Sağlık

Bebeklerde Göbek Kanaması Neden Olur? Tedavisi Nedir?

Bebeklerde Göbek Kanaması Neden Olur? Tedavisi Nedir?

Başlıklar

Bebeklerin anne karnında besin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve beslenmesi için bebekler ile annelerin göbek deliği arasında göbek kordonu bulunur. Bebekler bulunan bu kordonun yardımı ile annelerinden gereken besini alırlar. Doğumun gerçekleşmesi ile göbekte var olan kordon kesilir ve göbek kordonunda toplar ve atar damarlar bulunur. Kordonun uygun olancan bir aygıt yardımıyla tutularak kesilmesi gerekir. Sonrasında göbek bu şekilde birkaç gün boyunca kalır. Bu süre zarfında göbekte yer alan damarlar içinde oluşan pıhtı yardımı ile tıkanır ve kapanır. Göbeğin düşmesi ile damarlar da kapanmış olduğundan kanama oluşmaz ama damar içinde yer alan pıhtılaşma yeterli düzeyde oluşmamışsa göbekten kan sızıntısı gelebilir ve bu kanama şeklinde de olabilmektedir. Göbek kanamaları doğumdan sonraki günlerde görülür ve birçok çocukta oluşmaktadır.

Göbek Kanaması Neden Oluşur?

Göbek kanamaları genelde prematüre olarak doğan ve erken doğan bebeklerde görülür. Kanama, tam anlamı ile pıhtılaşmanın oluşmamasından ve K vitamini eksikliğinden oluşur. Bundan kaynaklı olarak prematüre ve erken doğan bebeklerde göbek kanaması oluşmaması için doğum sonrası hemen K vitamini içeren bir iğne yapılmaktadır. Göbek kanaması, bebeklerin göbeğinden sızıntı halinde kan gelmesidir. Bu kanamalar genel itibariyle kendiliğinden durmaktadır. Kanama oluşmuşsa göbeğin temizlenmesi gerekir ve temizleme işlemlerinin oldukça dikkatli şekilde yapılması gerekmektedir. Göbekte var olan pıhtıyı kaldırırsanız kanama yeniden başlayacaktır.

Göbek Bakımı Günde Bir Kez Yapılmalıdır

Göbek bağının temizliğinin ve pansumanın oldukça düzenli şekilde yapılması büyük bir önem taşır. Çünkü bu bağ yeni doğmuş olan bebeklerin bakteri ve enfeksiyon kapabileceği en hassas bölgeleridir. Bundan kaynaklı olarak günde bir kez olsun bakımının yapılması gerekir. Bebeklerin altını temizleme işleminde göbek bağını da temizlemek oldukça uygundur. Göbek bağı temizliğinde;

Hastaneden ayrılmadan verilen temizlik sıvılarının kullanılması, temizlikte kullanılacak olan sıvıların ve ilaçların sadece göbek bağı temizliğinde kullanılması, göbeğe takılmış olan mandalın oldukça yavaş hareketler ile sola ve sağa yatırılması ve bu şekilde pansuman işlemlerinin yapılması, bu bölgenin kuru, temiz ve hijyenik tutulması gerekir. Ayrıca mandalın alt bölgesinin de pansuman işlemlerine tabi kalması gerekir. Sadece üst kısmı pansuman yapmak, pansuman yapılmayan alt kısmından kaynaklı olarak geç düşme sağılacaktır.

Bebeklere Banyo Yaptırırken Dikkatli Olmak Gerekir

Göbek bağının düşmesi 2 ila 3 hafta kadar sürer. Bu süre zarfında bebeğe banyo yaptırırken yumuşak bir sünger yardımı ile oldukça yavaş ovalayarak banyo işlemi tamamlanmalıdır. Göbek bağının düşmesinden sonra küvet içinde banyo yaptırılmaya başlanabilir. Yapılacak olan banyonun sonrasında göbek kısmı çok beklemeden temiz bir bez yardımı ile kurulanmalıdır. Gerekli görülürse saç kurutma makinelerinin en düşük ayarı ile ve uzaktan tutularak kurutulabilir. Göbek bağının alkol yardımı ile temizlenmesi ve pamuk yardımı ile temizlenmesi gerekir. Uzmanlar tarafında önerilmekte olan banyo rutini il ay içinde ve göbek bağı düşene kadar haftada en fazla 3 kez, göbek bağının düşmesinden sonra her gün banyo yaptırılabilir. Bebeklerde özellikle bez bölgesi, eller, göbek kısmı, saçlı olan deri ve yüz temizliği oldukça önemlidir.

Göbek Kanamasında Tedavi

Göbek kısmında sızıntı şeklinde oluşan kanamaların yok edilmesi adına koterize edilmesi yani gümüş nitrat yardımı ile yakılması gerekir. Kanamanın devam etmesi durumunda ve doktorun gerekli gördüğünde dikiş atılması gerekebilir. Kanama halen devam ediyorsa, doğumdan kaynaklı olabilecek olan pıhtılaşmama sebebi araştırılmalı ve vakit kaybı yanmadan gereken tedaviye başlanmalıdır. Göbek kanamasının oluşmasında telaş yapmadan ve vakit kaybetmeden doktor ile görüşülmelidir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN