Bitkiler

Acem Borusu Çiçeği Nedir, Acem Borusunun Özellikleri Nelerdir?

Acem Borusu Çiçeği Nedir, Acem Borusunun Özellikleri Nelerdir?

Acem Borusu; güzel çiçekleri için yetiştirilen, tıpkı sarmaşıklar gibi uzun ömürlü ve tırmanıcı olan bir bitkidir. İyi güneş alan yerlerde hızlıca uzar ve güneşi çok sever. Güzel peyzajlar oluşturabileceğiniz bu bitki, arsız bir büyüme gösterir ve ılıman iklimli bölgelerde ağaçları sararak boğabilir. Bu özelliği nedeniyle kurumuş bir ağaç gövdesine ya da bir duvara sarılarak bahçelerin dizayn edilmesi mümkündür. Şayet değer verdiğiniz ağaçlar varsa, onları Acem Borusundan uzak tutmalısınız.

Acem Borusunun Anavatanı ABD’dir fakat Türkiye’ye İran’dan gelmiştir. “Acem” olarak adlandırılmasının nedeni de budur. Halk arasında Borazan çiçeği veya Trompet çiçeği olarak bilinir. Campsis türündeki bitkilerin tüm dünyada en fazla bilinen türü Radicans’tır. İşte bu bitki, bizde Acem Borusu adıyla bilinir.

Acem Borusunun Çeşitleri Nedir, İstedikleri Şartlar Nelerdir?

Bignociaceae familyasından olan bu bitkinin, Güney Amerika kökenli olan Campsis radicans türüyle, Çin kökenli Campsis grandiflora türü oldukça meşhurdur. Özellikle Campsis türü, en fazla tercih edilen Acem Borusu bitkisidir. Çiçekleri daha çok kırmızı ve turuncu renktedir. Çin kökenli olan ise, daha kısa boyludur ve küçük bahçeler için daha elverişlidir. Çiçekleri de daha büyük ve kızıldır. Bundan dolayı, göze daha hoş gelir. Diğerine göre fazla ılık ortamları seven grandiflora, pek tercih edilmez. İkisi de gübreli toprakta yetiştirilmeli ve sulanmalıdır. Ilık ya da sıcak bir yerde olduklarında yapraklarını dökmezler ve daima yeşil kalırlar. Acem Borusu, kuşları da kendine çeken bir bitki türüdür.

Acem Borusunun Özellikleri

  • Duvarlara yapışarak bütün yüzeyi kaplayan Acem Borusu, çitleri çok çabuk örter ve duvar sıvasına zarar verebilir.
  • Soğuk havalara dayanıklıdır ve Türkiye’nin her yerinde yetiştirilebilir. Birkaç yıl geçtikten sonra kuraklıklara da dayanabilir. İstediği tek bakım, budanmaktır.
  • İyi güneş alan bir yerde tutulmalı ve balkonda yetiştirilecekse düzenli budama yapılmalıdır.
  • İyi besleyici, çok iyi süzdüren ve hafif asitli toprakları sever.

Acem Borusunu saksıda yetiştirmek istiyorsanız, şu karışımı kullanabilirsiniz;

2 ölçü sığır gübresi (eski), 4 ölçü humuslu bahçe toprağı, 3 ölçü ponza taşı ve kırmızı killi toprak. Bu şekilde tam besleyici, ayrıca suyu iyi süzdüren bir karışım yapabilirsiniz (mutlaka Güneş de olmalıdır). Kullanılacak saksı, büyük ve kalın toprak saksı olmalı. Bunun nedeni, köklerinin serinde daha iyi yetişmesidir. Aksi yapılırsa kökler gelişmez ve bitki çok kısa kalır. Ayrıca, toprak yüzey ponza taşı ve çürümüş bitki yapraklarıyla kaplanmalıdır. Böylece güneş ısısının köklere ulaşması önlenmiş olacaktır. Toprak kurudukça bitkinin sulanması gerekir, fakat sürekli ıslak kalan toprağı da sevmez.

Acem Borusu

Acem Borusunun Çoğalması Nasıl Olur?

1-) Tohum Yoluyla

Yaz ortasında açan çiçeğin tohumlarını, bahçenin güneş gören yerlerine sermek gerekir. Kışın soğukta kalan bitki, baharda çimlenir. Aksi halde, tohumları ekmeden önce 2 ay kadar buzdolabında saklamanız doğru olacaktır.

2-) Dal Çeliği

Mayıs ayının ortasından Ağustos başına kadar yapılabilir. Kalem kalınlığında ve 15-20 cm uzunluktaki dallardan alınan çeliklerin yaprakları yok edilir. Dalın en üstteki yaprakları kalmalıdır. Daha sonra, nemli toprakla doldurulan saksıya bitkiyi dikin, fakat sulamayın. Toprağı dala hafifçe bastırıp, saksıyı bir poşete (şeffaf) geçirin ve bağlayın. Aydınlık ama direk güneş almayan bir yerde bekletin. Bu sayede, %100 nemli olan bir ortamda çelik köklenmeye başlayacaktır. Gün aşırı ya da 2 günde bir açın ve iki saat kadar havalandırın. Eğer toprak kurumuşsa, hafifçe sulayabilirsiniz. Köklenme gerçekleşince (1,5 ay kadar sürebilir) poşetten çıkarın ve gelişen kökleri ayrı ayrı saksılara dikin.

İlginizi çekebilir: Acem Lalesi Nedir, Faydaları Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN