Eğitim

Dünyada Kaç Ülke Var, En Zengin Ülkeler Hangileri?

Dünyada Kaç Ülke Var, En Zengin Ülkeler Hangileri?

Dünyada Kaç Ülke Var? En Zengin Ülkeler?

Dünya üzerinde Birleşmiş Milletlerin üyesi olan 193 adet ülke bulunmaktadır. Ancak bu durumda dünya üzerinde 193 ülke vardır demek yanlış olmaktadır. Birleşmiş Milletlerin üyesi olmayan ülkelerde de mevcuttur. Bunun yanında bazı ülkelerin tanıdığı, bazı ülkelerin tanımadığı ülkeler ve devletlerde mevcuttur. Tüm bunlar hesaplandığında dünya üzerinde 204 adet ülke olduğu ortaya çıkmaktadır. İçerisinde devleti, meclisi, halkı, kimlik kartları ve tüm sosyal hizmetlerin olduğu bazı devlet dünyadaki birçok devlet tarafından tanınmadığı için 193 ülke arasına girememektedir.

Örnek vermek gerekirse sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin tanıdığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dünya üzerinde başka bir devletin tanımadığı bir ülkedir. Bunun gibi çok sayıda ülke mevcuttur. Bazı ülkeleri ise bir kısım ülkeler tanımaktadır ve bir kısım ülkeler tanımamaktadır. Örnek verecek olursak Birleşmiş Milletler üyesi 45 ülkenin tanıdığı ama diğer büyük kesimin tanımadığı Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti gösterilebilir. Bunların yanında hiçbir Birleşmiş Milletler ülkesi tarafından tanınmayan bağımsız ülkelerde mevcuttur. Sealand, Lakota Cumhuriyeti, Transdinyester sayılabilir.

Dünyada Kaç Ülke Var

Dünyanın En Zengin Ülkeleri

Dünya üzerinde bulunan ülkelerin içerisinde en zengin olanları kişi başına düşen gelir ile belirlenmektedir. Ülkede yaşayan insanların zenginliği ülkenin de zenginliği sayılmaktadır. Bu sebeple Her sene açıklanan Gayri Safi Yurt İçi Hasıla değerinin ülke nüfusuna bölünmesi ile çıkan rakama göre en zengin ülkeler belirlenmektedir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla belirli bir dönem için ülkenin ürettiği mal ve hizmetlerin para cinsinden karşılığını ifade etmektedir. Bu sebeple Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın kişi başına düşen rakamına göre dünyanın en zengin 10 ülkesi aşağıda belirtilmiştir.

10.Avustralya

Dünyanın en zengin 10. Ülkesi olan Avustralya oldukça rahat bir yaşam sürülecek ülkeler arasındadır. Avustralya’nın hesaplanan Gayri Safi Yurt İçi Hasıla değeri 1.44 milyon dolardır.  Bu rakamın 28 milyon olan nüfusuna böldüğümüzde ortaya çıkan kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamı 44 bin dolara ulaşmaktadır. Bu durumda da oldukça zengin bir ülke olduğu ortaya çıkmaktadır. Genel olarak madencilik ve tarım konusunda gelişen ülkenin bu konularda daha fazla yatırım yaparak zenginliğini arttırması kaçınılmaz olacaktır.

9. İsviçre

Dünyanın en zengin ülkesi olması yanında insan hakları konusunda en gelişmiş ülkelerden biri olan İsviçre zenginliği ile de bu durumu bir adım ileri götürmüş durumdadır. Yapılan hesaplamalarda kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamının 46 bin civarında olduğu öğrenilmiştir. Bu sebeple dünyanın en zengin 9. Ülkesi olarak sıralamada yerini almıştır. Ülkenin en önemli ihracat ürünü olan lüks saatleri ile bu rakamları başarmaları büyük bir başarı olarak görülmektedir.

8. Birleşik Arap Emirlikleri

Genel olarak petrol üretimi ve ihracatı ile zenginlik kazanan Birleşik Arap Emirlikleri petrole bağımlı olmamak konusunda ciddi çalışmalar sürdürmektedir. Petrol fiyatlarının düşüşü ve gelecekteki sıkıntıların görülmesi ile yapılan yatırımlar sonucunda Gayri Safi Yurt İçi Hasıla değerinin petrol dışı geliri %10 oranında artış göstermektedir. 2020 yılından sonrada bu rakamın yarıdan fazla olması tahmin edilmektedir. Bu durumda bile Birleşik Arap Emirlikleri’nin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamı 401 milyar dolar olarak hesaplanmaktadır. Bu rakamın nüfusa oranladığında ise kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamı 49 bin 883 doları bulmaktadır. Bu rakam ile dünyanın en zengin 8. Ülkesi olan Birleşik Arap Emirlikleri petrol dışı gelirlerini arttırdığı sürece zenginlikleri de artacaktır.

7. Amerika Birleşik Devletleri

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri 321 milyonluk nüfusu ile kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamını 51 bin 340 dolara yükseltmiş durumdadır. Nüfusunun büyüklüğü düşünüldüğünde ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamı olan 17.4 trilyon dolar olmaktadır. Oldukça yüksek bir rakamda mal ve hizmet üretebilen Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en köklü şirketlerine ve teknolojik pazarına sahiptir. Bu sebeple dünyanın en zengin 7. Ülkesi olmaktadır.

6. Hong Kong

Dünyanın en büyük üretim ülkelerinden birisi olan Çin’in özek bölgesi olan Hong Kong özellikle turizm konusundaki atakları ile zenginliğini arttırmaktadır. Çin elde ettiği yüksek Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamına rağmen nüfusunun çok yüksek olması ile zengin sayılmasa da Hong Kong 289 Milyar dolar Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamı ile zengin sayılmaktadır. Hong Kong kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamının 53 bin 432 dolar olması sebebi ile dünyanın en zengin 6. Ülkesi olarak sıralamada yer almaktadır.

5. Brunei Darü’s-Selam Devleti

Asya’da bulunan Brunei Darü’s-Selam Devleti oldukça küçük nüfusu ile ülkenin 15 milyar dolarlık Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rağmen kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamında 55 bin 100 dolara ulaşmaktadır. Nüfusu bir milyon civarında olan ülkenin petrol sayesinde oluşturduğu zenginlik önlem alınmazsa petrol stoklarının tükenmesi ile bitebilir. Ancak buna rağmen dünyanın en zengin 5. Ülkesi olarak sıralamada yer almaktadır.

4. Norveç

Özellikle su ürünleri, petrol ve doğal kaynakların ihracatı ile 500 milyar dolar Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamına ulaşan Norveç 5 milyon nüfusu ile kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamında 56 bin 663 dolara ulaşarak dünyanın en zendin 4. Ülkesi olarak sıralamada yer almaktadır. Az nüfusuna rağmen yüksek değerli mal ve hizmet üretmeyi başaran Norveç Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamında oldukça yüksek bir orana ulaşmaktadır. Genel olarak refah içinde yaşayan halkı ile de listedeki yerini teyit etmektedir.

3. Singapur

Para piyasalarının en çok yaşandığı ve borsaları ile bilinen Singapur 308 milyar dolar Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamına ulaşmaktadır. 5 buçuk milyon nüfusu ile kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamı 61 bin 567 olarak hesaplanmaktadır. Bu rakam ile dünyanın en zengin 3 ülkesinden biri olmayı başarmış durumdadır. Turizm konusunda da oldukça gelişmiş olan Singapur halkının oldukça rahat bir hayat sürdüğü söylenebilir.

2.Lüksemburg

Dünyanın nüfus olarak en küçük devletlerinden biri olan Lüksemburg 62.3 milyar dolarlık Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamı ile dünyanın en zengin 2. ülkesi olarak sıralamada yer almaktadır. Bunun nedeni ise 600 bin civarındaki nüfusudur. Lüksemburg kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamında 79 bin 593 dolara ulaşarak 2. Sırada yer almayı başarmıştır. Oldukça az bir nüfusa sahip olan ülke bankacılık sektöründeki gelişmeleri ile bu rakamı yakalamaktadır. Dünyanın en zengin ikinci ülkesi olan Lüksemburg halkının refah içerisinde yaşadığı rakamlardan da anlaşılmaktadır.

1. Katar Devleti

Dünyanın en zengin ülkesi olan Katar Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamı 210 milyar dolar olarak hesaplanmaktadır. 2 milyon 300 binlik nüfusu olduğu hesaplandığında kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamı 105 bin dolar civarında olmaktadır. Oldukça yüksek bir Gayri Safi Yurt İçi Hasıla rakamına sahip olan Katar halkı petrol ve doğalgaz ihracatı ile dünyanın en zengin halkı olmaktalar dır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN