Teknoloji

Fotoğraf Makinesi Nedir? Fotoğraf Makinesinin Kullanımı ve Çalışma Prensibi

Fotoğraf Makinesi Nedir? Fotoğraf Makinesinin Kullanımı ve Çalışma Prensibi

Görüntü kavramı, basit bir mercek veya aynanın işleyişinin anlaşılması için çok önemli bir kavramdır. Bununla birlikte, optik sistemlerin analiz edilmesinde de önem taşır. En fazla kullanım alanına sahip olan optik aletlerden biri, herhangi bir cismin görüntüsünü elektronik veya film olarak çip üzerine kaydeden fotoğraf makineleridir. Fotoğraf, belgelenmek istenen cisimden yansıyan ışığın yüzey üzerine düşmesi ve sabitlenmesi demektir. Fotoğraf makinelerinde, belgelenmesi istenen cisimden yansıyan ışık, objektife ulaşarak odaklanır ve daha sonra objektif içinde bulunan diyafram adındaki diske ulaşır.

Diskin amacı, karşıdan gelen ışığın şiddetini ayarlayabilmektir. Disk bu işlemi kullanıcı tarafından ayarlanabilen ve ortasında bulunan bir delik vasıtasıyla gerçekleştirir. Objektifte odaklanan ve toplanan ışık diyaframdan geçip örtücüye ulaşır. Çekim esnasında önceden seçilen bir zaman diliminde açık kalarak, ışığın film üstüne düşmesini, işte bu örtücü perde sağlamaktadır.

Fotoğraf Makinesi

Fotoğraf Makinesini Oluşturan Ana Birimler Nelerdir?

  • Focus (Netleştirici)
  • Diyafram
  • Vizör
  • Obturatör
  • Numaratör
  • Objektif
  • Sarma kolu
  • DSLR (Dijital tek mercek yansıtma)
  • Geriye sarma kolu

Fotoğraf makinesindeki lensler, ışığı toplam olarak belirli bir açıda kırar. Toplam kırma açısı, lenslerin yapısı tarafından belirlenir. Yuvarlak yapılı lensler daha çok kırılma açısına sahiptir. Kavisli lensler ise, lens üstündeki farklı noktalar arasında olan mesafeyi arttırırlar. Belirli noktadan gelen ışınlar, lenslere daha yakın bir noktada birleşirler. Düz lenslerde ışınlar net bir kırılma yapmaz ve lensten daha uzak bir noktada birleşirler. Gerçek resimlerle mercek arasındaki mesafeyi arttırmak, resmin boyutunu da arttırır. Örneğin herhangi bir projektörü ekrandan uzaklaştırırsanız, görüntünün de büyüdüğünü görürsünüz. Fotoğraf makinelerinde de bu durum olmaktadır. Gerçek görüntü ile lensler arasındaki mesafe artarken, ışınlar daha fazla genişler. Böylece daha geniş bir gerçek görüntü ortaya çıkar.

Fotoğraf Makinesi Nasıl Kullanılmalıdır?

Fotoğraf çekerken, öncelikle fotoğraf makinesinin tam olarak doğru şekilde tutulması gerekir. Makine, boyuna asılı halde ve göbek seviyesinde taşınmalıdır. Bu şekilde makinenin sağa sola çarpması engellenir ve ayrıca kısa sürede çekim pozisyonu almakta kolaylaşır. Ellerin boş olması da dengeli duruş için önemli bir ayrıntıdır.

Çekim esnasında ilk olarak sol elin avuç içi yukarıya bakmalı ve ön tarafa doğru açılarak makinenin denge noktası avuç içerisine tam oturtulmalıdır. Parmaklar fazla sıkılmadan hafif bir şekilde fotoğraf makinesi kavranmalıdır. Bu sırada sağ el makinenin sağ tarafını kavramalı ve çekilecek cisme doğru yönlendirilmelidir. Daha sonra, bakaç sağ göze yaklaştırılarak iyi bir kompozisyon seçilir. Bedene sağlam ve doğru bir duruş sağlamak için herhangi bir ağaç, duvar ya da sokak lambası gibi bir yere yaslanılmalıdır. Bakış seviyesinden daha düşük pozisyonlarda çalışma zorunluluğu varsa, eğilerek ya da çömelerek çalışmak sakıncalı bir durumdur. Çünkü vücut bu şekilde dengede duramaz. Bu gibi durumlarda en iyi yöntem, dizin yere dayanmasıdır.

Fotoğraf Makinesi Nedir

Uygun lensler uygun ortamlarda kullanılırsa, kaliteli resimler çekebilmek mümkündür. Farklı yapıdaki lensler değişik durumlarda uyumluluk sağlayabilir. Örneğin bir tepenin resmi çekilmek istenirse, telefoto denilen lensler tercih edilmelidir. Telefoto lensleri özel şekilde bir odak mesafesine sahiptir. Yakın bir resim çekilecekse, geniş açısı olan lensler kullanılmalıdır. Bu lensler ise kısa odak mesafesine sahiptir. Bu sayede, görüntü en iyi şekilde yakınlaştırılır ya da uzaklaştırılır. 50mm’lik standart mercekler (lens) çok fazla küçültme ya da yakınlaştırma işlemine imkan vermez. Bu tip merceklerle sadece çok yakın ya da uzak olmayan resimler çekilebilir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN