Eğlence

Sudoku Nasıl Oynanır? Nedir? Oynama Yöntemleri Nelerdir?

Sudoku Nasıl Oynanır? Nedir? Oynama Yöntemleri Nelerdir?

Başlıklar

2005 yılından bu yana insanlar içinde en çok rağbet gören ve hemen hemen her insanın bir kere oynadığı bulmacaların başından sudoku gelmektedir. Bu bulmacada harfler bulunmaz, rakamlardan oluşan bir bulmaca çeşididir. Rakamlar ile oynanan bulmaca matematik ile ilgisi olmayan kişilerinde dikkatini çekmektedir ve bulmacada çarpma, toplama işlemleri yoktur. Sudoku, rakamların yerleştirilmesi ile oynanan bir kombinasyon oyunudur ve mantık temellidir. Bulmacadaki amaç 9x9 ızgaralı olan bir karenin içerisinde yer alan tüm sütun ve satırları ve 3x3 kare olan bölgelerin hepsinde 1’den 9’a kadar var olan sayıların bulunması ve bu sayıların tekrarlı olan sayı olmamasıdır.

9x9 kareden oluşmakta olan bulmacada zor olan kısımlarına göre farklı sayılar ile ipuçları verilir, bu ipuçlarından yola çıkılarak ve mantık yürütülerek çözülmektedir. En az ipucu ile hazırlanmış olan bir sudoku bulmacada 17 tane ipucu bulunur, daha zor olanlarında ise ipucu sayısı yükselir. Sudoku, genç yaşlı fark etmeden evde, serviste, otobüste, durakta, arkadaşlarla kolaylıkla çözülebilen eğlenceli bir bulmacadır. Özellikle yaşlı kesimin unutma ile alakalı olan sıkıntılarını ortadan kaldırmaya fayda sağlar, ayrıca uzmanlar Alzheimer hastalığından korunmak adına çözülmesi gerektiğini de söylemektedir. Gençler ve belli bir yaş üstünde olan çocuklarda zekâ gücünü arttırmaya yararken hafızanında güçlenmesine yardımcı olur. Rakamların mantık yürütülerek kombinasyon edilmesi hafızayı güçlendirmesinde etkilidir. Tüm gün aynı rutin ile çalışan kişiler özellikle bu bulmacayı çözmelidir. Sudoku bulmacasını günde 15 dakika çözmek bile insanın zihnini daha dinç, daha açık ve daha işlevsel olmasına olanak sağlar. Çocuklarda ise belli bir yaş aralığından sonra çözdürülmesi gerekli olan hafıza oyunu gibi düşünülebilir.

Sudoku

Sudoku ve Tarihi

Sudoku, 1970 yıllarında sayıların oyunu olarak hayata adım atmıştır, bulmacanın izleri Orta Çağ dönemine dayanır. İlk defa İsviçreli matematikçi olan Leonhard Euler tarafından 1700’lü yıllarda kaleme alınmıştır. Japonya da hızlı bir başarı grafiği yakalayan sudoku, bulmaca yazarı olarak görev yapan Nobuhiko Kanamoto tarafından da ele alınmıştır. Nobuhiko Kanamoto bu bulmacaya Suuji Wa Dokushin Ni Kagiru ismini vermiştir. Sonraki yıllarda bu isim sudoku olarak kısaltılarak herkesin bildiği ismini ile çözülmeye devam etmiştir. Günümüzde sudoku bulmacası cep telefonlarına indirilebilmekte ve yaklaşık olarak 140 tane gazetede yayınlanmaktadır. Sadece bizim ülkemizde değil dünyada birçok ülkede sevilerek oynanan bir oyundur.

Sudoku Bulmacası Nasıl Oynanır?

9x9=81 tane olan karelere 1’den 9’a kadar farklı rakamlar yerleştirilmektedir. Bir rakam her sütunda, her satırda bir kez kullanılmalıdır. Her rakam yine 3x3=9 kareden oluşmakta olan bloklarda da bir kez kullanılmalıdır. Bulmacanın tamamını bitirmek için bu tablo oldukça mantıksal şekilde doldurulmalıdır, rakamlar tekrarlanmamalı ve bir tanesi bile eksik kalmamalıdır. Rakamların bazıları ipucu adı altında tabloya yerleştirilir. Sudoku bulmacaları zorluk seviyesine göre 15 dakika ile 2,5 saat aralığında çözülür.

Sudoku Bulmacası İle Alakalı Üç Kural

Sudoku bulmacasında bazı rakamlar ipucu niteliğinde ve belirlenen miktarlarda verilir. Bulmacayı çözme esnasında 3 tane temel kurala uymak gerekir. Bu kurallara uyulduğunda bulmaca daha kolay bir şekilde çözülmektedir. Bu kurallar;

  • Sudoku bulmacasının her satırında her rakam bulunmalıdır, bu rakamlar her satırda sadece bir kere yer almalıdır.
  • Her sütun içinde tüm rakamlar yer almalıdır, bu rakamlar her sütunda sadece bir kere yer almalıdır.
  • Sudoku bulmacasının her bölgesinde tüm rakamların bulunması gerekir ve tüm rakamların sadece bir kez yer alması şarttır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN