Sağlık

Saç Ekimi Sonrası Yapılması Gerekenler

Saç Ekimi Sonrası Yapılması Gerekenler

Saç ekimi ciddi bir cerrahi işlemin sonucunda yapılır, bundan kaynaklı olarak saç ekimi öncesinde merkezler detaylı araştırmalar ve incelemeler yapar. Saç ekimi öncesinde nasıl dikkatli davranılıyorsa ekim sonrasında da oldukça dikkatli olmak gerekir, ekim sonrasında yapılacak olan işlemler ve dikkat edilmesi gereken noktaların tamamı hekimler tarafından belirlenmektedir. Yapılan cerrahi işlemden sonra kişiler ne kadar dikkatli davranır ve hekimlerin dediklerini uygularsa cerrahi işlemde bir o kadar başarılı olur.

Saç ekiminde sonra dikkat edilmesi gerekenler içinde;

  • Saç ekimi sonrasında yapılacak olan ağır işlemlerden kesinlikle uzak durulmalıdır, bedenen çalışılacak olan işlerden ve terleme yapacak olan işlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. İnsan vücudunun terlemesi ile kafa derisi de terlemektedir, bu terleme sonucunda ekilen saç kökleri hemen zarar görür. Ekilen saç ilk dönemlerde güçsüz ve korunaksızdır, vücudun ağır işle ile yorulması sonucunda bu kökler zarar görür.
  • Saç ekimi sonrasında, ilk bir hafta hekim tarafından antibiyotik tedavisi uygulanır, alınacak olan antibiyotikten dolayı alkol ve sigara kullanılmaması gerekmektedir. İlaçlar ile beraber alkol alımı ciddi düzeyde sağlık reaksiyonlarına sebebiyet verir.
  • Saç ekimi sonrasında,  ilk gün belli düzeyde ağrı, gerginlik ve huzursuzluklar oluşabilir, bunun için hekimlerin verdikleri ilaçları düzenli şekilde ve saatinde kullanmak gerekmektedir.
  • Saç ekimi sonrasında, sinire, strese, kaygıya, sıkıntıya yol açabilecek olan olaylardan uzak durmak gerekmektedir. Psikolojik açıdan oluşan sıkıntılar insan vücudunda her bölgeye olumsuz etki eder, etki edeceği bölgelerden bir tanesi de ekim sonrası güçsüz olan saç kökleridir.
  • Saç ekimi sonrasında, birkaç gün boyunca cinsel beraberlikten uzak durmak gerekir, bu beraberlik sonucunda vücut efor sarf edeceği için saç kökleri zarar görebilir.
  • Saç ekimi sonrasında, üç gün boyunca sırt üstü yatmak gerekir.
  • Saç ekiminden bir gün sonra ense kısmına koyulan bandajın çıkartılması gerekir, çıkarma işleminde pansuman yapılması ve saç ekimi yapılan bölgelerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu işlemlerin en düzgün şekilde yapılmasından sonra alın kısmına saç bandı takılır, takılan bant ekim yapılmış olan bölgede bulunan ödemin gözlere inmesini engeller.
  • Saç ekiminden sonra doktorun vermiş olduğu ağrı kesiciler, antibiyotikler ve ödem gidermekte kullanılan ilaçlar en düzgün şekilde kullanılmalıdır.

Saç Ekiminden Sonraki 3 Gün Boyunca Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Saç ekimi sonrasında, ilk gün ekim yaptıran kişi kesinlikle saçlarını yıkanmamalıdır. Ekim işleminden bir gün sonra pansuman için ekim merkezine ya da hastaneye gidilir. Saç yıkama ekimin yapılmasından üç gün sonra yapılmaktadır. Saç yıkama ile alakalı yapılacak olan işlemlerin tamamı hekim tarafından ekim yapılan kişiye detaylı bir şekilde anlatılır. Bu detaylar doğrultusunda saç yıkama işleminin yapılması ve oldukça dikkatli olunması gerekir.
  • Saç ekimi yapan bölge ya da bölgeleri hiçbir şekilde çarpmamaya ve dışarıdan darbe almamaya karşı korumak gerekir.
  • Saç ekiminden sonra dışarıda oluşabilecek olan yağmur, rüzgâr ya da güneş ışını gibi etkilerden uzak durmak gerekir. İlk üç gün boyunca dışarı çıkmamak için özen gösterilmelidir, çıkılacaksa da şapka kullanılması gerekir.

Saç Ekimi

Saç Ekiminden Sonraki 15 Gün Boyunca Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Saç ekimi yapan bölge ya da bölgeleri on beş gün boyunca güneş ışınından korumak gerekmektedir
  • Saç ekim işlemi aslında bir cerrahi işlem olduğu için hamam, deniz, havuz gibi enfeksiyon kapılabilecek olan yerlerden uzak durulması gerekir
  • Saç ekiminden sonra hekimin tavsiye ettiği şampuan ya da sabun ile saçın düzenli bir şekilde yıkanması ve en düzgün şekilde durulanması gerekir.
  • Saç ekim işleminden sonra var olan izler kaybolmaya başlar, herhangi bir kalmaz. Saç kökleri için alım yapılan bölgelerde sivilcelenme oluşabilir, bunun için hekimin tavsiyede bulunduğu temizleme jelleri ya da sabunlar kullanılmalıdır. Saç kökü alınan bölgede sinir ve damarlar ile alakalı kesme işlemi yapılmaz, bunun için bu bölgesininde iyileşmesi oldukça kolay şekilde olur.
  • Saç ekimi yapılan bölgede ekilmiş olan köklerin beslenmesi amaçlı kılcal damarlar oluşur, bu damarlar saç dökülmesi ile alakalı olan süreçlerin uzamasına ve etrafta bulunan saç köklerinin de beslenmesinde fazlasıyla yardımcı olur. Enseden alınmış olan kökler yeterli sayıda ve kalitede ise ekim yapılan bölgeden çıkacak olan saçlarda istenilen düzeyde olur.

Saç Ekiminden Sonra Saçlar Nasıl Yıkanır?

  • Saç ekiminden sonraki iki gün boyunca saçlarda yıkama işlemi kesinlikle uygulanmaz, cerrahi işlem yapıldığı için bu iki gün içinde yıkama yapılırsa enfeksiyon riski oluşabilir. Ekimden sonra üçüncü gün saçlar kontrole gittiğinizde uzman ekip tarafından ya da hekimin size verdiği bilgiler doğrultusunda evde yıkanmalıdır.
  • Saç ekimi sonrasında hekim saça ve saç köklerine uygun olan losyonlar verir, bu losyonlar ekim yapılan kişi tarafından düzeni bozulmadan iki hafta boyunca uygulanmalıdır. Losyonlar saç kökü alınan ense kısmına ve ekim yapılan bölgeye parmak ucu yardımı ile sürülür ve 45 dakika bekletilir. Sonrasında ılık su yardımı ile kalıntı kalmayacak şekilde temizlenir. Bu işlemin ardından yine hekimin tavsiye etmiş olduğu antibaktireyel olan şampuan ile yıkama işlemi yapılır, ekim yapılan bölge yavaş ve hassas şekilde yıkanmalıdır.
  • Saç ekimi sonrasında ense ve ekim yapılan bölge için belli başlı bakımların yapılması gerekir. Bu bakım uygulamaları ile alakalı olarak hekimler tarafından uygulamalı gösterim ya da video sunumu yapılır. Saçlar il dönemde takyiksiz olan su ile yıkanmalıdır, ilk dönemlerde ekim yapılan bölgelere parmak uçları ile yavaş yavaş uygulama yapılmalıdır. Yıkama işlemi iki hafta boyunca dikkatli şekilde yapılmalıdır.
  • Saç yıkama işleminin ilk haftasında sonra ekim yapılmış olan bölgede bulunan saç telleri yavaş yavaş dökülmeye başlayacaktır, dökülme oldukça normaldir. Bu anlamda endişe duymaya ve paniklemeye gerek yoktur.
  • Saç ekimi adına yapılan işlemlerin onuncu gününden sonra ekim yapılan bölgelerde oluşan kabukların dökülmüş olması gerekir. Dökülmeyen kabuk mevcut ise saç yılama işleminde daha sert uygulama yaparak kabukların dökülmesinin sağlanması gerekir. İki haftanın sonunda saç ekimi yapılan bölgenin oldukça temiz olması gerekir, ekim yapılan bölge kişilerin cilt yapılarına bağlı olarak kızarıklık gibi reaksiyonlar gösterebilir. Bu da oldukça normaldir.
  • Saç ekimi yapılan bölge saç alımı yapılan bölgede oldukça yoğun kaşıntılar olması normaldir. Bu tarz sıkıntılı bir durumun içine düşen kişilerin hekimleri ile irtibata geçmesi gerekir. Hekimler bu konuda belli başlı losyonlar verecektir.
  • Saç ekiminin sonucunda yapılan yıkama işleminden sonra saç kurutma işlemi kesinlikle hekim tarafından tavsiye edilmez. Dış etkenlere karşı saç ekilen bölgenin korunması gerekir, sürtme işlemi uygulanmadan havlu ile saçın kurutulması oldukça uygundur.
  • Saç ekimi işlemleri cerrahi bir işlemdir, bundan dolayı saç ekimi yapılan bölgeye ve saç alımı yapılan bölgeye oldukça iyi şekilde bakılmalıdır. Yapılacak olan yanlışlar ve ilgisizlik sonucunda acı çekmenin yanı sıra yapılan işlemlerde boşa gidebilir. Saç uygulanan jöle, sprey ve diğer saç ürünlerinin saçın tamamının çıkma süreci tamamlandıktan sonra kullanılması gerekir. Öncesinde yapılacak olan kullanımlar büyük zararların oluşmasına sebebiyet verir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN