Haberler

Şehir Hayatında Sağlıklı ve Mutlu Bir Yaşam İçin Neler Yapılmalıdır?

Şehir Hayatında Sağlıklı ve Mutlu Bir Yaşam İçin Neler Yapılmalıdır?

Günümüzdeki çalışma ve yaşam koşullarının etkisiyle kabuğuna çekilen, yabancılaşan ya da yalnızlaşan insanların yaşadığı güçlükler ve bunları aşma yolları ile şehir yaşamında nasıl sağlıklı ve mutlu olunabileceğine dair önerileri yazımızda bulabilirsiniz. Özellikle göç, sanayileşme, trafik ve çarpık kentleşmenin sıklıkla görüldüğü büyük şehirlerde yaşayan insanlar, gün içerisinde birçok uyarana maruz kalıyor. Kişinin hem ihtiyaçlarından hem de dış uyaranlardan kaynaklanan durumlar, bireyin karar alma mekanizmasını ve iletişim becerilerini yoğun olarak kullanmasını zorunlu kılıyor. Tüm bu etmenler yüzünden, insanlar ailelerine, arkadaşlarına, hobilerine ve sosyal ortamlarına çok az zaman ayırabiliyor. Özellikle metropol şehirlerde yaşayan kişilerin en büyük sorunu izole olma, yalnızlık ve yabancılaşma.

Medyanın mecralarında yıllardır görülen bir durum var; “şehir hayatının birey üzerinde olumsuz etkileri oluyor ve bu etkiler hastalıklara yol açıyor” şeklinde. Bu söylenenler asılsız değil tabii ki. Ayrıca birçoğunda bilim adamlarının ve doktorların araştırmalarından faydalanılıyor. Buna rağmen, büyük şehirlerde geçirilen ve birbirinin kopyası olan günler gibi, bir müddet sonra bu uyarılar dikkate alınmıyor. Bir düzeltme yapmak, kalabalıkların oradan oraya sürüklenmesini önlemek ve betonarme hayatın insan sağlığını nasıl etkilediği konularını araştırmak lazım.

Hiç şüphe yok ki, öncelikle hava kirliğinden bahsetmek gerekiyor. Atmosferin yapısında olan maddeler üzerine eklenen birçok farklı yabancı madde mevcut. Bilhassa kış mevsimlerinde şehirlerdeki havanın bozulması, kısa ve uzun dönemlerde çok ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabiliyor. Örneğin; solunum yollarında bozukluk, solunum sistemi hastalıkları, kalp hastalıklarının tetiklenmesi ve hatta kansere sebebiyet verebiliyor.

Şehir Hayatı

Şehir Yaşamında Sağlıklı Olmanızı Kolaylaştıracak Öneriler

1-) Trafikte Daha Az Zaman Geçirmelisiniz

Kişinin kendine daha çok zaman ayırabilmesi için trafikte geçirilen zamanın minimuma indirilmesi gerekir. Özellikle metropollerde günlük olarak 3-4 saatini yolda harcayan bireylerin olduğunu biliyoruz. Günü daha kaliteli geçirebilmek adına, evlerinizin iş yerlerinize yakın olmasını sağlayın.

2-) İşi İşte Bırakın

Her iş ortamında az veya çok rekabet koşulları ile iş baskısı yaşanmaktadır. Buna rağmen birey, elinden geldiği kadar işi işte bırakmalıdır. İşinizle ilgili yaşadığınız sorunları zihne taşımanız, iş dışında olan hayatınızı da olumsuz yönde etkileyecektir.

3-) Kendinizi Dinleyin ve Hislerinizin Farkında Olun

Hızla akan hayatın içinde birçok seçim yapmak zorunda kalabilirsiniz. Duygularınızın farkında olarak, sağlıklı bir ruhsal işleyiş adına ilk adımı atabilirsiniz. Kim olduğunuz gerçeğiyle ve dünyayla iletişimi asla koparmayın. Çünkü her insan asıl değerlerinin, ihtiyaçlarının ve varlığının farkında olmalıdır.

4-) İhtiyaçlarınızın Doğru Olduğundan Emin Olun

Daha güzel bir evde oturmak, daha iyi bir kariyere sahip olmak ve bunlar gibi birçok faktör, sorumlulukları, fedakârlığı ve uzun çalışma saatlerini beraberinde getirir. Daima yükselmek ve daha iyiye doğru gitmek insanların doğasında olan bir olgu, fakat doğru ihtiyaçlara odaklanmak ve ihtiyaç duyulan şeylerin ne kadarının doğru olduğunu belirlemek önemli bir unsurdur.

5-) Sosyal Hayatınızı Ertelemeyin

Aile fertleri ve sosyal çevre gibi olgular, her birey için en önemli değerlerin başında gelir. İnsan, hem ailesi hem de arkadaşlarıyla birlikte olmalı, yorgun dahi olsa onlara zaman ayırmalıdır.

6-) İletişim Becerilerinizi Etkili Hale Getirin

Aktif veya pasif iletişim yollarını, günümüzde oldukça sık kullanıyoruz. Gün içinde kişinin kendi ihtiyaçları ve yaşadığı problemler, doğru iletişim kurmaya mani olabilir. İletişimlerinizde açık fikirli olmak, önyargılarınızdan uzak olmak ve neler istediğinizi iyi bir şekilde ifade etmek, birçok yerde iletişim sıkıntılarını ortadan kaldıracaktır. Kendi ihtiyaç ve isteklerinizin farkında olmanız bu anlamda önem taşımaktadır.

7-) Daha Çok Spor, Daha Az Televizyon

İşten eve döndüğünüzde bir kanepeye yığılmak ya da yemek ardından uzun bir süre TV izlemek gibi durumlarda, aslında pasif konumda kalmış oluyorsunuz. Her gün spor ve egzersiz yapan kişiler, yapmayanlara göre hem ruhsal hem de fiziksel olarak düzelme göstermektedirler. Spor yapmanın, kaygıyı azaltıcı ve koruyucu yönlerinin olduğunu unutmayın.

Şehir Hayatı

8-) Doğadan Ayrı Kalmayın

Büyük şehirlerin en önemli sıkıntılarından biri de, insanların tabiatla baş başa kalabilecekleri yer sayısının az olmasıdır. Doğa içinde olmak, hem fiziksel hem de ruhsal yönden önemli bir ihtiyaçtır. Başta belirttiğimiz “yabancılaşma” kavramının esas sebeplerinden biri, kişinin doğayla olan bağının koparılmasıdır. Bundan dolayı, hafta sonlarında doğayla baş başa kalacak kadar zaman bulmalı ya da günlük olarak kısa geziler yapmalısınız.

9-) Aidiyet Duygusu İçin Bir Oluşuma Üye Olun

Metropollerdeki kalabalık, sizi bir anlamsızlık duygusuna itebilir. Bunun sonucunda da kendinizi yalnız hissedebilirsiniz. Sorumluluklarınıza ve zaman darlığına rağmen fikirlerinize yakın bulduğunuz bir topluluğa, kuruluşa ya da derneğe üye olabilir, farklı insanlarla tanışarak kendinize yarar sağlayabilecek çalışmalar yürütebilirsiniz. Bu durum hem yaratıcılığınızı hem de aidiyet duygunuzu arttıracaktır.

10-) Sosyal ve Kültürel Etkinlikler

Büyük şehirlerin en büyük avantajı, spor, sanatsal ya da entelektüel aktivitelerin sıklıkla gerçekleştirildiği yerler olmalarıdır. Kültürel ve sosyal etkinliklere mümkün olduğu kadar zaman ayırmanız önemlidir. Bu sayede duygularınız olumlu yönde çalışacak, algılarınız açılacak ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN