Teknoloji

HD (High Definition) Yayın Nedir? Full HD ile Arasındaki Fark Nedir?

HD (High Definition) Yayın Nedir? Full HD ile Arasındaki Fark Nedir?

HD Nedir?

İngilizce bir kelime olan High Definition (HD) Türkçe karşılığı yüksek kaliteli çözünürlük olarak telaffuz edilir. İlerleyen teknoloji sayesinde görüntüleme araçlarında çok hızlı ve yaygın şekilde gelişen yüksek çözünürlük yayın organları tarafından da talebi karşılayabilmek için kullanılıyor. Bu sayede HD görüntüleme cihazlarına sahip olanların tıpkı sinema salonlarında olduğu gibi resimlerin en ince detaylarına kadar görüş kalitesi ile izlenmesine olanak sağlar.

HD

Normal görüntüler piksel ismi verilen küçük noktalardan oluşmaktadır, görüntünün bir tek karesinin bile oluşması için pikseller ekran içinde enine hatlar şeklinde yayınlanmaktadır ve bunlara görüntü hattı adı verilir. Bu sistemde görüntüler 525 hattan oluşur, buna karşılık olan tek bir High Definition ( HD ) resim karesi de 720 progressive hattan ya da 1080 interlaced hattan oluşmaktadır. böylelikle tek bir High Definition görüntü karesi oluşturulurken izleyen kişilere daha çok ayrıntı aktarılmakta ve görüntünün oldukça kaliteli olması sağlanmaktadır. High Definition kalitesi ayriyeten 16:9 görüntü formatı ile yüksek düzeyde görüş açısı oluşturur. Film karelerinin çoğunluğu 16:9 format ile çekildiğinden dolayı High Definition ( HD ), standart olan 4:3 görüntü oranlarına göre kayıpsız görüntü izleme keyfi sunmaktadır. 16:9 ile 4:3 arasındaki farkı basit bir dille anlatmak gerekirse 16:9 formatlı ekranlar dikdörtgen şekildedir. Bu ekran formatında yatay olarak 1040 görüntü noktası bulunurken dikey olarak 1080 görüntü noktası oluşmaktadır. Bu noktaların bütününden oluşan görüntü oldukça saydam, kaliteli ve derin bir görüntü özelliği oluşturur.

HD Nedir

Yüksek çözünürlüklü görüntü karesini oluşturan bu noktaların her bir tanesine piksel adı verilir. Sonuç olarak görüntüleme aracının piksel sayısı ne kadar yüksek olursa görüntü kalitesi de o kadar yüksek olur anlamı ortaya çıkar. Görüntüleme cihazlarının üzerinde piksel sayısının yanı sıra bir takım harfler bulunur. Görüntüleme teknolojisinin yapısı hakkında bilgi veren bu harfler i ve p harfleridir. Intarlaced Bir kare içerisinde iki yarım noktanın birleşmesinden meydana gelen görüntüyü oluşturur. Progressive ise ekran karelerini tarama metodu ile saniyede 60 kare titretmeden görüntü ile doldurarak hızlı ve net görüntü algısı oluşturur. Daha basit bir dille anlatmak gerekirse interlaced görüntü tarama yöntemi tek sayılara denk gelen karelere görüntüyü yerleştirir ve daha sonra çift sayılara denk gelen karelere görüntüleri yerleştirir. Bu yöntemde 1080 kare dolana kadar iki kere görüntü geçişi yapılması gerekir. Özellikle hızlı yer değiştiren görüntüleme esnasında ekranda net olmayan görüntü oluşumuna neden olmaktadır. Progressive görüntü yönteminde ise tarama yöntemi uygulandığından görüntü enine yönde karelere yerleştirilir. Bu da şu anlama gelmektedir. 1080 kare doldurmak yerine 720 kare doldurmak hem daha hızlı hem de daha kaliteli görüntü elde etmektir. İlerleyen teknolojinin hızının yansıdığı televizyonlar günümüzde Full HD modelleri ile mağaza ve evlerde yerlerini hızla alıyor.

HD İle Full HD Arasındaki Fark Nedir?

Televizyon ekranlarının çözünürlük oranlarına göre HD veya Full HD olarak sınıflandırılmaktadır. HD televizyonlarda piksel adı altında 1080 yatay ve 720 dikey kare bulunurken Full HD televizyonlarda ise 1920 yatay 1080 dikey kare bulunur. var olan bu piksel karelerini özetlemek gerekirse piksel kareleri arttıkça görüntü içeriği daha çok alana ve en ince detaylara varıncaya kadar yerleştirilir. Bu da görüntünün üst düzey kalitede görünmesini sağlar yani bir objeye 10 metre uzaklıktan görüş ile 1 metre uzaklıktaki görüş arasında oluşan netlik gibidir. Full HD teknolojinin en son ulaştığı noktadır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN