Sağlık

Hamilelik Testi Nasıl Yapılır? Gebelik Testleri Nasıl Çalışmaktadır?

Hamilelik Testi Nasıl Yapılır? Gebelik Testleri Nasıl Çalışmaktadır?

Gebelik testi isminden de anlaşıldığı gibi bir kadının gebe olup olmadığı ile alakalı bilgi vermek adına yapılır. Gebelik testi, kadınlar için önemli olan sorunun cevabını verecek olan şeydir. Gebelik sonrasında döllenmiş olan yumurta HCG adı verilmekte olan hormonu salgılamaya başlar. Bu hormona koryon gonadotropini adı da verilmektedir. Gebelik sonrasında salgılanan HCG hormonu gebe kalan kadınların vücutlarına yayılmaktadır. İlk olarak kanda yer alan HCG sonrasında idrara geçmektedir, bundan kaynaklı olarak da gebelik testleri kanda yapılabileceği gibi idrarda da yapılabilmektedir.

İdrar örneğinin alınması, kan alınmasından daha pratik ve daha kolay olmasından dolayı evde yapılabilecek olan gebelik testleri idrardan yapılır. Bu noktada önemli olan detay sabah ilk idrar ile yapılacak olan gebelik testlerinin daha çok güvenirliliğinin olmasıdır. İdrarın verilmesi ile yapılan gebelik testlerindeki ana prensip HCG hormonu ve HCG antikoru arasında bulunan reaksiyonların tespit edilmesi esasına dayanır. Gebelik testinde ilk olan reaksiyonun gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemek adına ikinci reaksiyonlara ihtiyaç duyulur.

Gebelik Testi

Gebelik Testleri Nasıl Çalışmaktadır?

Gebelik testleri kan ve idrar örneklerinde HCG hormonunun tespit edilmesi amacı ile geliştirilmiştir. insan koriyonik gonadotropin ( HCG ) gebe olan kadınlarda var olan bir hormondur. HCG hormonunun salgılanması işlemi gebe kalınmasının hemen sonrasında başlar, gebeliğin ilerleyen sürecinde bu hormonun salgılanma işlemi de artmaktadır. Fazla olan HCG hormonu idrar yolu ile kolay bir şekilde dışarı atılır, HCG miktarını kontrol etmek ve ölçmek için gebelik tespiti yapmak yeterlidir. 25 mIU / ml üstünde var olan HCG seviyesi gebeliği gösterir ama HCG hormonunun 5 mIU / ve daha altında olması kadınlarda gebelik olmadığının göstergesidir.

Gebelik Testlerinde Ne Zaman HCG Hormonunu Tespit Edilir?

Döllenmiş olan yumurtanın implantasyonunun oluşmasından sonraki aşama gelişen plasenta, HCG hormonu salgılamaya başlamaktadır. HCG hormonunun erken şekilde tespit edilmesi, genelde implantasyondan 3 ila 4 gün sonrasında ya da fertilizasyondan 9 ila16 gün sonra sağlanmaktadır. İdrar ile bakılacak olan testlerde HCG hormonu, 12 ila 19 gün sonrasında tespit edilmektedir. Genelde ilişkilerin sonrasında 2 ila 3 haftalık süre sonrasında gebelik testlerinde HCG hormonu tespit edilir. Döllenme işleminin ilişki yaşanmış olan gün olması şart değildir. Korunmasız bir şekilde cinsel ilişki yaşanmasının ardından adet görmeyen kadınların muhakkak gebelik testi yapması gerekir. Âdeti düzeninden sonraki bir haftada gebelik testi yapmak en doğru olan sonuçların çıkmasına olanak sağlar. Gebelik testlerinin erken dönemde yapılması durumlarında yanlış olan negatif sonuçlar ortaya çıkabilir, yani gebelik olduğu halde yapılan testlerin bunu tespit etmesi mümkün değildir.

Gebelik Testleri

Kanda Gebelik Testi

Gebelik için kan testi yapmak için doktor kliniklerinin ya da hastanelerin ziyaret edilmesi gerekir. kalitatif ve kantitatif olmak üzere iki çeşit kan testi bulunur. Kantitataif testinde verilecek olan kan örneğinde HCG’nin konsantrasyonun seviyesini belirlemektedir. Kalitatif testi ise HCG hormonunun doğru olduğunu kanıtlamak adına yapılır. Gebelik testlerinin sonuçlarını almak için genelde klinikler ve hastaneler 1 ya da 2 gün boyunca bekletir.

İdrarda Gebelik Testi

Adet döneminin üzerinden geçen birçok kadın gebe olup olmadığını anlamak adına bu test şeklini kullanmaktadır. Kolay şekilde temin edilebilecek bu test türü eczanelerde satılır. Evlerde kullanılmak olan idrar testleri ucuz, uygun ve hemen hemen 5 dakika içinde sonuç alınabilecek olan testler içinde yer alır. Ayriyeten evde yapılacak olan gebelik testleri gizli olan testlerdir. Ev ortamında yapılabilen bu testler % 97 ile % 99 arasında doğru sonuçlar verir. Ayriyeten idrar ile kullanılacak olan gebelik testlerini kullanmak için doktordan reçete yazdırmaya gerek yoktur. Gün içinde bu testi herhangi bir saatte uygulamak mümkündür ama umanlar sabah ilk tuvalet esnasında yapılmasını önerir. Bunun sebebi de HCG hormonunun günün ilk saatlerinde en üst seviyeye çıkmasıdır ve bu sayede gebelik tespiti kolay bir şekilde yapılır. Ayrıca bol düzeyde sıvı tüketimi yapıldığında HCG hormonunun seyreldiği de gözlemlenmiştir, bu detay gebelik testini etkileyebilir.

Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?

Hamilelik testi belli bir idrar örneğinde HCG hormonu tespitine sahip olan kimyasal şeritten başka bir şey değildir. Bu konuda tek yapılması gerekli olan şey şeridin üstüne bir ya da iki damla kadar idrar damlatmaktır. Burada önemli olan idrarın damlatılmasıdır. İdrarın damlatılmasından sonra birkaç dakika beklenmeli, sonrasında artı ya da çift çizgi olarak çıkacak olan görüntü hamileliğin var olduğunu gösterecektir. Şerit anti-HCG antikoru enzim konjugatları,  HCG’ye bağlı olan emici maddeden ve bir molekülden oluşmaktadır. Yani, HCG içermekte olan şeride idrar değdiğinde anti- HCG’ye bağlanır ve var olan indikatörler pembeye döner. Test bölgesinin pembe bir görüntü ile var olması pozitif olduğunun göstergesidir ve hamileliği bir nevi onaylar.

HCG içeriği olan ilaçlarda yanlış hamilelik testlerine sebep olabilir. Örneğin; fertilite sıkıntılarını ortadan kaldırmak için kullanılmakta olan Ovidrel ve Pregnyl tarzı ilaçlar hCG içermektedir. Bu ilaçların kullanımı da vücuda HCG hormonu salgılanmasına sebep olur. Bundan kaynaklı olarak hamilelik testi yanlış sonuçların doğmasına sebep olur. Ağrı kesiciler, doğum kontrol hapları ya da antibiyotikler hamilelik testlerini etkilemez.

İlginizi çekebilir:

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır, Sıklıkla Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?

Gebelik (Hamilelik) Döneminde Risk Taşıyan Faktörler ve Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Nelerdir, Her Kadın İçin Geçerli midir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN