Hayvanlar Alemi

Akbaba Kuşları, Özellikleri, Yaşamları ve Akbaba Türleri

Akbaba Kuşları, Özellikleri, Yaşamları ve Akbaba Türleri

Akbabalar insanların en çok ilgisini çeken hayvanlardan birisidir. Bunun nedeni ise, akbabaların kuşlar arasında en büyüklerden birisi olması ve leş yiyen hayvanlar sınıfında yer almasıdır. Yaşadığınız yerde bu yırtıcı kuşları görmeniz oldukça zordur. Özellikle ülkemizde bir akbabayı normal yaşamda görmek hemen hemen imkansızdır. Hayvanat bahçelerinde görme şansı bulabilirsiniz.

Çoğumuz akbabaları normal yaşamda görmemişizdir veya televizyondaki bir belgeselden görmüşüzdür. Çünkü bu kuşların yalnızca 1-2 türü Türkiye’de yaşam alanı bulabilmektedir. Akbaba kuşlarının özelliklerini, yaşamlarını ve birkaç türünü gelin yakından inceleyelim.

Akbabaların Özellikleri Nelerdir?

Akbabalar, kuşlar içerisinde en büyük olanlardan birisidir. Bu kuşların boyu 50 cm’den 1.2 metreye kadar olabilmektedir. Kara akbaba olarak bilinen türleri 1 metreden büyük ve yaklaşık 13 kg ağırlığında olabilir. Kanat açıklıkları ise 3 metreye kadar çıkabilir. Kafaları kel olan akbabalar, tüysüzdür veya çok az tüyleri vardır. Bu kuşların çok geniş kanatları olmaktadır ve kanatları sayesinde gökyüzünün çok yüksek noktalarında ve uzun süre kanatlarını çırpmadan süzülebilirler. Tırnakları ve gagaları yassı, kalın şekildedir. Çok güçlü bir gaga yapısına sahiptirler ve ayakları da oldukça iridir.

Bu iri kuşların birkaç çeşidi hariç, büyük bir bölümünde duyma sorunu vardır ve işitme duyuları iyi değildir. Buna rağmen gözleri çok iyi görür. Kuş türleri içerisinde en yüksekte uçan kuşlar da akbabalardır. Yerden 8 bin metreye kadar olan yükseklikte uçabilirler. Her ne kadar leş yiyen bir kuş olarak bilinse de, bazen canlı av bulduklarında onu da parçalayarak yerler.

Akbaba

Akbabaların Yaşam Alanları

Yaşadığı yerler ve bölgeler genellikle ağaç tepeler ve kayalıklardır. Sarp kayalıklarda yuva yapan akbabalar, dünyanın birçok yerinde yaşam alanı bulabilirler. Bu kuşların olmadığı yerler sadece Okyanusya ve Avustralya kıtalarıdır. Yapılan birçok araştırma da, bu bölgelerde herhangi bir akbaba türüne rastlanmamıştır. Akbabalar genellikle grup halinde bulunmakta ve leşleri birlikte yemektedirler. Bu şekilde beslenmelerine rağmen, yemek yerken bir hiyerarşiye göre hareket ederler. Bu hiyerarşi, gagası en güçlü olanlar ile en büyük olanların yemek yeme önceliğine göre belirlenir.

Yumurtlayarak üreyen bu kuşların yumurta sayıları çok azdır. 1 yıl içerisinde 1 ya da 2 yumurta bırakırlar ve bıraktıkları yumurtalarla kuluçkaya yatarlar. Yaklaşık 55 ile 60 gün arasında kuluçka zamanları vardır. Yavrusu yumurtadan çıktıktan sonra, anne ile baba akbaba beslenme görevini beraber yapar. Yavru akbabalar yaklaşık olarak 30-40 gün sonra ayakta durabilir. Bu hayvanların ortalama olarak ömürleri 50-55 yıldır, fakat bazı kaynaklarda 100 yıla kadar yaşadıkları yazılıyor. Tabii bu süre akbabaların esaret altında olmaları durumunda değişiyor. Esaret altında olan bir akbabanın ömrü kısadır.

En Çok Bilinen Akbaba Türleri

 

  • Mısır Akbabası: Hindistan, Afrika ve Avrupa’da yaşam alanı bulabilen Mısır akbabası, ülkemizde de en fazla bulunan akbaba türüdür.
  • Kara Akbabası: Akbabalar arasında en büyük olan Kara Akbabaların boyları 1 metre kadar olabilmektedir. Kanat uzunlukları 3 metreye yaklaşır ve ağırlıkları 8-13 kilo arasında değişir.
  • Kızıl Akbaba: Bu akbaba türleri eski dünya akbabaları sınıfında yer alır. Türkiye’de de yaşama alanı bulabilen ve genel olarak kayalık bölgelerde yaşayan bir türdür. Kızıl akbabaların en çok bulunduğu yerler ise Afrika ve Avrupa kıtalarıdır.
  • Amerika Kara Akbabası: Amerika kıtasında yaşayan bir türdür. Kızıl akbabaların aksine yeni dünya sınıfında yer alırlar. Boyları yarım metre kadardır ve küçük akbaba türleri arasında bulunurlar. Güney Amerika’nın astropik ve tropik alanlarında da yaşayan Amerika kara akbabaları, ılıman bölgelerden çok hoşlanır.  Tüylü bir boynu ve kara bir kafası vardır.
  • Kral Akbaba: Kral akbabalarda yeni dünya sınıfından olup, 70 cm kadar bir boya ve 2 metre kadar kanat açıklığına sahiptirler.

Akbabaların özellikleri, yaşam şekilleri ve en çok bilinen türlerinden bahsettikten sonra, bu hayvanların bazı toplumlar içinde olan yeri hakkında söylememiz gereken iki önemli husus daha var.

Akbaba Kuşları

  • Akbabalar Eski Mısır’da kutsal sayılıyorlardı.
  • Akbabalar Hindistan’da ki bazı topluluklar tarafından da kutsal sayılıyordu. Öyle ki, ölen kişileri dağlara götürüp onların günahlardan arınmaları için akbabalara yem olarak veriyorlardı. Günümüzde bile bu tür inançların var olduğu toplumlar bulunmaktadır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN