Teknoloji

İnverter Klima Nedir, Nasıl Çalışır, Avantajları Nelerdir?

İnverter Klima Nedir, Nasıl Çalışır, Avantajları Nelerdir?

Sıcak yaz aylarına girdiğimizde, ülkenin birçok bölgesi sıcak havalarla boğuşurken, bilhassa güney ve batı bölgelerinde klima kullanan ev ve işyeri sayısı artmaktadır. Diğer bölgelerde de fazlasıyla ihtiyaç duyulan klimalar, yaz mevsiminde ortamı serinletmesinin yanında kış mevsiminde de ısınma amacıyla kullanılmaktadır. İlgili ortamın sıcaklığında dengeyi sağlayabilmek ve ideal sıcaklığa ulaşabilmek amacıyla kullanılan klimalar, düşük ve yüksek kapasiteliler, enerji tasarrufu sağlayanlar ve birçok değişik özelliklerde sınıflandırılırlar. Klima kullanırken en çok önem taşıyan husus, enerji tasarrufudur çünkü aşırı enerji tüketimi yapan bir klima kullanıldığı zaman elektrik faturaları da oldukça fazla gelmektedir. Gelişen teknolojiye bağlı olarak enerjiden tasarruf sağlayan klimaların üretilmesi ve kullanımları, gün geçtikçe artış göstermektedir.

İnverter Klima

Teknik olarak değerlendirildiğinde, klasik bir klimaya ait çalışma mekaniği, bulunulan ortamı yeterli seviyede ve gerektiği kadar soğuttuktan veya ısıttıktan sonra durarak, ortamın ısısı değiştiğinde yeniden çalışmasıdır. Uzman kişilerin uzun dönemler boyunca yaptıkları çalışmalardan, ilgili konuda elektrik kullanım miktarının adeta katlandığı sonucu ortaya çıkıyordu. Oda sıcaklığının her düşmesi veya yükselmesinde durup ardından tekrar çalışmaya başlayan klimalar, elektrik tüketimini oldukça arttırmaktaydı. Bu duruma bağlı olarak, gelişen teknolojinin nimetlerinden de yararlanılması sonucunda, ortam ısısı değişse bile hiç durmayan ve hatta bu sırada rölantide çalışabilen klimaların üretilmesi ihtiyacı ortaya çıktı. Çevirici anlamına gelen İnverter teknolojisi de, işte tam bu noktada devreye girdi. İnverter tip klimalarda çeviriciye esas olan husus, elektrik akımının şekli olarak ifade edilir. İnverter teknolojisi kullanılan klimaların kompresörleri, rölanti halindeyken dalgalı şebeke akımı ile değil, doğru akım şeklinde isimlendirilen motorlar vasıtasıyla çalışmaktadır. Klima, ısıtma ve soğutma işlemi yapmadığı durumlarda güç dengesini ve dolayısıyla enerji tasarrufunu bu sayede gerçekleştirmektedir.

İnverter Klima Nedir

İnverter klimaların hangi koşullar altında enerjiden tasarruf sağladığı konusunun irdelenmesi gerekir. Kullanım şekli olarak ifade edilen olgu, kişinin klimayı kullanma durumu ile yakından alakalıdır. Örneğin, gün içinde sadece iki ya da üç saatlik bir kullanım istiyorsanız, inverter klimalara nazaran fiyatı daha uygun olan bir klimanın (A sınıfı enerji tüketimi grubunda yer alan) tercih edilmesi daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır. Bu durumun nedeni, gün içerisinde daha az çalışacak olan klimanın sadece birkaç kez dur ve kalk yapacak olmasıdır. Dur kalk işlemin az yapan bir klima da enerji tüketimini düşürecektir. Tüm gece veya gün boyunca çalıştırılması gerektiği durumlarda, klasik klimalara nazaran fiyatı daha yüksek olan İnverter klimaların tercih edilmesi gerekir. İnverter klimalar rölantide çalışma özelliği sayesinde, elektrikten oldukça tasarruf edilmesini sağlamaktadır.

İnverter ve klasik klimaları, dizel ve benzinli otomobiller şeklinde düşünebilirsiniz. Dizel otomobiller genel olarak pahalı olmalarının yanında, uzun seyahatler amacıyla kullanıldığı zaman yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Kısa mesafeler içinse benzinli otomobillerin tercih edilmesi, tasarruf sağlamak için daha doğru tercih olacaktır. İşte, inverter klimalar ile klasik klimalar arasındaki fark, bu örnekte anlatıldığı gibidir. Bunların dışında, klasik klimaların hava sıcaklığı 0’ın altına düştüğünde veya 30’un üstüne çıktığında performansını kaybedeceği konusu dikkate alınmalıdır. Isıtma ve soğutma performanslarını negatif etkileyen böyle bir durumda, bu tür klimalar daha çok enerji tüketimine neden olacaktır. İnverter klimalarda bu sınır, klimanın sınıfına göre -15 ve +40 dereceye kadar yükselebilir. Klima seçimi yaparken, saydığımız tüm bu etkenler ile birlikte yaşadığınız bölgenin hava ve iklim şartlarını da göz önünde bulundurmalısınız.

İnverter Klima Nasıl Çalışır

İnverter Klima ile Klasik Klima Arasındaki Farklar Nelerdir?

Klasik klimalar, belirlenen oda sıcaklığına ulaşana kadar sürekli aynı sabit devirde çalışmaktadır. Bundan dolayı, oda ısısı ne olursa olsun daima aynı enerjiyi harca. Yalnızca sabit bir frekans da çalışırlar ve kapasitelerini değiştirmezler. İnverter klimalar ise, istenilen oda sıcaklığına ulaşmak amacıyla kapasitelerini maksimum derecede kullanırlar. Belirlenen oda ısısına ulaştıktan sonra kapasitesi düşer ve ısıyı sabit tutmak amacıyla düşük kapasitede çalışır, ayrıca daha az enerji harcar. Düşük kapasitesine rağmen en yüksek verimi sağlayan inverter klimaların yıllık giderlerinde yaklaşık %30 enerji tasarrufu sağlanır.

Kompresör, klasik klimalarda oda ısısına bağlı olarak durur ve tekrar devreye girer. İnverter klimalarda ise kompresör kendini en düşük devirde rölantiye alır, durmaz ve kesinti olmadan çalışır. Bu sayede durup tekrar çalışmalarda tüm mekanik araçlarda meydana gelen aşınma ve zorlanmaların önüne de geçilmiş olunur. İnverter klimaların daha uzun ömürlü olmalarının nedenlerinden biri de budur ve inverter klimalar oda ısısındaki farklılıklara karşı oldukça duyarlıdır. Isı arttığında anında devrini yükselterek ısının daha fazla artmasını engeller. İnverter sistemler, başlangıç aşamalarında kapasitelerini maksimize etmektedirler. İstenilen sıcaklığa daha kısa sürede ulaşmak için ihtiyaç olan en yüksek kapasitenin olduğu zaman da budur. Ek olarak, inverter klimaların maksimum kapasiteleri daha yüksektir ve bu özellik sayesinde odanızı daha kısa sürede soğutup ısıtabilirsiniz.

İnverter Klimanın Avantajları Nelerdir?

  • İlk çalışmasında düşük güç tüketir,
  • Kararlı oda sıcaklığı,
  • Güvenlik özellikleri standart cihazlara göre daha üstündür,
  • Yüksek seviyede enerji tasarrufu sağlar,
  • Düşük sıcaklıklarda bile ısıtma özelliği vardır.

İnverter Klima BilgiBaba

İnverter klimaların fiyatları, sınıflarına göre farklı olmakla birlikte, A sınıfı invertersiz bir klima fiyatının yaklaşık 2 katı kadardır. İnverter nitelikleri bakımından birçok fayda sağlasa da, iklimlendireceğiniz ortamın gereksinimine göre klima tercihi yapmanız daha doğru olacaktır. Hava sirkülasyonunun çok fazla olmadığı yerlerde, A sınıfı olmak şartıyla invertersiz bir klima kullanmanız doğru seçim olabilir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN