Yemek ve İçecek

Alıç Çayı Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

Alıç Çayı Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

Alıç, boyu 5 metreye kadar uzayabilen, ormanlık alanlarda yetişen, gül ailesine ait olan dikenli bir bitkidir. Bu bitkinin çiçekleri Mayıs ayında açar ve küçük, kırmızı, pembe ya da beyaz renkli kümeler halinde büyürler. Alıç bitkisinin çiçekleri büyüdükten sonra akdiken adı verilen meyveleri oluşur. Olgunlaştığı zaman kırmızı bir renk alan alıç, bazen siyah renkli de olabilmektedir. Yapraklarının şekli ise oldukça parlak ve büyüktür. Hem klinik tıpta hem de halk arasında eski dönemlerden beri kullanılan bu bitkinin meyvesi, bilhassa sağlığa olan faydalarıyla ön planda olmuştur. Aynı zamanda çay olarak da kullanılabilen alıcın meyvesi kadar çiçekleri ve yaprakları da sağlık bakımından oldukça faydalıdır.

Alıç Çayı

Alıç Çayı Nasıl Yapılır?

Öncelikle 1 su bardağı kaynar suyu bir çaydanlığın içerisine dökün ve 1 çay kaşığı kurutulmuş alıç meyvesini ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra 8-10 dakika arası demlenmeye bırakın. Hazırlanan karışımı süzgeçten geçirdikten sonra, arzu ederseniz tatlandırmak için şeker veya bal ilave edin. Bu tarife benzer şekilde, 15 ile 30 dakikalık süreyle suda beklettikten sonra yaklaşık 15 dakika kaynatıp alıç çiçekleri ve kurutulmuş yapraklarla da sağlıklı ve güzel bir içecek hazırlayabilirsiniz. Ihlamur çiçekli ve limonlu alıç çayı yapmak isterseniz, şu malzemeleri kullanmanız gerekir;

  • Kurutulmuş alıç meyvesi (1 çorba kaşığı)
  • Rendelenmiş limon kabuğu (yarım çay kaşığı)
  • Kuru ıhlamur çiçeği (1 yemek kaşığı)
  • 2 su bardağı kaynar su.

Hazırlanışı: Cam ya da seramik bir çaydanlığa limon kabukları, alıç meyvesi ve ıhlamur çiçeklerini ekleyin. Kaynar suyu da ekledikten sonra 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz, ayrıca bu çayı günde 1 veya 2 kez içebilirsiniz.

Alıç Çayı Nedir

Alıç Çayının Faydaları Nelerdir?

  • Alıç çayı, serbest radikallerin vücutta oluşturduğu hasarların önlenmesine yardımcı olan birçok aktif bileşikler ve antioksidan içerir. Bu özelliği ile etkili bir vitamin ve antioksidan kaynağıdır.
  • Alıç çayı, eski dönemlerden beri kalp ve damar hastalıklarını önlemek için kullanılmaktadır. Bu özelliği ile kardiyovasküler sağlığını desteklemektedir.
  • Alıç çayının tüketilmesi, kolesterol seviyesinin kontrol edilmesine yardımcı olur ve kolesterol hastalarının tedavisinde etkili bir yardımcıdır. Bitkisel alıç çayının arterlerden, LDL adı verilen kolesterolü önleyici bir özelliği vardır.
  • Yemeklerin ardından tüketilen bir bardak sıcak alıç çayı, sindirime yardımcı olur ve iştah durumunu düzene sokar. Ayrıca vücuttaki yağın kırılmasına yardımcı olarak sindirim sistemiyle ilgili sorunların giderilmesinde etkili olur.
  • Alıç gibi bazı bitkilerin çay olarak tüketilmesi, yumurtalıkların erken yaşlanmasını önlemekte ve menopoz belirtilerine yardımcı olabilmektedir.
  • Alıç çayı, kardiyovasküler sistemi destekleyen özelliği ile yüksek tansiyona iyi gelmektedir.
  • Alıç bitkisi çay olarak tüketildiğinde sinirleri sakinleştirir ve uykusuzluk sorunu ortadan kaldırabilir.
  • Sinir sistemi üzerinde oldukça etkili olan alıç, rahatlatıcı etkisiyle aşırı stres ve anksiyete bozukluklarının tedavisine yardımcı olur. Ayrıca kalp çarpıntısını azaltır ve huzursuzluğu giderir.
  • Kan akışını destekleyen alıç çayı, vücudun daha enerjik olmasını sağlar. Bunun sonucu olarak vücudun uyanıklık seviyesini de arttırır. Vücuttaki tüm parçalar rahatça oksijen aldığı zaman, enerji düzeyini yükseltmek, bilişsel becerileri geliştirmek ve metabolizmayı ideal şekilde çalıştırmak mümkün olmaktadır.

Alıç Çayı Nasıl Yapılır

  • Antioksidan özelliği sayesinde yaralar, akneler ya da yanıklar üzerinde oldukça yararlı olabilmektedir. Şayet vücudunuzda bu tür kusurlar varsa, etkilenmiş bölge üzerine topikal olarak alıç çayı uygulayabilirsiniz.
  • Alıç çayının kilo verdirici bir özelliği de vardır. Alıç meyveleri vücuttaki ödemin atılmasına destek olur ve şiş bir vücuttan kurtulmayı sağlar.

İlginizi çekebilir: Alıç Sirkesi Nasıl Yapılır, Zayıflatır Mı, Alıç Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN