Sağlık

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır, Sıklıkla Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır, Sıklıkla Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?

Hamile olduğunu öğrenen bayanların birçoğunda en fazla merak edilen konulardan birisi hangi besinlerin tüketilmesi gerektiğidir. Bu dönemlerde bebeğinin gelişimi ve sağlığı için doğru beslenemediğini düşünen pek çok kadın mevcuttur. Nitekim ilk aylarda kilo alamayan ya da aşırı kilo veren gebeler bu konuda endişelenmektedir. Ancak bütün bu endişeler gereksiz ve yersizdir. Çünkü iştahsızlık sorunları, bulantı ve kusma problemleri özellikle ilk aylarda kilo almayı engelleyebilir.

Bazen hastalara farklı diyetler verilmekte ve belirli bir beslenme programına uymaları istenmektedir. Hamileliğin özel durumları dışında bu tür uygulamaların bilimsel bir geçerliliği yoktur. Bayanları korkutarak tolere edemedikleri ya da sevmedikleri besinleri tüketmeye ikna etmek, doğru bir yaklaşım değildir. Diyetler, sadece uzman diyetisyenlerin önerileri doğrultusunda, hastanın durumu dikkate alınarak ve kişiye özel olarak hazırlanmalıdır.

Bebeğin sağlıklı olması, büyümesi, fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak gelişimi, annenin dengeli beslenmesi ve sağlığıyla doğru orantılıdır. Normal olarak gebelik döneminde annenin şahsi ihtiyaçları doğrultusunda tükettiği gıdaların bebeğe aktarılabilmesi için, anne adayının yaklaşık 10 kg alması kafidir. Bunu sağlayabilmek için gebenin ek olarak günde 15-20 miligram demir, 20 gram protein, ortalama olarak 300 kalorilik enerji ve 500 miligram kalsiyum alması gerekmektedir.

Hamilelikte Beslenme

Gebelikte Sıklıkla Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?

Kalsiyum: Gebeliğin 8. haftası itibariyle, bebeğin kemik ve dişleri oluşmaya başlar. Kalsiyum, işte bu dönemde gerekli olan bir mineraldir. Hamilelikte, normal olarak gerek duyulan miktarın iki katı kadar kalsiyuma ihtiyaç vardır. Çünkü hamilelik süresince kemik ve dişlerden sürekli olarak kalsiyum eksikliği olur. Kalsiyum bakımından en zengin olan besinler süt, peynir, yeşil sebzeler ve yoğurttur. Süt ürünleri yağ açısından da zengindir ve bundan dolayı yağı alınmış süt ürünlerinin tercih edilmesi daha doğrudur. Ayrıca tifo ve brucella gibi hastalıklardan korunmak için, peynir-süt gibi besinlerin iyi pastörize edilmiş ve hijyenik olmalarına da dikkat edilmelidir.

Protein: Hamilelik döneminde artan protein ihtiyacı için beyaz ve kırmızı et, balık, süt ürünleri, yumurta ve kuru baklagiller (barbunya, fasulye, mercimek vb.) gibi besinler önerilmektedir. Proteinler, bitkisel ve hayvansal olarak ikiye ayrılırlar. Diyet esnasında bu proteinlerin eşit şekilde tüketilmesi gerekir. Hayvansal besinlerde bulunan yağın mümkün olduğu kadar aşınması ve etlerin yağsız bir şekilde tüketilmesi önemlidir. Balıkta ise protein dışında omega 3 ve omega 6 yağ asitleri de bulunur. Bunlar bebeğin zihinsel gelişimi için etkili maddelerdir. Ancak tüketilen balığın iyi pişirilmiş ve taze olması gerekir.

Demir: Gebelik döneminde “kan yapıcı” özelliği olan gıdaların tüketilmesi önemlidir. Bunun için demir açısından zengin besinler tercih edilir. Bilhassa 4. aydan sonra folik asitli demir ilaçlarını kullanmak önemlidir. Çünkü bu aylardan sonra anemi (kansızlık) sorunu demir eksikliğinden sonra ortaya çıkabilir. Aşırı derecede kansız olan bayanlarda demir haplarına (kan hapları) hamileliğin ilk dönemlerinde başlanabilir. İlk aylarda sıklıkla yaşanan mide, bulantı ve kusma gibi şikayetlerde artma olabilir. Bundan dolayı tedavinin başlangıç süresi birkaç hafta sonraya ertelenebilir.

Demir eksikliği; bitkinlik, nefes darlığı, halsizlik, çarpıntı ve uyku gibi sorunları ortaya çıkarabilmektedir. Ayrıca bebeğin rahimde gelişememesi, erken doğum, düşük ve ölü doğum gibi durumlara da neden olabilir. Aşırı derecede kansız bir anne adayı, doğum sonrasındaki loğusa döneminde de sorunlar yaşayabilir.

Hamilelikte Beslenme Meyveler

C Vitamini: Demirin bağırsaklardan emilimi, metabolizmadaki biyokimyasal süreçler ve vücudun hastalığa sebep olabilecek mikroorganizmalara karşı direncinin arttırılması için gerekli olan bir vitamindir. Hamilelikte C vitamini ihtiyacı metabolizmanın hızlanmasına paralel olarak artar, fakat düzenli olarak beslenen gebelerde hap şeklindeki vitaminlerin kullanılması önerilmez. Limon, domates, portakal, yeşil biber, kırmızı biber, lahana, greyfurt, çilek ve karnabahar gibi birçok taze sebze ve meyvelerde C vitamini bulunmaktadır. Vücutta kendiliğinden depolanmadığı için günlük olarak belirli miktarlarda alınmalıdır.

Folik Asit: Gebeliğin ilk haftalarından itibaren folik asit yani B9 vitaminin alınması, bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi bakımından oldukça önemlidir. Hamilelik dönemlerinde folik asit ihtiyacı daha çok arttığı için günlük olarak alınmalısı önerilir. B9 vitamini taze yeşil sebzelerde zengin olarak bulunur, fakat uzun süre bekletilen ve pişirilen gıdalarda folik asit miktarı azalır. En çok yer fıstığı, fındık, ıspanak, kepekli ekmek ve karnabaharda bulunur. Doğal gıdalar anne adaylarının folik asit gereksinimini tam olarak kapatamazlar. Bundan dolayı ilk haftalardan itibaren hap şeklinde alınması doğru olacaktır.

Lifli Gıdalar: Posalı yani lifli gıdalar, günlük beslenmenin büyük bir kısmını oluşturmalıdır. Özellikle gebelik dönemlerinde sıklıkla görülen bağırsak sorunlarının ve kabızlığın önlenmesi için oldukça faydalıdır. Genel olarak tüm meyve ve sebzeler lif bakımından zengindir. Her gün bolca tüketilebilir. Kepekli gıdalarda lif içermektedir, fakat bazı besinlerin bağırsaklardan emilimi etkilenebileceğinden çok fazla tüketilmemesi gerekir. Yulaf ezmesi, kepekli ekmek, kayısı, barbunya, pırasa, kuru üzüm, bezelye ve ahududu gibi yiyecekler lif bakımından zengindir.

Gebelikte Sıvı Alımı Nasıl Olmalıdır?

Hamilelik boyunca bol miktarda sıvı ve su tüketimi, hem anne adayı hem de bebek açısından oldukça önemlidir. Bilhassa su tüketimi; solunum ve idrar yolları enfeksiyonu, erken doğum, bebeğin amnion sıvısının normalin altında olması, ishal ve kabızlık gibi birçok soruna karşı tedavi edici olabilmektedir.

Kahve, çay, kakao ve kola gibi içecekler gebelik döneminde tavsiye edilmez. Çayda bulunan tein maddesi demir eksikliğine neden olurken, diğer içeceklerde bulunan kafein bebek üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Soda yani maden suyu tüketiminin ise olumsuz bir etkisi yoktur. Hiçbir katkı maddesi olmayan ve tamamen doğal olan limon, nane, ıhlamur, papatya, adaçayı ve kuşburnu gibi bitki çayları tüketilebilir. Sinemaki çayı hakkında ise bazı tereddütler mevcuttur. Bundan dolayı sinemaki çayının hamilelik döneminde içilmesi tavsiye edilmez. Alkol, bebekte fetal alkol sendromu olarak adlandırılan yapısal bozukluklara ve zeka geriliğine neden olabileceği için kesinlikle kullanılmamalıdır.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır

Hamilelik Dönemi İçin Beslenme İpuçları

  • Öğünler azar azar ve sık şekilde olmalıdır. Yemek yerken midenizi çok doldurmayın, fakat açta kalmayın.
  • Tükettiğiniz gıdalar mutlaka taze olmalıdır. Beklemiş gıdalar, katkı maddeleri ile muhafaza edilen besinler, konserve yerine doğal ve taze gıdalar tüketmeye özen göstermelisiniz.
  • Birçok mineral ve vitamin, çeşitliliğe bağlı olarak alınabilir. Bu nedenle yediğiniz gıdalarda çeşitliliğe dikkat edin.
  • Aşırı baharatlı, yağlı, kalorili ve tatlı gıdalar yerine, karbonhidrat ve protein bakımından zengin, yağ oranı düşük olan besin ögeleri tüketin. Önemli olan kilo almak değil, bebeğin karnınızda yeteri kadar beslenmesidir.
  • Preeklampsi (gebelik sonrası tansiyonun yükselmesi ve buna bağlı olarak idrarda protein sorunu ile ödemin oluşması) riski mevcutsa, protein alımı arttırabilir ya da gebeliğe bağlı olarak gestasyonel diyabet riski varsa diyetisyen tarafından önerilecek kalori kısıtlaması uygulanabilir.
  • Hamilelik döneminde hap olarak kullanılması gereken 2 madde; demir ve folik asittir. Dengeli ve doğru beslenen anne adayları için bunların dışında mineral ve vitamin alımı gereksizdir. Multivitamin şeklinde ve içerisinde birçok vitamin bulunan ilaçlar piyasada mevcuttur. Bu tür ilaçların birçoğu doktor tarafından reçete edilebilir.

İlginizi çekebilir:

Gebelik (Hamilelik) Döneminde Risk Taşıyan Faktörler ve Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Hamilelik Testi Nasıl Yapılır? Gebelik Testleri Nasıl Çalışmaktadır?

Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Nelerdir, Her Kadın İçin Geçerli midir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN