelebilecek bakteri üretiminin önlenmesi ve raf ömrünün uzatılması için de kullanılır.

Kan Şekeri ve Tarçın: 40 günlük bir süre içinde gün aşırı 1 ile 6 gram arası tarçın tüketenlerin, kolesterol seviyelerinde %18 ve kan şekeri seviyelerinde %24 oranında azalma olduğu bilimsel bir araştırma sonucunda gözlemlenmiştir. Tarçının kan şekerini düşürme üzerine olan etkisi, 2012 yılında yapılan başka bir araştırmayla kanıtlanmıştır. Tarçın ve tarçın takviyeleri, glisemik kontrole yardımcı olmaktadır. Bu yöndeki araştırmalar hala devam etmekle birlikte, tarçının insülini arttırdığı ve kan şekerini düşürdüğü bilimsel olarak kabul edilmiştir.

Hafıza ve Tarçın: Wheeling Jesuit (ABD’de bulunan bir Üniversite) tarafından yapılan bir araştırma sonucu, tarçın kokusunun bilişsel işlevi arttırdığı ve hafızayı güçlendirdiği ortaya çıkmıştır. 2009 yılında Amerika’daki bir dergide yayınlanan makaleye göre, tarçının özü Alzheimer hastalarında ortaya çıkan tau proteinlerini engelliyor ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor. Tarçının hafızayı güçlendirdiği yönünde daha birçok araştırmaya gereksinim olmakla birlikte, konu ile ilgili yapılan araştırmalar ümit verici bir boyuttadır.

Kolesterol ve Tarçın: Her gün tüketilecek 1-2 gram tarçın, metabolizmanın şekeri ve yağı işlemesini düzenliyor ve böylece teorik olarak kötü kolesterolü düşürüyor. Uzmanlar, tuz ve şeker yerine, yiyecekler içinde tarçın kullanmanın bilhassa yüksek kolesterol olanlar açısından iyi bir tercih olacağını belirtiyorlar.

Zayıflama ve Tarçın: Tarçın, besin lifi bakımından zengin olduğu için yemeklerden sonra kişinin daha tok hissetmesini sağlıyor. Tarçının kilo verme üzerindeki etkisi hakkında yapılan incelemelerde, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır. Çünkü kan şekerinde meydana gelen dalgalanmalar, gıdalar yoluyla alındığı için yağın vücut tarafından depolanmasını arttırmaktadır.

Tarçın Nedir

Genel olarak tarçının faydaları şunlardır;

  • Her gün alınacak yarım çay kaşığı tarçın, kötü kolesterolü düşürmektedir.
  • İnsülin üretimini (tip 2 diyabet hastası olanlarda) arttırdığı için kan şekerini düşürür.
  • Tarçın yağı mantara iyi gelmektedir.
  • Lenfoma ve lösemi hastalarında kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltır.
  • Kanın pıhtılaşmasını önleyen etkisi vardır.
  • Tarçının kokusu hafızayı güçlendirir.
  • Uzun süre tüketilmeyen yiyeceklere biraz tarçın atmak, gıdaların raf ömrünü uzatır.
  • Strese bağlı olarak ortaya çıkan migrene ve baş ağrısına iyi gelir
  • Pastörize edilmeyen içeceklerdeki koli bakterisine karşı kullanılabilir.
  • Kan şekerini dengeler ve kilo vermeye yardımcı olur.
  • Kokuya neden olan bakteriler, tarçın yağı tarafından yok edilir.
  • Serbest radikallerle savaşır ve kanserli hücrelerin ortaya çıkmasını yavaşlatır.
  • Tarçın yağı veya çayıyla masaj yapılırsa, osteoporoz ve artrite bağlı ağrılar hafifletilir.
  • Tarçın yağı taşıyıcı diğer yağlarla karıştırılıp masaj yapılırsa kas ağrıları hafifler (Badem yağı ve zeytinyağı gibi)
  • Huzursuz bağırsak sendromu olarak bilinen sindirim sistemi rahatsızlığı, tarçın çayı tarafından hafifletilir.
  • Tarçın çayının antibakteriyel özelliği, ağız hijyeni sağlar, diş çürümesini önler ve dişeti sağlığını muhafaza eder.
  • Tarçın yağı kuru öksürüğe ve boğaz ağrısına iyi gelir. Ayrıca etkili bir sinek savardır ve mutfaklardaki karıncalara karşı kullanılabilir.
  • Yüksek manganez içerdiği için adet kramplarına, adet öncesi sendroma iyi gelir, kan dolaşımını arttırır ve hafızayı güçlendirir.

Tarçın Nasıl Kullanılmalıdır?

Kabuk veya toz olarak taze halde tüketilebilir ya da gıda takviyesi olarak aktarlarda satılan tarçın kapsülleri kullanılabilir. Eğer tarçın yemeklerde kullanılacaksa, tuz veya şekerin yerine toz tarçın kullanılabilir. Nezle ya da grip gibi hastalıkların yaygın olarak yaşandığı kış mevsiminde, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyabilmek için tarçın çayı önerilir. Tarçın çayı ayrıca ağır yemeklerden sonra ortaya çıkabilen reflü ve hazımsızlık belirtilerini hafifletmek amacıyla da önerilmektedir. Tarçını hafızayı güçlendirme amacıyla kullanmak isterseniz, tarçınlı sakız çiğneyebilir ya da tarçını koklayabilirsiniz. Eğer kas ağrıları yaşanıyorsa, bir ölçek tarçın yağı 10 ölçek taşıyıcı yağlarla karıştırılabilir ve ağrıların, kasılmaların olduğu bölgelere masaj uygulanabilir.

Özellikle diyet yapanlar için oldukça popüler olan ve kilo vermeye yardımcı olduğu varsayılan tarçın-bal karşımı çayın tarifi şu şekildedir; yarım çay kaşığı toz tarçın veya yarım kabuk tarçın, 1 çay kaşığı bal (organik). 1 bardak suyu kaynattıktan sonra tarçını kaynar suyun içine atın. Bardağın ağzını kapatın ve 20 dakikalık bir süreyle demlenmesini, soğumasını bekleyin. Daha sonra balı ilave edin ve karıştırın. Sabah kahvaltıdan önce ve akşamları yatmadan önce bu karışımdan 2 kez için. Ayrıca bu karışım, sıcak yaz günlerinde buzlu çay olarak da tüketilebilir.

Tarçının Faydaları

Tarçının Yan Etkileri Var mıdır?

Tüketilmesi güvenli baharatlar listesinde yer alan tarçın, diğer bitki ve baharatlarda olduğu üzere, aşırı tüketilmesi sonucu bazı yan etkilere neden olabilir. Yüksek kan şekeri için doktor tarafından verilen bir ilaç kullanıyorsanız, tarçın ilacın etkisini arttırabilir ve kan şekerinin normal değer altına düşmesine neden olabilir. Tarçın takviyeleri ve tarçın çayının gebelik ile emzirme dönemlerindeki tesiri, henüz net olarak bilinmediği için bu tür hassas dönemlerde tüketilmeden önce doktora danışılması gerekir. Aynı durum diğer bitkisel ürün ve baharatlar için de geçerlidir. Bilhassa Çin tarçının içeriğinde bulunan bileşenler, bazı insanlarda karaciğeri zorlayabilir. Bundan dolayı karaciğer problemi olan kişilerin de tarçın tüketmeden önce doktora danışmaları doğru bir tercih olacaktır.

Tarçının kan şekeri seviyesine etkisi olduğu için ameliyat öncesi ve sonrasında şekerin dengelenmesini zorlaştırabilmektedir. Bu tür durumlardan korunmak için, uzmanlar cerrahi bir ameliyattan yaklaşık 2 hafta önce tarçın tüketiminin bırakılmasını önerir. Tarçın yağının taşıyıcı yağlarla inceltilmeden önce direk olarak cilt üzerinde uygulanması, kızarıklıklara ve kaşıntıya neden olabilmektedir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN