Eğitim

Bağcılık Nedir? Nasıl Yapılır?

Bağcılık Nedir? Nasıl Yapılır?

Bağcılık üzüm yetiştirme işidir, üzümün meyvesini almak adına kurulmuş olan sisteme bağ, bu bağ işi ile uğraşan kişilere de bağcı adı verilir. Bağın kurulması için toprağın yetiştirilecek olan üzüme uygun olması da gerekmektedir. Bağın yetiştirileceği toprağın killi ya da kumlu olması üzümün yetiştirilmesi açısından oldukça uygundur. Bağcılık için yerleştirilecek olan asmaların yerleştirilmesi yapılmadan önce asmanın dikim için ayarlanan yerlerin çukur şekilde açılması gerekmektedir.

Asmaların fidanları aşı, daldırılmış olma, çelik ya da tohum şeklinde üretilmektedir, bu yöntemlerin arasında en uygun ve en çok asma yöntemi aşılamadır. Asmaların içinden seçilmiş olan anaç asma kalem ile aşılanmalı, bağlanmalı ve belli bir süre kök salması için bırakılmalıdır. Kök salmış olan asma ya da asmalar öncesinden ayarlanarak açılmış olan çukurların iç kısmına yerleştirilir. Fidanların dikilmesinden yaklaşık olarak 5 sene sonra asmalar meyve vermeye başlayacaktır.

Asmalarda dallar ile gövdelerin bakımlarının yapılması gerekmektedir, bakım işlemi budama şeklinde yapılmaktadır. Budama işleminin kuru ve yeşil budama olarak iki çeşidi bulunur. Kuru budama güz sezon bitiminde ya da sonbahar sezonunda yapılmaktadır, bu budama işlemi asmaların bol şekilde meyve vermesini sağlamak amacı ile yapılır. Yeşil budama işlemi ise; asmaların büyümesi ve yapraklanması ile yapılmaktadır.

Salkım seyreltmek, adet seyreltmek, yaprak seyreltmek, kırma yapmak ve uç almak şeklinde yapılmaktadır. Asmaların kök kısımlarını her daim zararlı olan otlardan ve canlılardan korumak gerekir. Bir yaz boyunca asmaların kök kısımlarının 4 kez çapalanması gerekir. Asmaları sadece çapa yapmak korumak için yeterli değildir, böceklerden, pirelerde, küften ve belli başlı hastalıklardan korumak adına ilaçlama yapılması gerekir.

Bağcılık

Asmalar sıcak olan ortamları sevmektedir, sıcaklığın yükselmesi ile asmalarda büyümeye başlar. İlkbahar döneminde tomurcuklanmaya başlayan asmalar, sıcaklıkların 25 dereceleri bulması ile çiçek açmaya başar ve yapraklanması devam eder. Asmaların bağcılık tabiri ile döllenmesi için sıcaklığın kesinlikle 25 derece ve daha üstünde olması şarttır. Bu sıcaklıkların altında sıcaklıkların devam etmesi, soğuk hava oluşması ve yağmurların devam etmesi sonucunda asmaya verilen emekler boşa gidebilir.

Döllenme süreci tamamlanan asmalarda ilk üzümler kendilerini ortaya çıkartmaya başlarlar, ortaya çıkan üzümlerin ilk hali yeşil, ekşi, sert ve tatsızdır. Zamanın geçmesi ve sıcaklıkların devam etmesi ile yeşil ve ekşi olan üzümler olgunlaşmaya başlar. Olgunlaşmanın sonucunda üzümler toplanır ve sonbaharın başlangıcında da bağ bozumu yapılarak kalan üzümlerin toplama işi tamlanır.

Dünya genelinde yapılan araştırma sonucunda ortalama olarak 10 milyon hektar oranında bağ bulunduğu ortaya çıkmıştır. Bu bağlar;

  • Avrupa’da 6 milyon
  • Asya’da 1,2 milyon
  • Afrika’da 0,5 milyon
  • Rusya’da 0,5 milyon
  • Latin Amerika’da 0,5 milyon
  • Kuzey Amerika’da 0,3 milyon bağ bulunmaktadır.

Ülkemizde bağcılık genelde Akdeniz ve Ege bölgesinde yapılır, dünya genelinde bağcılık elde edilmekte olan üzümler senelik olarak 60 milyon tona ulaşmaktadır. Ülkemizde ise bağcılık ile elde edilen üzüm miktarı 4 milyon ton civarındadır. Ülkemizde bağcılığın en yoğun şekilde yapıldığı bölge Ege bölgesidir, Ege bölgesinde üretilen üzüm çekirdeksiz üzümdür. Bu üzümler çekirdeksiz olmanın yanı sıra oldukça tatlıdır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN