Kimdir

Steve Jobs Kimdir, Neler Yapmıştır?

Steve Jobs Kimdir, Neler Yapmıştır?

Steve Jobs, 24 Şubat 1955 yılında California eyaletinin San Francisco şehrinde dünyaya geldi. Wisconsin Üniversitesi'nden iki öğrencinin evlat edindiği bir çocuktu ve babası Suriyeli siyaset profesörü Jandali, annesi ise konuşma terapisti Schibe'ydi. Jobs 27 yaşına gelene kadar biyolojik ebeveynleri hakkında hiç bir şey bilmemiştir. California'da Silikon Valisi diye bilinen bölgede, Mountain View'de yaşayan Jobs, çocukken babasıyla birlikte evlerinin garajında elektronik aletlerle uğraşıyordu.

Her zaman zeki ve yenilikçi bir düşünce yapısına sahip olmasına rağmen, Jobs’ın gençliği okula uyumsuz yapısı nedeniyle hayal kırıklığı ile geçti. Sorunları yüzünden öğretmenleri tarafından okulda istenmeyen çocuk ilan edilmiş ve ailesinin onu bir sınıfa yazdırabilmek için rüşvet vermek zorunda kalmıştı. Steve Jobs'ın hayat hikayesi düz bir çizgi değil, sarmal ve sekiz çizen bir yola benzer. Jobs, ilk yıllarından itibaren Hindistan'a, Budizm'e, halüsinatif kullanmaya, bir astronot olmaya ve Sovyetler Birliği'nde bir bilgisayar şirketi kurmaya heves duymuştur. Bir kaç yıl sonra Jobss Homestead Lisesi'ne kayıt olurken gelecekteki ortağı Steve Wozniak ile tanışmıştır. Wozniak 2007'de PC World'e verdiği bir röportajda kendisinin Jobs ile nasıl bu kadar uyumlu çalışabildiğiyle ilgili sorulan soruya "İkimiz de birbirimizin elektroniğe bakış açısını beğeniyoruz" demiştir.

Steve Jobs

Üniversite Hayatı ve Apple'ın Kuruluşu

Jobs, liseden sonra Oregon'daki Reed Üniversitesi'ne kayıt oldu ancak altı ay sonra okuldan ayrılmak zorunda kaldı. Okuldan ayrıldıktan sonraki 18 ay boyunca kendini, yaratıcılıkla ilgili dersler veren sınıflara ve kaligrafide uzmanlaşmaya adadı. Tipografi aşkı da bu dönemde gelişen Jobs, 1974'te Atari' de bir oyun tasarımcısı olarak işe girdi. Hijyen takıntısı nedeniyle Atari' de çalışırken gece vardiyasına geçti. Nadiren duş alır ve Atari salonlarında çıplak ayakla dolaşırdı. Bir kaç ay sonra Hindistan'da ruhani bir deneyim ve aydınlanma yaşamak için işten ayrıldı ve bir dönem yolculuk yaparak halüsinatif bitkiler ile kimyasallar denedi. LSD denemesini ise "hayatımda yaptığım en önemli iki veya üç şeyden biri" olarak nitelendirdi.

1976  yılında, 21 yaşındayken Wozniak ile Apple'ı kuran Jobs, bu şirketi kurabilmek için bir Wolkswagen otobüs ve bir bilimsel hesap makinesi satmak zorunda kaldı. Aslında Apple'ın üçüncü bir kurucusu daha vardı; Ronald Wayne Apple'ın ilk logosunu tasarlayan adamdı. Wayne, ayrıca şirket kurulduktan iki hafta sonra Apple hisselerinin %10'unu 800 dolara sattı. Jobs ve Wozniak teknolojiyi daha kullanışlı hale getirdiler. Wozniak, kullanıcı dostu kişisel bilgisayarlardan oluşan bir seri tasarladı ve şirkette pazarlamadan sorumlu olan Jobs ile birlikte başlangıçta 66 bin dolarlık bilgisayar sattı. Apple'ın ikinci modeli olan Apple II'nin piyasaya sürülmesinden sonra şirketin satışları 139 milyon dolara yükselecekti. 1980'de Apple Computer 1,2 milyar dolarlık piyasa değeri ile halka açık bir şirket haline geldi. Jobs bu dönemde Apple'ın CEO'luğunu Pepsi Cola'nın pazarlama uzmanı John Sculley'e devretti.

Apple, bir kaç tasarım hatası ve kusurlarından dolayı bazı ürünlerinde hayal kırıklığıyla sonuçlanan satış rakamları gördü. IBM, aniden yükselen satışlarıyla Apple'ı geçti ve Apple, IBM/PC ağırlıklı iş dünyasında Macintosh ile rekabet etmek zorunda kaldı. 1984'te Apple, bilgisayara karşı kültürel yaşam tarzının bir parçası olarak pazarladığı Macintosh'u piyasaya sürdü: romantik, genç ve yaratıcı. Ancak IBM'in PC'lerinden daha iyi performansa sahip olmasına rağmen, IBM ile rekabette öne geçememişti. Sculley, Steve Jobs'ın Apple'a zarar verdiğine inanmaya başladı ve diğer şirket yöneticilerini de Jobs'ın şirketten uzaklaştırılması gerektiğine ikna etti. Jobs'ın ortak olduğu şirkette resmi bir ünvanı yoktu. Jobs, 1985'te NeXT Inc adında yeni bir yazılım ve donanım şirketi kurdu. Ertesi yıl gelecek vadettiğine inandığı bir animasyon şirketi olan Pixar'ı satın aldı. Başlangıçta kendi kişisel 50 milyon dolarını bu şirkete yatırdı ve Pixar Toy Story, Finding Nemo ve Incredibles gibi gişe rekorları kıran popüler filmler üretti. Pixar'ın filmleri toplamda 4 milyar dolarlık hasılata ulaştı ve Jobs, 2006 yılında Walt Disney ile birleşmesinden sonra ilginç bir şekilde Disney'in en büyük hissedarı haline geldi.

Steve Jobs Kimdir

Steve Jobs’un Apple'a Dönüşü

Pixar'ın başarısına rağmen Next'in Amerika'ya yazılım satma girişimlerinden rahatsız oldu ve sonunda 1996'da 429 milyon dolarlık şirketi Apple satın aldı. Jobs ise ertesi yıl Apple'ın CEO'su olarak görevine geri döndü. Apple'ın bugünkü başarısı, 1900'lı yıllarda şirketin canlandırılmasıyla ilişkilidir. Jobs bu dönemde yeni bir yönetim kadrosu, güncellenmiş hisse senedi opsiyonları ve 1 dolarlık maaşıyla şirketi tekrar yoluna koydu. Onun usta fikirleri (IMAC), etkili marka yönetimi ve şık tasarımıyla elektronik tüketicilerinin dikkatini çekti. Jobs, Apple'ın ilk dönemlerinde şirketin sosyal sorumluluk kapsamındaki programlarını durdurdu ve “gelecekte tekrar başlatacağız, şu an şirketin durumu iyi değil” dese de, Apple hiç bir zaman hayırsever bir şirket olmadı. 

Apple, Steve Jobs'ın vizyonuyla Macbook Air, İpod ve Iphone gibi devrimci ürünler üretti. Apple'ın yeni bir ürün çıkarmasından hemen sonra rakipleri benzer bir ürün çıkartabilmek için rekabet etti. Apple'ın üç aylık raporları 2007'de önemli bir gelişim gösterdi ve hisse senetleri bu dönemde, o zaman için inanılmaz bulunan, 200 dolar seviyesine kadar yükselmişti. Şirket bu dönemde 1,5 milyar dolar kar ve 18 milyar dolar nakit varlık açıklamıştı. 2008'de Itunes Amerika'daki en büyük müzik satışını yapan portal haline geldi. Sadece Itunes ve Ipod satışlarıyla desteklenen Walmart'ın ardından Apple, Fortune dergisinin "Amerika'nın en beğenilen şirketleri" listesinde 1 numaraya yerleşti. Aynı yıl “Fortune 500 şirketleri” sıralamasında da aynı isim vardı: Apple. Yakınları tarafından büyük bir egoist olarak tanımlanan Jobs 1993'te Fortune'un "Amerika'nın en zor patronları" listesinde kendisine yer buldu.

2009 yılının başında Jobs'ın kilo kaybı hakkında bazı raporlar yayınlanmaya başladı. Bazıları karaciğer nakli de dahil olmak üzere, sağlık sorunlarının geri dönmeye başladığını öngördü. Hormon dengesizliği şikayetleri olan Steve Jobs, 9 Ocak 2009'da davet edildiği bir etkinlikte açılış konuşması yaptı. Steve Jobs, ailesi hakkında nadiren konuşan bir adamdı ve bilinen tek şey Jobs'ın kız arkadaşı Chrisiann Brennan ile 23 yaşındayken bir kız çocuğu olduğudur. Jobs, steril olmadığını iddia ederek kızı Lisa'nın babalık belgesini imzalamadı. Eşi Chrisiann ise hayatının büyük bölümünü maddi zorluklar ile mücadele ederek geçirirken, Jobs kızı 7 yaşına gelene kadar onu hiç görmedi bile. 1990'lı yılların başında Jobs, Powell'ın MBA öğrencisi olduğu Stanford işletme okulunda Laurenee Powell ile tanıştı. Mart 1991'de evlendiler ve California'da Palo Alto'da üç çocuklarıyla birlikte yaşadılar.

Steve Jobs Biyografi

Hastalığı ve Ölümü

2003 yılında Jobs'ın pankreasında, pankreas kanserinin seyrek fakat tehlikeli bir formu olan nöroendokrin tümörü keşfedildi. Jobs hemen ameliyat olmak yerine Uzakdoğu alternatif tedavi yöntemlerini denedi ve vejetaryen diyetini değiştirmeyi seçti, ayrıca dokuz ay boyunca cerrahi operasyonu erteledi. Apple yöneticileri, CEO'nun hasta olduğunu fark eden hissedarların hisselerini satacağından endişe ediyordu. Ancak Jobs, 2004 yılında ameliyat oldu ve sağlığı hakkında bu dönemde çok az şeyi medyaya açıkladı.

5 Ekim 2011 tarihinde Steve Jobs'ın vefatı, Apple'ın kurucu ortakları tarafından açıklandı. Yaklaşık 10 yıldır pankreas kanseri ile savaşan Steve Jobs, 56 yaşındayken Palo Alto'da hayatını kaybetti.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN