Bilim

Artık Yıl Nedir? Nasıl Bulunur?

Artık Yıl Nedir? Nasıl Bulunur?

Artık Yıl Nedir?

Artık yılın kaba bir şekilde söylenmesi, miladi takvime göre 365 gün olan bir yılın 366 güne denk gelmesidir. Fazladan bir gün manasına gelen artık yıl, 28 gün olan şubat ayının 29’a yükselmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Dört yılda bir tekrarlanan bu süreç, dünyanın dönüşüne bağımlı bir şekilde meydana gelmektedir. Dünya’nın Güneş etrafındaki dönme süresi, Güneş’in bir meridyenden geçtiği sürenin iki katı olmasından dolayı; artık yıl kavramı ortaya çıkmış ve ilk kez MS 46 yılında Jülyen Takvimi’nde gösterilmiştir.

Tanımını yaptığımız artık yılın hesaplamasına da göz atarsak, konunun anlaşılırlığı artacaktır. Herkesin bildiği gibi 1 yıl toplamda 365 gün ve 6 saat olup, bu altı saat 4 yılın sonunda 24 saate tekabül etmektedir. 24 saatin de bir gün olduğu bilindiğine göre; artık yılın gizemi rahatça çözülmüştür. Artık yıl 366 gün olup, 365 günün üzerine eklenmiş olan bir günü şubat ayına vermiştir. Bu sebeple şubat ayı her 4 yılda bir 29 gün çekmekte ve döngüsünü tamamlamaktadır.

Artık Yıl Nasıl Bulunur?

Klasik cebir bilen herkes için artık yılın yer aldığı yılı bulmak, oldukça kolay ve basit bir iştir. Bu noktada artık yılı bulabilmek için yapılması gereken şey, sıradan bölme kurallarını kullanmak ve gerekli işlemi yapmaktır. Eğer bir yılın son iki rakamında ‘’00’’ var ise ve bu sayı 400’e kalansız bir şekilde bölüyor ise; bu yıl artık yıldır. Tersinir bir şekilde bir yılın son iki rakamı’’00’’ değilse ve bu sayı 4’e kalansız bölünüyor ise; bu yıl, yine aynı şekilde artık yıldır.

Örnek: 2012 bir artık yıldır. Çünkü son iki rakamı ‘’00’’ değildir ve 2012 sayısı 4 ile kalansız bölünmektedir.

Artık Yıl Hakkında Magazinsel Bilgiler

  • Evrende uzun bir süredir varlığını gösteren ve bizi bundan haberdar eden artık yıl, birçok kültüre etki etmiş; birbirinden ilginç durumlara sebebiyet vermiştir. Bunların hepsini inceleyebilmek mümkün olmasa da bir bölümüne göz atmak, konunun keyifli bir al alması açısından önemlidir. Bu önemi rahat bir şekilde belirtebilmek için de başlıklar kullanmak ve artık yılı bu minvalde irdelemek, bizim hareket şemamız olacaktır.
  • Artık yıllar, bilindiği gibi 365 gün olan bir yılın 366’ya yükselmesiyle ortaya çıkan yıllardır. Normal şartlar altında Dünya’nın Güneş etrafında tam tur atması 365 gün 6 saat sürerken, 4 yıl boyunca tekrarlanan bu durum sonucunda ek durumundaki ‘’6 saat’’ 1 güne dönüşmektedir. Böylece bir yıl 365 gün yerine 366 gün olmuş olup, şubat ayı da 29 güne tekabül etmektedir.
  • Artık yılın her dört yılda bir meydana geldiğini ve bir yılın artık mı değil mi sorusuna nasıl cevap verileceğini öğrendikten sonra; gelecek için şu çıkarımı yapmak mümkündür. 2016 artık yıl olduğuna göre; 4 yıl sonrası da artık yıl olacaktır. Yani artık yıl kümesi kuracak olursak, bu kümede 2016-2020-2024-2028 şeklinde bir sıralama olması mümkündür. Fakat yine 4’ün kartı olmasına rağmen 2100 yılı için aynı şeyin söylenmesi doğru olmayıp, bu ılın 400’e kalansız bölünmediği ortadadır.
  • Gregoryen takvimi için son iki rakamı ‘’00’’ olmayan ve 4’e kalansız bölünebilen bütün yıllar, artık yıl olarak kabul edilirken; son iki rakamı ‘’00’’ olan ve 400’e bölünebilen bilen diğer yıllar da artık yıl kapsamındadır. Misal, 1800 yılının son iki rakamı ‘’00’’ iken bu sayılının 400’e bölünebilmesi kalansız şekilde mümkün değildir. Tersinir şekilde 2000 yılının hem son iki rakamı’’00’’  hem de 400’e kalansız bölünebildiği için; 2000 yılı, artık yıldır.

Artık Yılın Küresel Etkisi: Google’ın Doodle Oluşu

Google özel günlerde tasarım farklılığına giderek Doodle yaparak, yaşanılan zamana farklı bir anlam katmıştır. Fakat enteresandır ki özelliğine ve biricikliğine vurgu yaparcasına 29 Şubat için de aynı titizliği gösteren Google, bu noktada insanları şaşırtmıştır. Artık yılı animasyonlu bir şekilde anlatan Google Doodle’ı, 28 ve 1 yazarak; 28 Şubat ile 1 Mart’ı simgeleyen iki tavşanın arasındaki 29 yazılı bir tavşanı kullanmıştır. Basit mantık dahilinde artık yılı anlatan bu görsel, binlerce kişi tarafından birçok sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılmış ve büyük popülarite kazanmıştır.

4 Yıllık Uyku: Artık Yılda Doğmak

Artık yılın oluşum sürecini, onun tanımını yaptık fakat bu günde doğanların durumuna değinmeden konuyu tamamlamak; asla mümkün değildir. 29 Şubat’ta doğan kişiler, tahmin edileceği gibi 4 yılda bir kutladıkları doğum günlerini herkesten çok beklemektedirler. Ya da 4 yılda 1 olması hasebiyle bu günde doğan kişiler için; doğum günü kavramı, düşük bir potansiyelde durmaktadır. Şu günlerde içinde bulunduğumuz 2016 yılı için de artık yıl denilebileceğine göre; bu yılın 29 Şubat’ında doğan kişilerin doğum günleri de 2020 yılında kutlanacaktır.

Artık Yıl

Artık Yılda Doğan Ünlü Şahsiyetler

4 yılda bir rastlanan bu ender durumda birçok ünlü isim yer almış ve dünyaya gelerek; bugün farklı mecralarda ün salmıştır. Bu noktada bu isimlere örnek verebilmek için dünyaya baktığımız takdirde: Ressam Balthus, aktör Joss Ackland, aktör Jessie Usher ve ülkemizde de büyük hayran kitlesine sahip olan Chep Khaled dile getirilmektedir. Küresel ölçekten çıkıp, ülkemize döndüğümüzde ise: Aktör Nejat İşler, Aktris Nilüfer Aydan, birçok futbol kulübünde forma giyerek milli takıma kadar yükselen Cağdaş Atan gibi örnekler verilmektedir. Ayrıca Fener Rum Patriği olan Barholomeos da 29 Şubat’ta doğan ünlüler arasında olup, 4 yılda bir doğum gününü kutlamaktadır.

Tercih Edilmeyen Gün:29 Şubat

Yapılan araştırmaların sonucunda evlenmek için gün alan çiftlerde 29 Şubat tarihine karşı bir negatif tutumun olduğu görülmüştür. Elbette bu durumun yegane sebebi, 4 yılda bir kutlamak istenmeyen evlilik günü tarihidir. Mamafih bazı çiftler içinse bu durum tersinir bir etki yaratarak, 29 Şubat iple çekilmektedir.

Artık Yıla Dair Son Söz

Çağlar boyu dünyanın varlığı ve varlığından doğan doğal sonuç şeklinde hayatımıza girmiş olan artık yıl, çok uzun zamanlar dahi hayatımızda yer etmeye devam edecektir. O bazı durumlarda efsanelere bazı durumlardaysa magazinsel söylentilere konu olmuş, birçok kişiye iham vererek varlığına hayal katmıştır. Evrenin ilerleyişinde oldukça önemli bir döngü olan artık yıl, büyük resme bakıldığında ise bir hiç konumundadır. İnsanın en büyük hatası olan merkeziyetçilik duygusu, bu noktada onu da yakalamış ve artık bir konuma yerleştirmiştir. Ben ve o kelamından öteye gidemeyen dil fakiri için hiç de kolay olmayan bir algı münasebeti yaratan evren, işleyişini her an devam ettiren mekanizmanın sahibidir. Bu mekanizmanın dahilinde yer bulmuş olan artık yıl, geçmişin ve geleceğin ortak paydadaki buluşma alanı gibi durarak; kendisini bekleyenlere göz kırpmaktadır. Doğru olan ve söylenmesi gereken söz ise; artık yılın kendiliğinden mi var olduğu yoksa insan paralelindeki düşünce sisteminden dolayı mı bu doğa olayına artık yıl dendiğidir. En doğrusu ve akılcı olanı, kişinin her 4 yılda bir yaşanacak olan artık yılı bilmesi ve farkında olmasıdır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN