Ekonomi

Home Ofis Nedir, Nasıl Kurulur, Home Ofisin Avantajları Nelerdir?

Home Ofis Nedir, Nasıl Kurulur, Home Ofisin Avantajları Nelerdir?

Evde çalışarak gelir elde etmek isteyen, işini evden yapmak isteyen kişilerin son dönemlerde yoğun olarak ilgi gösterdiği kavramların başında “Home Ofis” geliyor. Günümüzde bazı işlerin yürütülebilmesi için artık bir ofise veya büroya ihtiyaç duyulmuyor. Bu doğrultuda evinizdeki uygun bir odayı ofis haline dönüştürebilir ve bütün işlerinizi burada yapabilirsiniz. Home ofis çalışma sistemi, bilhassa Avrupa’da çok yaygın olarak kullanılıyor. Bu çalışma sisteminin rağbet görmesinin en önemli nedeni, maliyetlerin minimuma indirilmesi açısından iyi bir çözüm sunmasıdır. Home ofis sistemi ile kolayca yapılabilecek bazı işler; web tasarım, editörlük, yazarlık, haber sitesi yönetimi, e-ticaret sitesi yönetimi, çevrimiçi danışmanlık, grafik tasarım, basın bülteni yazmak, dosya ve sunum hazırlamak, çevrimiçi yatırım işleri, gazete mizanpajı, bilgisayar bakım ve onarımıdır.

Home Ofis

Home Ofis Nasıl Kurulur, Home Ofis Kurmak İçin Neler Gerekir?

Home ofis kurmak istiyorsanız, bu iş için evinizdeki uygun bir odayı ofis şeklinde dizayn etmeniz yeterlidir. Bir çalışma masası, evrak dolabı, internet, bilgisayar, kitaplık, sandalye, çalışma lambası ve yazıcı gibi ofis mobilyaları işinizi fazlasıyla görecektir. Bu malzemeleri evinizde bulunan eşyalar arasından temin edebileceğiniz gibi, yüksek meblağlar ödemeden de satın alabilirsiniz. İşlerinizi Home ofis olarak sürdürmeniz için herhangi bir sakınca bulunmuyor. İşiniz evden rahatlıkla yapılabilecek özellikte ise, muhasebeci ile görüşerek bir şahıs şirketi kurmanız yeterlidir.

Home ofis şeklinde çalıştığınız zaman aylık masraflarınız genellikle şunlar olacak; muhasebecinin aylık ücreti, sigorta prim ödemesi ve KDV ücreti. Bunların dışında 3 ayda bir kira stopajı ve geçici vergi ödemesi mevcut. Evde iş fırsatı konusunda en etkili çalışma sistemlerinden biri olan Home ofisle birlikte evinizde çok rahat bir şekilde işlerinizi yürütebilirsiniz. Ancak bu hususta disiplinli olmak çok önemli, işlerinizi boşlamayacağınız ve sıkılmayacağınız şekilde bir program doğrultusunda yaparsanız, Home ofis sisteminden büyük bir keyif almanız kaçınılmaz olur. Bir Home ofiste olması gereken temel özellikler şunlardır;

  • Home ofiste gereksiz malzeme ve eşyalar olmamalı,
  • Home ofis olarak kullanılacak oda rahat olmalı,
  • Odanın aydınlatması yeterli olmalı,
  • Ergonomik mobilyalar kullanılmalı,
  • Home ofis olarak kullanılacak oda sakin olmalı,
  • Oda düzenli olarak havalandırılmalı,
  • Mobilya ve duvarlar açık renkte olmalı,
  • Home ofis olarak kullanılacak odada çekmeceli ve raflı mobilyalar bulunmalı,
  • Home ofis düzenli olarak temizlenmeli,
  • Elektrik tesisatı uygun konumda olmalı.

Home Ofis Nedir

Home Ofisin Avantajları Nelerdir, Dezavantajı Var mıdır?

Avantajları;

  • Zamandan tasarruf sağlamak,
  • Her sabah hazırlanma zorunluluğunun olmaması,
  • Yoğunluk olmadığı zamanlarda evin başka işleriyle ilgilenilebilmesi,
  • Gerektiği zaman arkadaşlarınızla buluşup, herhangi bir mekanda 3G bağlantı ile işlerinizi yürütebilirsiniz.
  • Kendi çalışma programınızı kendiniz yapabilirsiniz,
  • İşinize çok daha iyi odaklanabilir ve daha başarılı olabilirsiniz.

Dezavantajları;

  • Bilgi alışverişinde kopukluklar olabilir,
  • Kariyer fırsatınız sınırlanır,
  • Sosyal çevreniz azalabilir.
  • Evden çalıştığınızı bilen kişiler çalışma saatleriniz dışında bile sürekli sizi arayabilir, e-posta yoğunluğu olabilir ve normal bir işyerine göre daha fazla çalışmanız gerekebilir.

Başarılı Bir Home Ofis Nasıl Kurulur?

1. Özel Bir Alan Seçmek: Ofisiniz için sessiz ve rahat olabileceğiniz bir alan seçin. Oda arkadaşlarınız, eşiniz, çocuklarınız veya kardeşlerinizle ayrım yapmanız da çok önemli bir husustur. Örneğin, Home ofiste müşterilerinizle sık sık görüşme yapacaksanız, evinizin hemen ön girişine yakın olan bir odayı seçmeniz daha doğru bir tercih olur.

2. Gerekli Olan Malzemelerin Listesini Yapmak: Home ofisiniz için gerekli olan malzemelerin listesi, sizin önemli ihtiyaçlar listeniz olacaktır. Bu liste; bilgisayar, telefon, masa ve faks gibi mutlaka olması gereken malzemeleri içermelidir. Örneğin işiniz grafik tasarın ise bilgisayarı koymanız için bir masaya ve çalışmalarınız için de ondan daha büyük bir masaya ihtiyaç duyacaksınız. Şayet danışmanlık yapacaksanız, müşterilerinizle rahatça görüşebileceğiniz bir alana ve dayanıklı dosya dolaplarına ihtiyacınız olacak.

Home Ofis Nasıl Kurulur

3. Çalışma Alanını Dengelemek ve İhtiyaçları Depolamak: Home ofis alanları genellikle sınırlıdır, odanızda sadece bir masa ve sandalye olsa bile kendinizi sıkışmış hissedebilirsiniz. Bundan dolayı profesyonel ofis alanlarınızı çok iyi organize etmeniz gerekir, hem size yeterli olacak kadar bir çalışma alanı, hem de malzeme ve dosyalar gibi bir depo alanı planlamanız şarttır. Bunların dışında yaratıcı olmanız gerekir (dosya dolaplarıyla beraber kullanılabilecek bir masanın olması gibi). Çalışma şeklinize göre dosyalarınızı farklı bir odaya da yerleştirebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey, sıklıkla kullandığınız malzeme veya dosyaların elinizin altında bulunmasıdır.

4. Home Ofis İçin Uygun Aydınlatmalar Kullanmak: Eğer imkanınız varsa, gün ışığı alan bir oda tercih edin. Odanız yetersiz veya hiç ışık almıyorsa, aydınlatma konusu sizin için daha önemli bir hale gelecektir. Çalışma alanınızı aydınlatmaya yetecek kadar bir tepe ışığı kullanarak işe başlayın, daha sonra masa lambaları veya farklı aydınlatmalar da kullanabilirsiniz. Nasıl bir aydınlatma seçerseniz seçin, bilgisayar ekranının doğru konumlandığından emin olun. Buradaki amaç, dengeli aydınlatmayı sağlayarak göz yorgunluğunu en aza indirmektir.

5. Home Ofis İçin Telefon Tahsis Etmek: Home ofisin avantajlarından birisi de, normal ofislere göre masrafların düşük olmasıdır. Ev telefonu kullanmak, müşterilerin meşruluğunuzu sorgulamasına ve amatör görünmenize neden olabilir. Ev telefonlarının en büyük sakıncalarından biri de, sesli mesaj kutusunun paylaşılmasıdır. Bu durum müşterinizin kafasını karıştırabilir, ayrıca telefonunuzu paylaşıma açtığınız zaman evde yaşayan diğer bireyler telefonu açabilir ve böyle bir durum müşterinizde iyi izlenim bırakmaz. Bundan dolayı en doğrusu Home ofis için farklı bir telefon almaktır ya da internet tabanlı bir telefon ve cep telefonu da kullanabilirsiniz.

6. İş Hayatıyla Özel Hayatı Ayırmak: Home ofis çalışırken, özel hayatınızla iş hayatınızı ayırmak çok önemlidir. Yapacağınız ilk şey, kişisel masraflarınızla iş masraflarını karıştırmamak amacıyla ayrı bir hesap açtırmaktır. Sonraki dönemlerde ortaya çıkabilecek karışıklıkları önlemek için evraklarınızı, çeklerinizi ve hatta e-postalarınızı ayırmanız gerekir.

7. Doğru Ofis Ekipmanlarına Yatırım Yapmak: Home ofis için doğru ekipmanların alınması oldukça önemli bir konudur. Ülkemizde ne yazık ki gereksiz malzemelere harcama yapmak, insanlara daima cazip gelmiştir. Harcamalarınızı daha rahat bir koltuk, yüksek hafızalı bir bilgisayar, iyi bir masa, yazılım ve hızlı internet bağlantısı gibi gerekli olan araçlar için yapın.

8. Resmi Prosedür ve Süreçlerden Faydalanmak: Ofisiniz için kurallar koymak veya bir el kitabı hazırlamak şart değildir, fakat resmi kurumlara başvurup şahıs işletmesi açma konusunda gereklilikleri yerine getirmeniz ve bilgi sahibi olmanız gerekir. İstediğiniz bilgiye her an ulaşabilmek ve ofisinizin sürekli düzenli kalmasını sağlayabilmek için yasal prosedürlere mutlaka uymanızı öneririz.

Home Ofis Avantajları

9. Ofis Saatlerini Düzenlemek: Home ofis çalışmanın en önemli avantajlarından biri de esnekliktir, fakat yine de gerektiği kadar zaman ayırmanız gerekir. Daha iyi odaklanmanız için bir çalışma programı hazırlayın, ayrıca standart çalışma saatleri belirlemeniz, müşterilerin size nasıl ve ne zaman ulaşabileceklerini bilmelerini sağlar. Bunun dışında en iyi ve farklı çalışmalarınızı gece saatlerinde yapıyor olabilirsiniz, fakat insanlar daha uygun saatlerde size ulaşmayı tercih edebilir. Ayrıca ofis saatlerini düzene soktuktan sonra masanıza bir saat koymayı da ihmal etmeyin.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN