Yemek ve İçecek

Ahududu (Frambuaz) Nedir, Ahududunun Faydaları Nelerdir?

Ahududu (Frambuaz) Nedir, Ahududunun Faydaları Nelerdir?

Ahududu ya da diğer adıyla Frambuaz, sultan böğürtleni ve ağaççileği olarak da bilinmektedir. Gülgiller familyasından olan ahududu, dikenli ve böğürtlen gibi çalı halinde bir bitkidir. Kendiliğinden yetişebilen ahududunun meyvesi duta benzer, ayrıca güzel kokulu, sulu ve portakal rengindedir. Yaz başında çiçek açan bitkinin meyvesi, Temmuz ve Ağustos aylarında olgunlaştıktan sonra toplanır. Taze olarak tüketilebilen meyvesi, kurutularak da tüketilebilir ve şurup, reçel, likör yapılabilir. Ahududu çiçekleri kaynatılıp su ile gargara yapıldığında boğaz, bademcik ve diş eti iltihaplarına iyi gelmektedir. Ayrıca, ahududunu ezip püre yaptıktan sonra yüzünüze maske olarak uygulayabilir ve bu sayede cildinizi serinleterek sıkılaştırabilirsiniz.

Ahududunun Faydaları Nelerdir?

  • Vücuda kuvvet verir.
  • Kanı temizler ve vücuttaki toksinleri dışarı atar.
  • Ateş düşürücü etkisi vardır, ateşli hastalıklara karşı faydalıdır.
  • Kansızlık, romatizma, verem ve nıkris hastalıklarına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
  • İdrar söktürücü etkisi vardır ve kabızlığı önler.
  • Taze ahududunun içeriğinde bol miktarda A vitamini vardır.
  • Dokuları güçlendirici ve sıkılaştırıcı bir etkisi vardır.

Ahududu

  • Ahududu, C, E, A vitaminleri ile folik asit içerir.
  • Şeker ve böbrek hastalığı olan kişilere taze olarak yemeleri önerilir.
  • Diş sağlığına iyi gelir ve iştah açıcı bir özelliği vardır.
  • Hamileliğin son 3 ayında kasık adalelerini ve rahmi güçlendirmek amacıyla ahududu yaprağı çayı önerilir, böylece kanama azalır ve doğum sırasındaki ağrılar hafifler.
  • Ahududunun meyvesinde anti kanserojen ve antioksidan bulunur. Bu sayede DNA moleküllerine hasar veren ve kansere yol açan serbest radikallerle mücadele edilmesini sağlar. Çevresel kanserojenlere karşı da etkili olan ahududu, bu özelliği ile kanseri önleyici bir etkiye sahiptir.
  • Rahim ve göğüs tümörünün büyümesini ve gelişmesini önler.
  • Yaşlılıktan kaynaklanan hastalıklara ve Alzheimer hastalığına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
  • Her gün yaklaşık 200 gram tüketilen ahududu, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kan şekerinin düşmesine katkı sağlayan ahududu, insülin salınımını da arttırır. Diyabet hastalığı olan kişilerin tüketmesi gereken güçlü bir savunucudur.

Ahududu Yaprağı Çayı

Ahududunun kendisi gibi yaprağının da birçok faydası vardır. Ahududu yaprağı çayının faydalarından en üst düzeyde yararlanabilmek için, önceden kurutulmuş yaprakların ufalanması ve 2 saat kadar soğuk suda bekletildikten sonra aynı su ile kaynatılması gerekir. 1 fincan ahududu yaprağı çayı için 1 çay kaşığı kurutulmuş ahududu yaprağı yeterlidir. Çayı ateşin üzerinden aldıktan sonra yaklaşık 5 dakika kadar soğumasını bekleyin ve daha sonra süzerek için. Emzirme ve gebelik dönemi hariç, doktor tarafından tersi söylenmedikçe günde 3 bardak bu çaydan tüketebilirsiniz. Ahududu yaprağının sağlığa faydaları şunlardır;

  • Ahududunun yaprakları, orta ve hafif dereceli ishalin etkili bir şekilde iyileştirilmesine yardımcı olan “tanen” maddesi bakımından zengindir. Günde 3 bardağı geçmeyecek şekilde, her yarım saatte bir ahududu yaprağı çayı içerek ishali hafifletebilirsiniz. İshalin daha kısa sürede geçmesi için, çay içerisine birkaç adet nane yaprağı ekleyebilirsiniz.

Ahududu Nedir

  • Kramp, menstrüel kanama ve adet öncesi sendromun belirtilerini azaltabilmek için, ahududu yaprağı çayı içilebilir. Konuyla ilgili herhangi bir araştırma yapılmamasına rağmen, genel olarak bazı toplumların adet dönemleriyle alakalı sorunları çözmek için ahududu yaprağı kullandıkları bilinmektedir.
  • Ahududu yaprağı, sıyrık, kesik gibi yaraların ve tahrişe neden olan bazı cilt hastalıklarının tedavisinde (egzama gibi) kullanılmaktadır. Yaraları iyileştirici özelliği ile gargara suyu olarak kullanıldığında ağrıyan boğaz, diş eti hastalıkları ve ağız içinde oluşan yaraların tedavisinde de etkili bir bitkisel çözümdür.

Gül familyasından olan ahududu, bahar aylarının son günlerinden yaz ortasına kadar büyüyebilen bir bitkidir. Bahçelerde genel olarak meyvesi için yetiştirilen ahududu, ormanlık alanlarda ve yabani otluklarda doğal olarak yani kendiliğinden yetişmektedir. Bitkinin en güzel yeri tatlı meyvesi olmasına rağmen, yaprakları eski dönemlerden beri farklı sağlık sorunlarının tedavi edilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Ahududu yaprağı çayı, yaraların iyileşme sürecinin hızlandırılmasından safra akışını arttırmaya, mide bulantısından diş eti sorunlarının tedavisine kadar birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Bunların dışında boğaz ağrısına iyi gelir, kanı temizler, ishale iyi gelir, bronşite iyi gelir ve adeti düzenler.

Ahududu Yaprak Çayı

Ahududu Yaprağı Çayının Yan Etkisi Var mıdır?

Rahim bölgesini etkileyen bir çay olduğu için, bilhassa hamileliğin erken dönemlerinde tüketilmesi önerilmez. Bazı durumlarda doğum kasılmaları başladığında doğumun rahatlıkla gerçekleşmesi için önerilse de, doktor kontrolü altında en çok 1 bardak içilmelidir. Emzirme dönemlerindeki etkisi ile ilgili herhangi bir kayıt olmadığı için, güvenlik bakımından tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Şayet herhangi bir rahatsızlık nedeniyle düzenli ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza danışmadan ahududu yaprağı çayı tüketmemelisiniz.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN